Het Grote Lieve Marianne Archief 2002-2018


Week 24

 

Lieve Marianne,

 

maandag 12 juni 

 

Het Nederlands voetbalteam heeft afgelopen vrijdag superieur met 5-0 gewonnen van het altijd lastige Luxemburg. Luxemburg, dat als favoriet was gestart,  probeerde af en toe nog wat tegenstand te bieden maar was kansloos tegen de vicewereldkampioen van 2010 en nummer 3 van 2014.

Oranje heeft plaatsing voor de WK in Rusland volgend jaar weer geheel in eigen hand en moet nu alleen nog even winnen van het zwakke Wit Rusland, het wankele Bulgarije, het zeker verslaanbare Zweden en het altijd kwetsbare en onzekere Frankrijk.

Weet je, ik dacht laat ik eens wat positief zeggen over Oranje.

 

Wat bij Oranje zeker niet onbenoemd mag blijven is het feit dat Wesley sneijder tegen Luxemburg zijn 131e interland speelde en daarmee officieel Nederlands recordhouder is. 

131 interlands voor het Nederlands voetbalteam.

Dat is bijna 1 interland per strekkende centimeter.

En dat is gelijk weer heel erg flauw.

Want Wesley is een groots voetballer. Fijnzinnig en verwoestend. Kan ploeggenoten met een ondenkbaar precieze steekbal vrij voor de keeper zetten en kan verwoestend uithalen met beide benen.

Wesley heeft een carriere met veel prachtige hoogtepunten.

Mijn favoriete Wesley Sneijder wedstrijd blijft toch tegen Brazilie op de WK 2010. Oranje wordt in de eerste helft van de kwartfinale min of meer weggespeeld. 

Maar dan de 2e helft.

Vlak na rust draait Wesley met zijn linkerbeen de bal vanaf de rechterzijkant voor het doel. Misverstand in de verdediging van Brazilie en de bal waait zo in de kruising. 

Mooi, maar er komt nog meer. Vlak erna. Corner voor Nederland Kuyt kopt door bij de eerste paal en het is Wesley sneijder die miraculeus scoort… met het hoofd. Jawel, tussen al die Braziliaanse reuzen, de huurmoordenaars van Zuid Amerika tussen de kopspecialisten van de Pampa, scoort Wesley Sneijder met het hoofd. En terwijl hij juichend wegloopt slaat hij een aantal malen op zijn voorhoofd wijzend, ja mensen hiermee.

In zijn radiocommentaar zegt Jack van Gelder.

Hij is 22 centimeter maar hij kopt hem er gewoon in.

22 cm is natuurlijk ook enorm flauw en volgens Yolanthe ook zwaar overdreven.

Maar wat een speler. Wat een aanvoerder. Altijd positief. Altijd beschikbaar. Wesley, bedankt!

En nu nog even 12 punten de in jouw 132e tot en met 135e interland.

 

 

 

 

dinsdag 13 juni

 

De formatie is voor de 2e keer stukgelopen. Ook dit keer kwamen VVD, CDA, D’66 en Groen Links er niet uit. Vreemd hé, dat was de eerste keer na 2 maanden overleg ook al niet gelukt, want de de standpunten van Gren Links en de andere partijen lagen toen te ver uit elkaar. Maar nu hebben ze nog een paar weken gekeken naar partijprogramma’s en wat bleek? 

Standpunten iggen nog  steeds te ver uit elkaar. Gek hé?

Nu wordt waarschijnlijk nog een keer gekeken of de CU niet mee kan doen. Gaan ze weer een paar weken overleggen  en dan zal blijken dat op het gebied van recht op levensbeeindiging D’66 en de CU nog steeds heel ver uit elkaar liggen. 

En dan wordt het vakantie. Dus dan gaan ergens in september nog een keer kijken of Groen Links toch wil meedoen, maar ik denk dat dan zal blijken dat standpunten te ver uit elkaar liggen. Enz..

Aan de andere kant, zonder regering draait het voorlopig prima. 

 

woensdag 14 juni 

 

Donald Trump is vandaag jarig. Maar volgens Donald zelf is dat weer typisch iets voor de pers om dat te beweren.

 

De giraffe die gisteren in Diergaarde Blijdorp werd aangevallen door een koedoe, een soort grote antilope, heeft gelukkig alleen wat oppervlakkige verwondingen opgelopen. 

