Het Grote Lieve Marianne Archief 2002-2018


Week 27

 

Lieve Marianne,

 

maandag 3 juli 

 

Het was een bijzonder weekend. 

Vrijdag en zaterdag was ik bij Concert At Sea in Zeeland. Dat hebben jullie vorige week vrijdag via de telefoon gehoord van mij. Of gehoord, de telefoonverbinding was nogal slecht. Of nogal slecht. Laat ik het zo zeggen. Als je in 1931 naar Nederland moest bellen via de telex vanuit Papoea Nieuw Guinea had je beter geluid. 

Zoals Rick in een Appje vrijdag stuurde om kwart over tien. Peet, heb jij de column al gedaan?

Maar afijn, het concert was prachtig met onder andere een indurkwekkende alles en iedereen in verbijstering brengende akoestische set op het strand van Chef Special

 

Zondagavond ging ik door naar een feestje van Jochem Myjer en zijn vriendin Marloes. Ze waren allebei 40 geworden en hadden wel zin in een feestje voor vrienden. Ik was behoorlijk brak van 3 dagen Concert At Sea, en zou 2 uurtjes gaan.

Feest begon vroeg, want Jochem had nog ze gezegd. Om 20 uur is een openingswoordje, zou fijn zijn als jullie er dan al waren. Zorg ik voor genoeg hapjes.We werden buiten de feestzaal in Leiden ontvangen.

Ze zagen er prachtig uit. Hij een mooi pak, zij een mooie jurk.

Om 20 uur precies  legde Marloes uit waarom ze zo’n behoefte hadden aan een feestje. Omdat ze 40 waren, omdat ze de laatste jaren ook genoeg voor hun kiezen hadden gehad en omdat ze met hun vrienden het leven wilden vieren.  

Ik zou zeggen, drank, hapjes, muziek, veel leuke mensen daar, dus gaan.

Ook Jochem wilde nog wat uitleggen.

Mensen hadden - toen ze uitnodiging kregen- tegen hem gezegd dat ze dachten dat ze misschien wel gingen trouwen. Nou die moest hij dan teleur stellen. het was echt gewoon een feestje. Hoewel, één van hun beste vriendinnen die er was, is ook ambtenaar van de burgerlijke stand, dus het had nog gekund ook. Of weet je wat, fuck het, laten we het gewoon doen. Kom op. Ja, laten we dan trouwen. Ja, eigenlijk best een goed idee.

Opeens werden de stoelen neergezet voor de familie , de getuigen naar voren geroepen en alles omgetoverd tot een trouwlocatie.

Maar eerst gingen Jochem en Marloes uitleggen waarom ze zo graag met de ander wilden trouwen.

Als je ooit aan de tekst zou kunnen komen, dan weet je wat je thuis had moeten zeggen om duidelijk te maken hoeveel je van iemand kunt houden.

Mijn vrouw stond naast me en ik voelde de hele tijd haar blik naar mij van “Kijk, zo kan het dus ook”

Het was ook zo mooi. 

Met zoveel prachtige zinnen gebouwd op zo’n diep gevoel, dat zou zelfs een varaan doen huilen. Naast me stond Bertje Visscher te snikken als een kind.

Verderop hing Claudia de Breij huilend aan de jurk van haar vrouw.

Brigitte Kaandorp sloeg zichzelf met een ukelele op haar hoofd, zingend, het is teveel, het is teveel.

Vervolgens legden Jochem en Marloes ook nog aan hun kinderen uit waarom ze zo trots waren om hun vader en moeder te mogen zijn.

Als mijn vrouw op dat moment aan mij zou hebben gevraagd of ik altjd van haar zou blijven houden had ik waarschijnlijk ook  per ongeluk volmonidig Ja geknikt en haar ook ten huwelijk gevraagd.

Ik zou een paar uurtjes gaan, Armin van Buren ging draaien, ik kon niet weg en heb me verdronken in Gin Tonic, voortdurend mompelend.

Liefde, liefde, er is niks zonder liefde.

 

dinsdag 4 juli

 

Uit onderzoek bij IVF behandelingen blijkt dat ook mannen na hun 40e wel degelijk minder vruchtbaar zijn. Zo’n behandeling is het meest succesvol met zaad van mannen onder de 30

Vriend van mij dacht dat het bericht ging over het aantal centimeters.

Maar het gaat dus om leeftijd.

Met met mannen van boven de 30 is de slagingskans nog maar 54%.

Nu begrijp ik wat de dokter laatst bedoelde bij de jaarlijkse check toen hij zei.

Nou, van onderen bent u nog gewoon 26.

 

Wimbledon is begonnen. Je moet dan altijd goed opletten de eerste dagen om de Nederlanders nog te kunnen zien spelen, want voor jet het weet is het tournooi al in de 2e ronde.

 

woensdag 5 juli 

 

Let op deze. Politiek in Nederland.

De Utrechtse gemeenteraad is zwaar verdeeld over de vraag of er voortaan wel of geen vegetarische borrelhapjes moeten worden geserveerd. De VVD wil dat een eerder aangenomen motie van het recht op iets anders dan bitterballen wordt teruggedraaid.

