Het Grote Lieve Marianne Archief 2002-2018


Week 38

 

Lieve Marianne,

 

maandag 18 september 

 

Vandaag is de week van het pesten begonnen.

En ondanks de toenemende populariteit van sociale media komt cyberpesten onder tieners veel minder vaak voor dan "traditioneel pesten". Klinkt mooi Traditioneel pesten. 

Leuk onderdeel voor een klassieke koningsdag. 

Het was een prachtige koningsdag De Koning en de koningin kregen ook een demonstratie traditioneel pesten. Dat was dus ouderwets genieten, het begon al met dat er was gebeld  dat ze het eerste uur vrij hadden en en de rest was  wel gewoon op tijd,  erna waren er briefjes op de rug, de troon was op scherp gezet, er lag een punaise op, iemand had een een dooie muis in zijn broodtrommel gedaan ,  er zat barbecuesaus in de shampoofles van Maxima, er werd gezegf dat dat ze naar Los Gauchos rook en  Amalia was expres als enige prinsesje niet uitgenodigd. Het was echt een fijne  demonstratie van traditioneel pesten op een zonovergoten koningsdag.

Verder wil ik er geen grappen over maken.

Pesten is een serieus probleem.

Het gevoel buitengesloten te worden.

Dat je er voor even voor altijd niet bijhoort.

Maar bedenk als jij iemand buiten sluit dat jij de volgende kan zijn.

Met een beetje  meer voor elkaar zorgen heb je trouwens veel meer lol.

 

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (62) heeft per direct zijn taken neergelegd vanwege zijn uitgezaaide longkanker. 

Van der Laan heeft maandag van zijn artsen te horen gekregen dat hij is uitbehandeld.

Vreselijke zin van een dokter. U bent uitbehandeld.

Oftewel. Sorry, wij kunnen niks meer voor doen.

Het is zo’n zin die vrijwel iedereen wel eens bij iemand in de buurt heeft gehoord. Dat maakt het ook zo invoelbaar.

In een afscheidbrief aan de Amsterdammers laat Eberhard weten.

 "Het was een groot voorrecht burgemeester te zijn van de mooiste en liefste stad van de wereld”

En of het nu waar is of niet dat Amsterdam de mooiste en liefste stad is van de wereld. Daar gaat het niet om. Ik vind het mooi dat hij het zo voelt. Dat iemand, waar hij ook werkt, oprecht zegt, Ik ben trots deel te mogen zijn van het mooiste en het liefste. 

Omdat je,  in alles wat je doet , altijd jezelf meeneemt en daarmee aangeeft wat jij belangrijk vindt.  Mooi en lief. Daar gaat het uiteindelijk om. 

Eberhard was ook meer  burgervader dan burgemeester

Je wilde horen wat hij vond, kon ruzie met hem maken, kon hem alles vragen, maar vooral, je wist dat hij zich verantwoordelijk voelde voor alles in de stad, vaderlijke liefde. Je moet er wel wat voor doen. 

In één gebeurtenis kan je omschrijven wat hij voelde voor de stad.

Toen Ajax, ….. ooit, tijdje geleden. Toen Ajax  gehuldig werd en hij kwam spreken en werd uitgefloten sprak hij. “Ik had al een seizoenkaart toen jullie nog met natte haartjes in een pyamaatje op de bank zaten”

Met andere woorden. Jullie hoeven niet te fluiten, ik ben van jullie, we zijn met elkaar.

Hij besluit de brief met “Zorg goed voor onze stad, en voor elkaar”

Vaarwel.

Vervang stad door school, straat, bedrijf, winkel, of wat dan ook.

En je kunt het overal in de muur beitelen.

Zorg goed voor  …, en voor elkaar.    Kan overal.

 

dinsdag 19 september

 

Het is de derde dinsdag in september. En ik dacht al de hele tijd, dan is er toch iets. En dat klopt. Het is prinsjesdag, Dus dat wordt hoe dan ook lachen vanavond met Lucky TV.

Wat is ook alweer prinsjesdag?

Op prinsjesdag spreekt het staatshoofd  de troonrede uit. Daarin geeft de regering aan wat het regeringsbeleid zal zijn voor het komende jaar. 

Dat kan dus niet, want  we hebben nog helemaal geen regering voor volgend jaar. Maar goed. Wat  blijkt uit de troonrede, het gaat financieel prima met het land. Met dank aan de vorige regering, die daarvoor verder alleen maar wordt afgezeken. Maar er is een begrotingsoverschot van 7,8 miljard.

Kun je toch 6 lekkere voetballers voor kopen.

Vrijwel iedereen gaat er in koopkracht op vooruit, hoewel iets lager dan berekend. Gemiddeld gaan mensen er 0,5 % op vooruit.

