Het Grote Lieve Marianne Archief 2002-2018


Week 35

 

Lieve Marianne,

 

maandag 28 augustus

 

Wat een feest was het afgelopen week bij de EK hockey.

Zowel de Nederlandse vrouwen als de mannen werden afgelopen weekend Europees kampioen. Van beiden erg knap. 

Van de vrouwen omdat ze afgelopen jaar van 5 topspeelsters afscheid hebben moeten nemen en met een volledig verjongd team alle wedstrijden wisten te winnen. 

Van de mannen omdat ze de finale speelden tegen Belgie waar in de poulefase met 5-0 van was verloren. Belgie, door wie ze vorig jaar op de Spelen waren uitgeschakeld in de halve finale. Belgie dat na de eerste 2 kwarten met 2-0 voor stond. Maar Oranje bleef strijden en won door met 2 superieure laatste kwarten de achterstand om te buigen in een dik verdiende 4-2 overwinning.

Ik zie het de voetballers niet zo snel doen.

En dan kun je zeggen, ja hé, hé, het is hockey, dat is een hele kleine sport en het gaat maar tussen een paar landen.

Ja, dat kun je zeggen. Maar…eh, ja dat kun je zeggen

En bv marathon lopen  is een hele grote sport maar daar zijn de eerste 125 die binnen komen altijd Kenianen.

En het is misschien niet het goede tegenargument, maar ik vind het gewoon leuk dat we met een sport wel meedoen aan een eindtoernooi, en nog winnen ook.

 

De documentaire Jesse over GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver, zal nergens te zien zijn.

De uitzending is door BNN/VARA geannuleerd na commotie over de journalistieke onafhankelijkheid. omdat maker Joey Boink zelf voor GroenLinks actief was tijdens de laatste verkiezingscampagne.

Ik vind het best wel jammer dat die documentaire niet mag worden uitgezonden. Ik ben nu bang dat ik zelf ook problemen krijg met mijn eigen zeer kritische documentaire met als titel “Edwin Evers is een hele goeie presentator die zijn medewerkers ook echt betaald wat ze waard zijn”

 

 

 

 

Giel Beelen heeft dit weekend afscheid genomen van 3FM. Onderkant formulier'Voor de dingen die Giel wil doen en wil maken is voor zijn gevoel geen ruimte meer op 3FM, aldus BNN-VARA in een verklaring. 'Giel neemt nu even de tijd om te kijken wat hij wil. Hoe, wat en waar weet hij op het moment nog niet, maar 20 jaar radio maken vraagt om iets heel anders'  Hij gaat daar de komende tijd eens rustig over denken

 

dinsdag 29 augustus

 

Zanger en liedschrijver Pierre Kartner, beter bekend als Vader Abraham,  vraagt zich af wanneer hij nou eens een eerbetoon krijgt. De Vader voelt zich bij leven vergeten door Hilversum. Hij zit al jaren te wachten in zijn kleine cafeetje aan de haven. Iedereen krijgt maar prjzen behalve Vader Abraham.

Hij kan van het wachten nu bijna zelf door een waterkraan.

Elke dag gaat ie met zijn muts naar bed. ’s Morgens wakker worden.  Kijken of er al een prijs is. Nee hoor. 

Terwijl hij toch pareltjes van teksten heeft geschreven als Ugge, ugge, ugge, ugge, ugge, het stikt hier van de muggen.

En dan hap je al naar adem, maar dan komt ook nog die 2e zin.

eie, eie, eie, eie, eie, het stikt hier van de bijen.

Zoveel nummers met zoveel poetische zeggingskracht.

En dan heb ik het nog niet eens over onvergetelijke knallers als “Wij zijn de Wuppies” en “ Hallo meneer de Uil, je onderbroek is vuil.

En voor mensen die denken dat Vader Abraham niet meer van deze tijd is. Dan wijs ik erop dat hij 30 jaar geleden al  met zijn geradicaliseerde baard rond liep.  Zijn tijd ver vooruit. Pierre Kartner heeft recht op een hele Grote Eresmurf. Waar dan ook.

 

woensdag 30 augustus

 

Nederlanders werken gemiddeld bijna het minst aantal uren van Europa. Alleen Spanjaarden, Kroaten, Italianen en Grieken werken nog iets minder. Gemiddeld hebben de werkende Nederlanders een werkweek van 20 uur.

Moet wel bij worden gezegd dat Nederlanders in het algemeen bijzonder efficient werken. Zo zitten ze bv niet met 8 man in een klein schoenenwinkeltje te wachtten tot er klanten komen, 

Ze gaan ook niet 2 ½ uur uitgebreid lunchen met een fles wijn de man met erna een stevige dut tot 17 uur ’s middags.