En eerder was namelijk in de raad na een paar vergaderingen afgesproken dat de hapjes zouden bestaan uit de helft bitterballen en de helft vegetarisch. 

De fractie staat niet totaal onwelwillend tegenover andere hapjes dan bitterballen. Maar de liberalen vinden niet dat de gemeente een quotum voor bitterballen  moet gaan vastleggen.

De VVD wil het aantal bitterballen vrij. 

Hahahahahahaha.

De partij wilde een nieuwe, hoofdelijke stemming over de kwestie. Ja mensen in Utrecht, Bitterballen-gate.  "De stemming was diep in de nacht, iedereen wilde naar huis" Maar het ging er verhit aan toe.  Raadsleden kwamen kapot vergaderd thuis.                                                                                               Schat, hoe was het bij de raadsvergadering, je bent laat, zeker iets heel erg belangrijks te bespreken? Zeker, en het was weer hard tegen hard. Oh, dus het ging weer over de bitterballen? Ja, het ging weer over de bitterballen.  Willen die andere partijen nog steeds de helft vegatarische hapjes? Ja daar ging het over. Schat, niet opgeven, als je nu toegeeft dat er van alle hapjes nog maar de helft bitterballen is dan zit je over een jaar opeens met hele bakken kaassoufllé’s en groenteloempiaatjes. En er zijn veel meer mensen die bitterballen willen. Je bent toch de politiek ingegaan voor de bitterballen.  Waarom denk je dat mensen jou hebben gekozen. Juist, voor hun bitterbal. Kortom, Utrecht, daar gaat het ergens over.

donderdag 6 juli

Om een gezondere prostaat te houden en de kans op prostaatkanker te verkleinen zou je als man zeer zeer regelmatig moeten ejaculeren. Hoeft niet eens elke dag maar wel 243 keer per jaar. Ik heb zitten tellen, dan ben ik dus klaar voor 2017. …… en voor 2018

 

Morgen is Henk Blok jarig. Hij wordt 50

 

vrijdag 7 juli

 

Henk is jarig, Henk Blok, beste nieuwslezer van Nederland.

Hij is 50 jaar geworden, maar zijn stem is al veel ouder. Het verhaal gaat dat zijn stem echt al ruim 300 is.

Die stem, die diepe sonore stem.

Die zo diep trilt dat hij regelmatig wordt opgroepen om nieuwslezend ergens een niersteen te vergruizen.

Dat is de stem van Henk Blok, The Voice, Meneertje Nieuws, Koning van de Luide Lach, Groothertog van Genieten, Kroonprins van Terughaalnieuws, Hij Die van Nieuws iets Nieuwers kan maken, Baken van Vertrouwen in de Ochtend, De Grote Aanvoeler, Half mens, half stemband, De innemende, De Journalist Formerly Known als Gewoon Henk, Familieman, De Grote Voorganger,  En vooral de Niet meer weg te denken Factor.

Als Henk en ik elkaar zien op vrijdag, zegt hij Ha Peter. Dan zeg ik Ha Henk.

Dan zegt hij, alles goed. Zeg ik ja, met jou ook.

Zegt hij Prima, nog nieuws? Zeg ik, niet echt.

Zegt hij. Goed, dan zijn we weer helemaal bijgepraat.

Meer hebben wij niet nodig om elkaar echt te waarderen.

Kortom, zeer gefeliciteerd , Henk Blok

 

Tenslotte. Ik kende het woord niet. Verlofstress.

Veel mensen hebben het. 1 op de 6. Verlofstress. Wat is het?

Nederland gaat de komende weken massaal op vakantie. 

Maar voor veel werknemers gingen daar maanden van irritaties en discussies over vakantieaanvragen en vakantieroosters aan vooraf. 

Wie mag er wanneer op vakantie is de grote vraag en dat terwijl je thuis hebt beloofd dat je het wel even zou regelen.

Ja schatje, ik ben er heel weinig geweest voor jou maar binnenkort hebben we 3 weken helemaal voor elkaar en dan komt het helemaal goed. Ik moet alleen nog even wachten wanneer ik mijn vakantie op mag nemen. Kijk, dat is verlofstress.

En de paar mensen die niet op vakantie gaan en achterblijven moeten opeens 8 keer zo hard werken. Ook, …verlofstress.

Natuurlijk er zijn ook mensen die er heel goed tegen kunnen.

Edwin hier bv heeft vanaf a.s. maandag 5 weken vakantie.

Ik vroeg net aan hem of hij daar stress van had.

Nadat ie was uitgelachen riep hij. 

Nee, dat zou ik pas hebben bij minder dan 3 weken.

En jullie zien het niet maar voor de deur staat al een prachtige vrouw in een bepaald soort rokje en 2 vliegtickets lief naar hem te lachen. 

En ook bij haar zie ik totaal geen verlofstress.

Maar als ik naar Rick en Niels kijk snap ik het woord wel.