Het Grote Lieve Marianne Archief 2002-2018


week 42

 

Lieve Marianne

 

maandag 16 oktober

 

Het is 16 oktober en het is 25 graden. Rokjesdag in de herfst.

Dit weekend files waren er files naar het strand.

Op 16 oktober, in Nederland. Een verdwaalde zomerdag in oktober.

Prachtig. Heerlijk, zo opeens. Waarom?

Nou dat zal ik uitleggen. Stel dat je, ik noem maar wat, 35 mooie dagen in het jaar zelf mocht verdelen. Wat zou je dan doen?

Dan ga je ze waarschijnlijk niet alle 40 achter elkaar zetten.

Natuurlijk niet. Dan zou je die dagen toch een beetje verdelen over het jaar. Doe je misschien ergens 2 weken achter elkaar, en de rest af en toe.

Nou, dat werd mij gisteren duidelijk. Het is fijn om te verdelen.

Stel dat je 35 keer lekker mag eten in het jaar. Juist.

Verdeel je

Stel je krijgt een bonnenboekje voor 50 keer seks.

Dan ga je dat toch verdelen. Ik baal er elk jaar van dat ik elke keer het hele boekje alweer heb verbruikt  in de eerste  2 weken van januari .

 

Ik ga vandaag ook een paar dingen toegeven. Ben er niet trots op..maar het moet.  bv dit  Er is een zelfmoordaanslag geweest in Somalie. Dodental is inmiddels opgelopen tot 300. Grootste terroristische aanslag op Afrikaans grondgebied ooit.  Uit onderzoek blijkt dat 98% van de Nederlanders denkt.

Ja, maar dat is in Somalie, doe mij nog een broodje boerenbelegen.

Ik ook.

 

In de top 3 van grote burgerlijke ergernissen staat inmiddels al ruim een jaar op 1, de snorfiets op het fietspad.

92% van de mensen ergert zich daaraan. de andere 8 % heeft er zelf één.

Ik begrijp die ergernis  wel een beetje.

Een snorfiets is een scooter met een blauw plaatje

Mag officieel 25 km per uur. Ik herhaal 25 km per uur.

Ik ken geen enkele snorfiets die op een fietspad 25 km per uur rijdt.

Sterker nog, ik ken er geen 1 die 30 km per uur  rijdt.

Sterker nog, de meeste snorfietsen die mij inhalen in Amsterdam in rijden minstens 60. En dan heb ik het nog over de categorie slappe lullen..

Een beetje snorfiets in Amsterdam rijdt gewoon 130, minstens, die drukken als ze 50 meter achter je rijden op een harde zoemtoeter en binnen 0,005 seconden komen ze langs met een blik van, je hoort me toch dove drol.

Ik snap de ergernis wel een beetje.

 

Halbe Zijlstra wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Onder het motto, Zo lang die maar in het buitenland zit.

 

Vrouwen verzuimen meer wegens ziekte dan mannen stond groot in de krant.

Maar is dat zo?

Wat blijkt. Onder 25- tot 35-jarigen is het verzuim bij vrouwen inderdaad twee keer zo groot, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Deels is dat te verklaren door ziektegevallen tijdens de zwangerschap en na de bevalling.

Bij werknemers van 15 tot 25 jaar is het verschil in verzuim tussen mannen en vrouwen nauwelijks verschillend.

En ook bij de oudste categorie is het verschil miniem.                                   Kortom, de krantenkop moet zijn. Vooral tussen 25 en 35 jaar verzuimen vrouwen meer dan mannen. Want op andere leeftijden is er heel weinig verschil. Misleidende kop. Net als                                                               Mannen gaan vaker vreemd dan vrouwen. Want , met wie dan?                   Kop moet zijn meer mannen dan vrouwen gaan vreemd. Dat kan wel  OF. Mannen van het programma Edwin Evers gaan gemiddeld 2 keer poepen per programma. Want het is Rick die 6 keer gaat en de rest eigenlijk nooit. Kortom, Het kan allemaal wat preciezer.

Of wat dacht je van Meisjes gaan steeds minder vaak naar school. Dat geldt namelijk vooral voor 9 landen in Afrika plus Afghanistan. Dat zijn landen waar maximaal 40% van de meisjes naar school kan. Veel mensen denken dan JA Afrika en Afghanstan, doe nog een beetje mosterd op de boerenbelegen        Ik ook.