Nee, als er gewerkt wordt, wordt er -door de meesten- ook echt gewerkt. Tuurlijk we hebben allemaal wel een collega die opgeteld nog ver onder de Spanjaarden, Grieken, Italianen en Kroaten blijft.

Als je nu een kantjes-eraf-loper zou moeten noemen- kom je op de afdeling allemaal met dezelfde naam.

We weten hier in de studio ook wie we gelijk zouden noemen.

En het gaat inderdaad niet alleen om het aantal uren.

Het gaat er vooral om hoe zinvol je die besteed.

Mooi voorbeeld uit de ruimtevaart.

Amerikanen waren ooit jaren bezig voor honderden miljoenen om een pen uit te vinden die zou kunnen schrijven in gewichtsloze toestand. De Russen namen een potlood mee.

Snap je. Effectiviteit.

En dan nog iets, veel mensen in Nederland werken 20 uur, Ja, op de zaak, maar het grootste deel neemt wel zijn werk mee naar huis. Overbuurvrouw van mij is prostituee, en die komt na haar werk..afijn, dat is een heel ander verhaal..

 

Bij het tennis zijn de US Open begonnen. 

Ik ben ingestapt op dag 2.

En dat is jammer want ik had graag ook nog even een Nederlander zien meedoen.

 

Ik las een mooi berichtje over wielrennen.De Lady Tour is namelijk begonnen. Annemiek van Vleuten, je weet wel- de vrouw van de vreselijke valpartij in Rio die na haar herstel alweer zo ongelofelijk veel heeft gewonnen, won de proloog in haar woonplaats Wageningen.

Komt ie, ze had de nacht ervoor thuis geslapen, had de volgende ochtend rustig het parcours kunnen verkennen en was nog even boodschappen wezen doen bij de Albert Heijn.

Kijk, zo kan het dus ook. Niks dat totaal verkrampte gedoe van voetballers met een koptelefoon een paar uur boos voor je uit kijken, of 4 uur van tevoren aanwezig voor allerlei tactische besprekingen en weet ik veel wat.

Nee, nog even naar de Albert Heijn voor een doos vissticks, 2 pakken melk, 4 keukenrollen en een volkoren ontbijtkoek.

Dat is Annemiek. Dat is fietsen op wereldnivo. En winnen erna.

Ik zou zeggen, stuur de Oranje voetballers morgen tegen Frankrijk ook eerst even met zijn allen naar de Supermarché

 

 

 

donderdag 31 augustus 

 

Terreurverdachte Jimmy F. die vorige week werd gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij het voorbereiden van een aanslag op een concert in Rotterdam, was in werkelijkheid zelf op jacht naar terroristen. Jimmy was namelijk een online-lokterrorist. 

Wat mij opvalt is dat er heel veel lok-gevallen zijn tegenwoordig.

Ik had het onlangs al over een uit het slachthuis ontsnapte stier die als een mak lammetje terug werd gebracht dmv een lok-koe.

Je hebt lok-fietsen om fietsendieven te betrappen.

Lok-agenten voor zakkenrollers en voor veel andere overtredingen.

Je kan niemand meer vertrouwen.

Ik durf in de kroeg geen gesprek meer te beginnen met welke heerlijke vrouw dan ook. Kan zo maar een lok-vriendin zijn van mijn eigen vrouw.

Ik werd gisteren ook gebeld door iemand die vroeg of ik voortaan de column niet wilde doen op een ander station voor het dubbele van wat ik nu krijg.

En ik dacht nog, ja hé hé, hij is net gestopt dus dat is een Lok-Giel.

 

Want ja, Giel heeft er eens goed over nagedacht en hij is eruit. 

Hij wil een “ochtendshow op de radio” En die heeft ie gekregen. Bij Veronica.   Volgens Giel waren het 2 fantastische vrije dagen.

 

Nou vanavond speelt Oranje tegen Frankrijk. Ik hou mijn hart vast. Het zou zomaar 4-0 kunnen worden voor Frankrijk

 

vrijdag 1 september

 

Oranje heeft met 4-0 verloren van het superieure Frankrijk. Farnkrijk was op alle posties beter, tot ver op de reservebank. Om te treiteren had de Franse Bondscoach zelfs spits Mbappé op de bank gehouden. De man is net voor 175 miljoen verkocht. 

Maar daar gaat ie spijt van krijgen. Want als Oranje komende zondag wint van Bulgarije en erna met grote cijfers van Zweden en erna van Wit Rusland en dan gaan we toch naar de WK en dan schakelen we in de poule Spanje en Brazilie uit en dan wippen we in de achtste finale Uruquai uit het tournooi en als we dan in de kwartfinale tegen Frankrijk moeten dan wordt het pleurer pleurer voor de Franse haantjes.

 

Kortom, het gaat niet zo lekker met het Nederlandse mannenvoetbal.  Maar het wordt wel gewoon weekend.

Geniet, en tot volgende week.