Het Grote Lieve Marianne Archief 2002-2018


Week 22

 

Lieve Marianne,

 

maandag 29 mei 

 

Het is dus echt gebeurd. Tom Dumoulin heeft de Giro ‘d Italia gewonnen.

Een onwaarschijnlijk mooie prestatie.

Zoals de Vlaamse presentator op Eurosport vlak voor de start van de tijdrit gisteren over Tom zei. Dit is zijn afspraak met de geschiedenis.

En dat heeft hij geschreven.

En wat een Giro was het.

Dumoulin superieur in het begin. Pakt begin 2e week met een monsterlijk goede tijdrit het roze. Komt in problemen bij de laatste bergritten. Eerst door darmproblemen, erna omdat anderen hem uitputten en aan het wankelen brengen. Maar hij breekt niet. Hij ziet af, ziet heel erg af maar weet in technisch perfecte stijl zijn oplopende achterstand te beperken tot rond de minuut.

Dan de laatste dag van de Giro. Een tijdrit van 30 kilometer.

Overigens schitterend gewonnen door Jos van Emden. Met een gemiddelde snelheid van 53 kilometer per uur. Jawel, mensen, 53 kilometer per uur.

Maar wat doet Tom, en wat doen Quintana, Nibali en Pinot.

Nou, de concurrenten rijden goed, heel goed.

Maar er is er één die rijdt voortreffelijk. 

En dat is Tom Dumoulin, Fietsgrootheid, De Leeuw van Limburg, Het Mooie Monster van Maastricht, Majesteit van Milaan, Tsaar van de Tijdrit,  Prins van de Pedaaltred, half Mens half Wattage, Hij die Kan Verpulveren, de Alleseter, Il Patrone di Pelotone, Meneertje Sanitair,  The Biker Formerly Known als Gewoon Tom, De Man met de Macht in de Benen,  De Moulin Roze,  De Glimlach,  Hij die Fietshistorie heeft geschreven, De man die zijn levenlang een Lange Neus mag trekken.

Tom Dumoulin.

En dan ook nog de 7e plaats voor Bauke Mollema, en tot zijn uitvallen een top 10 plek  voor Stefan Kruiswijk, en als Wilco Kelderman niet was gevallen nog een Nederlander in de top 10.

Kortom, wé tellen weer mee.

Maar in die wé zit er één hele grote meneer die “ik” mag zeggen.

Tom, Tom en nog eens Tom.

Vandaag is roze, de kleur van het fietsen.

 

En de Nederlandse Volleybalmannen hebben zich geplaatst voor de WK. 

En woensdag speelt Robin Haase tegen Rafael Nadal en dan wordt er misschien weer historie geschreven. Want Nadal is dan misschien wel 9-voudig winnaar van Roland Garros en Haase haalde nog nooit de 3e ronde in Parijs. Maar hé, zoals mijn vader vroeger altijd al zei als wij tegen een veel beter team moesten voetballen. Die andere jongens hebben ook allemaal maar 2 benen en moeten net zo vaak poepen als wij. 

 

 

 

dinsdag 30 mei 

 

Vanaf vandaag zijn eindelijk de 2 Panda’s in Rhenen te bewonderen.

Xing Ya en Wu Wen. Het is op het eerste gezicht onduidelijk wie wie is.

Als je Wu Wen in haar eentje ziet kun je ook denken dat het Xing Ya is.

En ik zag een foto in de krant van Xing Ya, maar ik wist toch bijna zeker dat het Wu Wen was. 

30 jaar geleden waren er ook al 2 panda’s in Nederland, in Beekse Bergen

Dat waren Rong Rong en Chuan Chuan.

Ik zal je zeggen, die Rong Rong lijkt bijna evenveel op Wu Wen als Chuang Chuang op Xing Ya. 

 

Inmiddels is afgelopen weekend de Ramadan begonnen.

Ik heb vandaag een paar uur mee gedaan. Dat valt nog lang niet mee.

 

 De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un was aanwezig bij de rakettest die maandag werd uitgevoerd. Hij was zeer tevreden. Ook iedereen om Kim Jong Un was zeer tevreden. Ze vonden ook allemaal dat hij er geweldig uit zag, en dat zijn haar zo goed zat, en zijn uniform hem prachtig stond, en dat ze nog nooit zo’n bijzondere man hadden gezien, en dat als hij mee had gedaan aan de Giro dat hij zeker had gewonnen, en dat Kim Jong Un toevallig ook al 9 keer Roland Garros heeft gewonnen, maar dat willen die totaal onbetrouwbare Franse honden niet toegeven. Maar goed, gelukkig weten de Noord Koreanen dat wel. En ook dat hun leider een hoger IQ heeft dan Einstein en meer vrouwen heeft gehad dan die hele Jeroen Pauw.

