Het Grote Lieve Marianne Archief 2002-2018


Week 39

 

Lieve Marianne,

 

maandag 25 september 

 

Na Tom Dumoulin bij de tijdrit was er nog meer WK-wielrengoud dit weekend. Chantal Blaak werd wereldkampioene bij de vrouwen. En dat terwijl ze halverwege de wedstrijd nog hard onderuit was gegaan en alles had geschaafd wat er aan de rechterkant geschaafd kon worden. 

Ik ren zelf ook wiel,  maar als ik zo’n val maak dan ga ik eerst eens even rustig een kwartiertje langs de kant zitten en dan bel ik huilend mijn vrouw of ze me kan halen en de avond vrij kan houden omdat de verwondingen niet zijn te genezen met alleen een kusje erop en dat dus niet alleen de wonden worden gelikt.

Maar ik had het over Chantal Blaak.

Prachtig goud, door geweldig ploegenwerk van topsportvrouwen die elkaar wat gunnen.

 

Vorige week schakelde amateurclub Swift Vitesse uit voor de bker. 

Gisteren verloor Ajax thuis van datzelfde Vitesse kansloos me 2-1. Er wordt nu uitgezocht of het toegestaan is dat Swift de rest van het jaar de plaats van Ajax in mag nemen. 

Feyenoord verloor in de eigen Kuip met 2-0 van NAC

Daarom kwam NAC met het voorstel om morgen vo0r de CL te spelen tegen Napoli?

En tenslotte PSV, die waren helemaal van slag.

De Eindhovenaren waren helemaal vergeten dat ze een problematisch seizoen tegemoet gaan en wonnen soeverein met 7-1 bij Utrecht.

Kortom, het was een vreemd voetbalweekend.

 

Op Centraal Station in Amsterdam probeert de gemeente hangjongeren te verjagen door voortdurend de Eftelingdeuntjes te draaien van de Indische Waterlelies en het Carnavalsfestival. 

Het werkt enorm goed, volgens een woordvoerder.

Uit onderzoek was gebleken dat veel mensen die muziek irritant vinden. Vriend van mij-medewerker van dit programma- meestervoorspeller, vertelde mij dat hij nu begreep waarom zijn vrouw al maanden lang elke avond  in de slaapkamer Eftelingmuziek draait. Hij begreep alleen niet wat het begrip Hangjongere daarmee te maken heeft.  Maar goed.

Je weet dus als je ergens op bezoek bent en mensen beginnen Eftelingmuziekjes te neurien wat de bedoeling is.

Als mensen stukken papier en plastic zakken in je mond douwen en roepen Papier Hier, dan zeggen ze eigenlijk dat je je jas aan moet doen.

Als ze beginnen te mompelen, vanaf hier is de wachtrij 1 uur en 3 kwartier dan weet je hoe lang ze je al zat zijn.

Als ze een foto van een Python laten zien, dan weet je. Nu moet ik echt oprotten. Helder dus

 

dinsdag 26 september 

 

Kennen jullie Ybeltje Berckmoes?  Ik eerst ook niet. Nu wel.

Maar zij zat bijna 6 jaar voor de VVD in de Tweede Kamer en heeft daar nu een boek over geschreven. Daar had ze toen eigenlijk ook al alle tijd voor want in het boek legt ze uit dat ze de hele dag toch eigenlijk geen reet deed. 

Ze moest alleen de opdrachten van de partij uitvoeren.

Vaak zat ze een paar uur op Netflix te kijken wachtend op de Kamerbel die opriep om ergens over te komen stemmen, en dan stemde ze wat de partij in een SMS aan haar had gestuurd. Ze was niet de enige die dit deed, Volgens Ybeltje lagen sommigen ook te slapen op hun kamertje of verschenen dronken in de Kamer.

Het was al raar dat de VVD haar als Kamerlid heeft aangenomen. 

Ze had zich ooit voor de grap aangemeld voor de gemeenteraad in Den Helder. En vlak erna stond ze op de landelijke lijst met als enige reden dat ze een vrouw was uit de kop van Noord Holland.

Na 4 jaar van eigenlijk niks doen, werd ze enthousiast dooor de VVD terug werd gevraagd voor een 2e periode.

Ybeltje is inmiddels uit de Kamer maar als troost kreeg ze een burgemeesterfunctie aangeboden in een kleine gemeente 

Kijk er zitten 150 mensen in de Tweede Kamer. En dan denk ik toch, hoeveel Ybeltjes zitten daarbij? Kan iedereen maar in de Kamer komen?

Zoals mijn niet al te slimme overbuurvrouw met iets in een spectrum zei. Ik kijk nog veel langer op Netflix dan zij  en ik doe ook altijd wat er in mijn SMSjes staat. Ik zei, maar jij zit niet in de Tweede Kamer.

Waarop zei zij, nee, nu niet meer, maar ik wel altijd gelachen met Ybeltje.

Vooral toen we die hondendrol in de jaszak van Halbe Zijlstra hadden gedaan. Een Kamerlid verdient 107.000 euro per jaar.

En ik haat de zin, maar ik zeg hem toch.

Ook van mijn belastingcenten.