woensdag 18 oktober

Met de hashtag #metoo delen duizenden Nederlandse vrouwen op social media ervaringen die zij hebben met seksueel misbruik en intimidatie.   Ik heb eens aan de vrouwen om me heen gevraagd of zij daar iets in mee hadden gemaakt. Ja, allemaal.                           Dat ging van op een kont slaan  tot ongevraagd over een rug wrijven.          Van uitspraken van “dat is wel een heel lekker truitje” tot en met uitleggen dat ze jouw naam goed moeten onthouden want straks ga je hem schreeuwen.  Er was van alles.          Vaak door mannen afgedaan met “Ach, je weet toch wie het zegt” of “Is gewoon een grap, Of vooral met…“Ze zegt van niet, maar stiekem vindt ze het heel lekker” .                                                   Iedereen weet wat veel mannen zeggen als ze met een vrouw flirten die lesbisch blijkt te zijn.                                                                         Wat zeggen de meeste mannen dan?.                                                         Roep het maar hardop voor je uit. Juist.                                                              Die heeft nog nooit …een goeie beurt gehad.                                        Oké, nu heb ik dus toegegeven wat ik in mijn leven vast wel eens verkeerd kan hebben gezegd.                                                                             Nu de beurt aan andere mannen #ihave of #sorrymetoo.

Iedereen heeft waarschijnlijk al het filmpe gezien van Mick Jagger die Heb je even voor mij van Frans Bauer zingt. Maar dan moet je ook een keer het fimpje bekijken waar Frans Bauer samen met Keith Richard  I Can’t get no Satisfacton zingt, totaal doorgesnoven liggend op een verwamde pooltafel tussen een  paar veel te jonge groupies uitsluitend gekleed in goed geoliede ritssluiting #Fransdusook.

Door een teveel aan regen is een groot deel van de aardappeloogst in Nieuw Zeeland mislukt.  Daardoor is er- volgens de  Nieuw Zeelandse minister van Landbouw- vooral een  tekort aan chips. En ja, dat is natuurlijk een enorm probleem. Want stel je voor. Geen chips. Wat dan?                                            Je komt thuis om 17.30 denkt- héhee, even wat zout, even een chippie. ’s Avonds op de bank onderuit  in je slappe broek een Netflixie, biertje erbij, maar waar laat je je andere hand als die niet in een bak chips kan zitten. #metoo. In de auto- even tanken- en dan zonder grote koker salt and vinegar schijven. Je moet er niet aan denken. Wat doe je in je schoolpauze. Moet je je zelfgesmeerde boterhammen uit de vuilnisbak vissen? Want geen chips, een leven zonder chips. Wat doe je dan? Wat is dat? Als je als mens moet kiezen tussen nooit meer chips of nooit meer seks, …nou dan is dat misschien het verkeerde voorbeeld. Of wat ik dus wil zeggen. Wat een huilenbalken die Nieuw Zeelanders. Of in dit geval nog beter. Wat een piepers!

 

donderdag 19 oktober

Een actiegroep heeft een protest aangetekend tegen een feest in Tivoli Utrecht. Het zou een feest worden waarbij kinderen verkleed als cowboys en indianen verkleed gingen. De actiegroep heeft aangifte gedaan wegens racisme. Ik vind het nogal wat. Daar gaat mijn jeugd. Wij speelden in Bussum op de hei altijd cowboy en indiaantje. De hei die trouwens geen hei meer heet, maar hei of zij.  Nou mogen kinderen opeens geen cowboytje en indiaantje spelen. Ik wil erbij zeggen dat we heel vaak van rol wisselden. Je was echt niet alleen cowboy, of alleen indiaan. Sommigen waren zelfs half indiaan, half cowboy. Maar goed, daar is het inderdaad later niet helemaal lekker mee afgelopen. Maar kom op, cowboy en indiaantje. En er was geen sterkste. Tuurlijk niet. De cowboys hadden misschien klapperpistolen maar de indianen waren veel handiger, en hadden pijl en boog, en wisten alles van kruiden en reden paard zonder zadel. En ja, we riepen ook oe-oe-oe-oe als we opeens uit de struiken kwamen. Maar het was een spelletje. Bij ons werden indianen helemaal niet onderdrukt. Integendeel, die waren cool. Liever indiaan dan cowboy. Indianen hadden ook altijd heerlijke squaws, met rokjes en een zwarte vlecht die op je zaten te wachten op een berenvel in de tipi. #sorrymetoo. Wat ik wil zeggen. Cowboy en Indiaantje spelen moet blijven.

vrijdag 20 oktober

Het aantal vogels in Duitsland is de afgelopen decennia sterk afgenomen.  Het aantal katten daarentegen is enorm gegroeid.

 

Tenslotte over aanrakingen en opmerkingen. Waar er verkeerde bedoelingen zijn is het altijd slecht en vernederend. Maar laat het niet leiden tot minder lieve opmerkingen en minder aanrakingen. Uit alle onderzoeken blijkt het enorme belang van lief contact voor gelukkig voelen.

Ik liep deze week in een supermarkt. Was een oudere Surinaamse vrouw die overduidelijk net naar de kapper was geweest en rots om zich heen keek.

Ik zei, wat zit uw haar prachtig. Ze lachte en zei. “Dankjewel, mag ik jou een daarvoor een brassa geven. En dat deed ze. En ja, daar ben ik toch de hele middag vrolijk van gebleven.  #zokanhetook #hetgaataltijdomdebedoeling