 

woensdag 31 mei 

 

Rafael Nadal heeft inderdaad ook gewoon 2 benen en moet net zoveel poepen als Robin Haase, maar hij kan wel veel beter tennissen.

 

Het Zuid-Hollands Landschap heeft het Keukenhofbosch in Lisse voor bezoekers gesloten, omdat meerdere mensen door agressieve buizerds zijn aangevallen. De vogels verdedigen hun nest en er zijn echt mensen met bebloed hoofd het bos uitgekomen'', aldus de  boswachter.

Hadden we eerder al de terrooehoe, nu hebben we  in Nederland dus ook al de BloedBuizerd. Verder zijn er berichten over de Kalashnikow kraai, de Openrits Reiger, de SplijtSpecht en de Grijpgier.

Mensen wordt aangeraden alleen nog met een helm op het bos in te gaan.

 

Donald Trump heeft tijdens zijn bezoek aan Europa hard uitgehaald naar Duitsland. Volgens hem is Duitsland één van de hoofdschuldigen aan het handelstekort van Amerika. 

Zoals hij het zei. 'De Duitsers zijn slecht, erg slecht. 

Merkel zelf heeft ook nogal uitgehaald naar de man die volgens haar de Westerse waarden probeert te vernietigen.

Kortom dat lijkt niet lekker te zitten.

Maar volgens woordvoerder Sean Spicer heeft de pers het weer allemaal verdraaid en  hebben Trump en Merkel  een prima relatie.

Volgens Sean Spicer hebben ze het er zelfs over gehad om deze zomer samen met de camper door Amerika te trekken. En wat wat weinig mensen weten is dat Merkel een Tattoo van De Donald laag op haar onderrug heeft laten zetten.  En Donald heeft wel eens gezegd dat Melanie een mooie vrouw is maar als hij bij Angela eerder had leren kennen dan lag hij nu iedere avond naast haar op een berenvel te knabbelen aan een reuzenschnitzel 

 

donderdag 1 juni 

 

Het Nederlands voetbalteam heeft in een oefenwedstrijd met 2-1 gewonnen van Marokko. Tijdens de wedstrijd waren er diverse aanslagen, die zijn allemaal opgeeist door Younes Belhanda. 

Maar goed, Oranje heeft gewonnen en laten zien dat het werkelijk een schande zou zijn als deze betoverende voetbalmachine zou ontbreken op het komende WK in Rusland.

Of ga ik nu steeds meer lijken op Sean Spicer, de woordvoerder van Trump.

 

Uit een nieuw rapport van de organisatie Save the Children heeft een op de vier kinderen wereldwijd geen jeugd door kinderarbeid, kindhuwelijken, moord, mishandeling, misbruik, een slechte gezondheid of een gebrek aan onderwijs. 

Volgens Trump is dat onzin, hij heeft zelf  5 kinderen en heeft daar bij alle 5 nooit iets van gemerkt.

 

Net als van die klimaatverandering. Merkt Trumo niks van. Zoals hij het zegt. Gewoon de airco wat harder zetten.

 

vrijdag 2 juni

 

Manchester City is bereid om 56 miljoen te betalen voor Virgil van Dijk, die zo de duurste Nederlandse voetballer ooit moet worden. 

Ik heb niets tegen Virgil van Dijk. Echt niet. Best een aardige verdediger.

Maar 56 miljoen.

Dat is in zijn eentje 2 keer zoveel als  Johan Cruyff, Marco van Basten, Frank Rijkaard, Ruud Gullit en Dennis Bergkamp opgeteld hebben gekost.

56 miljoen voor Virgil van Dijk.

Daar kon je vorig jaar heel Ajax en Feyenoord voor kopen en dan had je genoeg over elke wedstrijd in de rust Beyoncé op te laten treden.

 

Nou, nog even terug naar het fietsen.

Onze Rick, veelbesproken sidekick van dit programma heeft gisteren voor de zoveelste keer meegedaan aan Alpe du Zes.

En ja, Rick is veelbesproken en regelmatig nou, hoe zal ik het vriendelijk zeggen, vrolijk ongenuanceerd uitgesproken.

Maar dit doet hij dan maar weer.

Ze hebben het wel eens over een grote man met een klein hartje.

Rick is een kleine man met een groot hart.

 

Dit was het weer.

Mooie week, geniet, en pas een beetje op elkaar.