De koedoe viel de giraffe meerdere keren aan met zijn horens. Maar omdat op de horens doppen zitten bleef het letsel beperkt.Volgens Blijdorp gaan koedoes en giraffes normaal gesproken goed samen. Er is echter een koedoevrouwtje bronstig en dat verklaart waarschijnlijk het gedrag van Nico, zoals de koedoebok heet. Nico heeft als straf huisarrest gekregen.  Ik denk dat het probleem ergens anders zit. Man man. Wie noemt een koedoe nou Nico? Dat is toch geen naam voor een Afrikaans hert? Wie bedenkt dat? Je noemt een jachtluipaard toch ook geen Bert of een kameel Harrie. Zo’n dier voelt echt wel dat ie niet helemaal serieus wordt genomen door zijn verzorgers.  Als je een Drents schaap de hele tijd Nkwankwo noemt krijg je er ook problemen mee.  En waarom moet Nico doppen op zijn horens? Je doet een tijger toch ook geen bitje of een zee-arend een paar wanten om zijn klauwen.  Dat voelt zo’n beest.                           En tenslotte. Nico, heeft huisarrest gehad. Een koedoe met huisarrest. Ja, natuurlijk. Mag het weekend niet naar Sensation Safari. Mag pas weer voetballen als hij zich een beetje kan gedragen. Huisarrest. Hij zit al gevangen in een dierentuin. Zo gaan we dus om met de koedoe. Logisch dat ie zich een keer afgreageert op een giraffe met zijn arrogante nek en zijn klontje om half zeven.

Dan belangrijk nieuws over de Nederlandse literatuur. Ik weet het, ik behandel in deze column vrijwel nooit de literatuur maar dit keer kan ik er echt niet om heen. Zowel Bassie als Adriaan komen binnenkort met een boek over hun leven.

Bassie, ook wel bekend als John Irving met de Rode Neus

En Adriaan de Woordacrobaat van de Lage Landen.

Allemachies, dat is echt iets om naar uit te kijken.

Echt boeken om direct de binnenkant van je ogen te bekijken.

 

 

donderdag 15 juni 

 

Vanaf nu kun je vanuit alle landen van de EU net zo gratis roamen als in je eigen land. Vriend van mij zat in Zwitserland, is gelijk de hele dag lekker gaan roamen. Kwam er pas na 1400 euro achter dat Zwitserland niet in de EU zit.

 

Wanneer de naam van groentegerechten wordt opgeleukt, zijn mensen sneller geneigd dit te bestellen en er meer van te eten, blijkt uit onderzoek. Let wel, het gaat dus om precies dezelfde groenten, op dezelfde manier klaargemaakt maar anders genoemd. Ja, dat is er ook één uit de categaorie hé-hé.  Als je moet kiezen tussen “gewone doorgekookte bloemkool met oma’s papje

 of  “ Knapperig frisse bloemkool met een prijzenwinnende kruidensaus” 

Dan kies je die laatste.

Op datingsites kies je ook sneller voor een Vrolijke avontuurlijke man die heerlijk kan koken. Dan voor Hele gewone man die verder ook geen idee heeft wat ie verder wil met zijn leven en daarom maar een beetje gaat reizen en omdat hij toch ook elke dag moet eten maar in zijn eentje woont dus uiteindelijk wel elke dag geheel tegen zijn zin in de keuken staat.

Het is ook vaak hoe je het omschrijft.

 

 

 

vrijdag 16 juni

 

Dan even mijn vakgebied. De nominaties voor cabaretprijzen.

Omdat er ook altijd gezeik over is.  Voor de Poelifinario, het meest indrukwekkende cabaretprogramma van dit seizoen zijn genomineerd. Theo Maassen, Claudia de Breij, Ronald Sneijders Vrijdag en Sandifort, en Sanne Wallis de Vries.

Voor de Neerlands Hoop, de prijs voor de meest veelbelovende theatermaker van het jaar, zijn Patrick Laureij, Patrick Nederkoorn en Jan Beuving genomineerd. 

Mooie rijtjes.

Hadden Henry van Loon en Kees van Amstel nog bij gekund maar echt mooie rijtjes.

En ja, Freek had er ook bij horen staan met zijn verkiezingsshow en Youp met zijn programma “Licht” natuurlijk ook. Ja hé, hé. Maar die hebben allebei al de oeuvreprijs. Ook terecht.

Volgend jaar Bertje Vis en Jochem Myjer nog even huldigen en hopla.

Dan kan vanaf nu het gezeik weer beginnen.

 

En natuurlijk deze week ook de uitslagen van de examens.

Wachten op dat telefoontje. Schreeuwen bij de uitslag en nog vaak nog harder schreeuwende moeders en nog trotsere vaders.

Of treuren en nog harder huilende moeders en nog teleurgesteldere vaders.

Of strijdbaar naar de herexamens, en nog strijdbaardere moeders en nog steeds teleurgestelde vaders.

Hoe dan ook.

Voor degenen die zijn gezakt.

Volgend jaar komt het goed.

Voor degenen met een herexamen, een uitgesteld feest is vaak nog intenser.

En voor iedereen die geslaagd is.

Wat is dat toch geweldig. Goed gedaan, echt goed gedaan.

Jullie gefeliciteerd, docenten gefeliciteerd, omgeving gefeliciteerd.

En nu genieten, pak mee die feesten. Neem groots en meeslepend afscheid van een periode, 

Doe dingen waarvan je achteraf denkt. Heb ik dat gedaan.

Rust uit, laadt op, verdien, ga op vakantie en begin een nieuwe droom.