Dus stel, je had eerst 100 euro, dan heb je nu 50 cent meer. Zeg maar 2 plastic tasjes om de boodschappen in te doen.

Maar nu zit ik ook te zeuren.Het gaat niet om geld. Weet je waar het om gaat?

Zorg goed voor het land, en voor elkaar.

 

woensdag 20 september 

 

Ruim duizend consumenten gaan een kort geding tegen Leen Bakker aanspannen over niet-geleverde hoogslapers. 

Leen Bakker bood de hoogslapers voor 24 euro per stuk aan op de eigen website. Maar ze willen de bedden niet voor die prijs leveren, omdat de aanbieding door een technische storing op de site zou zijn verschenen. Maar nu komt er een rechtzaak.  Ik neem het niet graag op voor een winkelketen maar inderdaad een hoogslaper met matrassen en al voor 24 euro dat zou best wel eens een foutje kunnen zijn. Dat weet je als koper ook wel.           24 euro dat kan alleen op marktplaats voor een door boktor aangevreten hoogslaper uit een scoutingcentrum waar de inmiddels opgepakte hopman al 17 keer doorheen is gezakt.      Een hoogslaper van 24 euro. Je kan dan ook zeggen als klant, ik dacht al, dat kan niiet. Maar goed, ik heb ook wel eens een appje door een technische storing aan de verkeerde vrouw gestuurd. Dus ik weet hoe moeilijk mensen daar over kunnen doen.

Vandaag was ik zelf bij de Open Dag van de Johan Cruyff Foundation. Allemaal kinderen die komen sporten in het Olympisch Stadion. Kinderen met een beperking. Of met een beperking? Ze hebben tegelijkertijd het enorme talent om te genieten. Om anderen te laten genieten. Want wat een geweldige lol als ze aan het sporten zijn en ze merken dat er iets opeens lukt.

En wat geweldig om daar bij te mogen zijn.

De slogan van Cruyff is. 

Alleen kun je niets, je moet het samen doen. 

Oftewel. Zorg goed voor de Foundation… en voor elkaar

 

donderdag 21 september

 

Eergisteren werd Annemiek van Vleuten wereldkampioen tijdrijden bij de vrouwen , Anna van der Breggen won het zilver. Gisteren won  Tom Dumoulin het goud bij de mannen. Mensen vragen mij wel eens, waarom heb je het zoveel over sport? Omdat ik ervan hou. Omdat de verhalen erom heen zo mooi zijn. Van bijna dood na een klap met het hoofd tegen een stoeprand in Rio naar Wereldkampioen. Van fietsen op een 3wieler bij camping de Bosrand in Sint Geertruid naar winnaar van de Giro.

En het is in alle ellendenieuws vaak een lichtpuntje. Vrolijk.

Je wordt er vrolijk van. bv van dit.

De bokser james Lamotta is overleden. Maakt niet uit of je hem kent. Groot bokser uit de vorige eeuw. Het gaat om de volgende zin: Hij gaf nooit op in de ring. En daarbuiten was hij een lieve trouwe man volgens zijn 7e echtgenote.

 

En dan ander groot nieuws. Echt groot nieuws? Ja, echt groot nieuws. Het gaat namelijk over Tatjana Simic. Komt ie.  Tatjana denkt dat,  als ze kleinere borsten had gehad, ze waarschijnlijk als kapster aan het werk was gegaan. 

Als we die zin nu eens proberen te begrijpen, wat staat er dan?

Tatjana denkt dat,  als ze kleinere borsten had gehad, ze waarschijnlijk als kapster aan het werk was gegaan. 

Dat kan betekenen dat kapsters dus altijd kleine borsten hebben.

Want als Tajana kleinere borsten had, was ze waarschijnlijk kapster geworden. En wanneer wordt je kapster en geen actrice? Juist.

Tweede wat opvalt is dat er staat. Tatjana denkt. Kijk, en dan weet je dat je moet oppassen. Misschien is het allemaal fictie.

Tenslotte, Tatjana heeft natuurlijk op school ook keuzebegeleiding gehad?

Waarschijnlijk hebben wij allebei dezelfde beroepskeuzetest gehad. Want daar stond in..

Als je kleine borsten hebt en je weet nog niet wat je wil worden. Denk eens aan kapster.

Zoals ik ooit kreeg. Jongens met een buitensporig  groot geslacht kunnen misschien aan de slag als columnist bij 538.

 

vrijdag 22 september

Ik zat nog te denken aan Eberhard van der Laan

Zijn laatste woord is “vaarwel”

Ik heb de betekenis van vaarwel nog eens opgezocht.

Het is een groet bij een –dikwijls definitief- afscheid.

Definitief

Wees dus blij met elke keer dat je kunt groeten met “Tot Ziens”

of Tot volgende week.

Daarom, tot ziens, tot volgende week.