 

Arie Boomsma vertelt in een interview dat hij en zijn vrouw Romy ervoor zorgen dat ze op tijd onder de lakens duiken om hun seksleven op peil te houden. Als je te laat naar bed gaat is de kans groot dat je gelijk in slaap valt. 

Zelf ben ik gisteren daarom ook om 9 uur al lekker gaan liggen.

Maar toen ik om 11 uur nog steeds alleen lag, heb ik me weer aangekleed en beneden tegen mijn vrouw gezegd dat ik nog even de stad in ging.

 

woensdag 27 september

 

Gisteren hadden we de jaarlijkse wedstrijden met het team van de Cruyff Foundation tegen een tweetal bedrijven die daar veel voor hadden betaald. Het team van Cruyff altijd met genoeg goede voetballers, met een keuze uit spelers als oa Wim Jonk, Johnny Bosman, Frank Rijkaard, Olaf Lindenberg  Simon Tahamata, Khalid Bouhlarouz, Kiki Musampa, Anouk Hoogendijk, Ronald de Boer, en Peter Heerschop. Dat is elk jaar een hoogtepunt om daaraan mee te mogen doen. Tot gisteren.                                    Ik was ruim op tijd aanwezig om in te lopen. Oké, niet helemaal fit. Coach Sjaak Swart keek naar de warming up. Hij vraagt hoe gaat het met de benen? Ik zeg, prima. Hij vraagtt hoe gaat het met de armen? Ik zeg prima. Hij zegt, mooi dan ben jij grensrechter.  Voor degenen die weinig weten van voetbal. Dan zit je heel diep. Als voetballer moeten vlaggen. Dat is ongeveer dat je als je bij de commando’s zit van lange ballonnen en geweer moet draaien en erna Pang mag roepen.                                                                  Op de een of andere manier kwam er een foto van mij terecht op de redactie van dit radioprogramma waarop ik direct een appje van Rick kreeg met de tekst. Grensrechter, de A Hitler van het voetbal…. En ik weet best wel dat een goede clubgrensrechter in een seizoen minimaal 8 punten extra bij elkaar vlagt. Maar ik kan dat niet. Daar ben ik te eerlijk voor. Het was 0-0. Khalid Bouhlarouz loopt naar de spits in de laatste 2 minuten, krijgt de bal, kan zo doorlopen, maar ik steek per ongeluk de vlag op omdat hij echt 2 meter buitenspel staat. Afgefloten. Khalid wijst naar zijn vrienden aan de kant, toept iets van douw die vlag maar in zijn reet. En dan denk je, dat kan helemaal niet. Nou, dan kan ik zeggen. Ze kwamen nog een heel eind. Kortom, grensrechter is een zware ondankbare zaak. Maar het was weer een mooie dag voor de Cruyff Foundation.

donderdag 28 september 

De NOS deed  onderzoek onder ruim 3000 leden en vrijwilligers bij 2000 sportclubs. Wat blijkt? De meeste sportverenigingen verkopen amper gezond voedsel in de kantine.  Slechts in 1 op de 5 sportkantines wordt fruit verkocht, verder vooral snacks.

Komt ie…Er zijn wel verschillen. Hockeyclubs hebben iets vaker fruit in de kantine liggen, voetbalclubs juist minder.

En dan zeg ik, ja hé hé. Logisch.

Dan heb je het over cultureel voetbalerfgoederfgoed. 

In een voetbalkantine heb je al sinds de Batavieren bij Lobith ons land binnenkwamen na de wedstrijd recht op het aanschaffen van een broodje kroket, een frikandel, of een zakkie chips, of een rose koek. 

Wij hadden vroeger  bij mijn eigen club Tante Hannie en Ome Cor achter de bar. Moest ook opeens gezonder.  Maar bij Tante Hannie hoefde je echt niet aan te komen voor een waldkornbol met tomaat, pesto en buffelmozarella. Die moest je maar halen bij die viezeriken van de hockey die na een training of een wedstrijd nooit gaan douchen.

Kijk,  zei ome Cor, als je in een voetbalkantine de meters bier en de kroketten weg zou halen kon je wat hem betreft net zo goed gelijk 2 korfen op het hoofdveld zetten.

 

vrijdag 29 september 

Ryan Gosling wil graag een rol in de volgende Indiana Jones.

Ja he he ik ook, maar mij vragen ze alleen voor een rol in de boekverfilming van Ybeltje Berckmoes. In de rol van Halbe Zijlstra.

Kwam gisteren  thuis na de auditie zegt mijn vrouw,

Wat ruikt je jaszak ruikt naar stront.

 

Klanten van KPN worden overspoeld met spamberichten. Normaal gesproken haalt slechts een enkel ongevraagd reclamebericht hun inbox, nu zijn dat er per dag tientallen. Dat komt omdat de filters die ongewenste mail tegen moeten houden, kapot zijn. Het probleem zou al maanden spelen en KPN kan de oplossing maar niet vinden. Ik heb daar ook last van. Dus gelijk gebeld.

Maar volgens de KPN komt bij mij die ongewenste mail vanuit mijn eigen huis.Afijn, we zoeken verder.