Het Grote Lieve Marianne Archief 2002-2018


Week 10

 

Lieve Marianne,

 

maandag 6 maart

 

Sven Kramer is voor de 9e keer Wereldkampioen Allround schaatsen geworden. Nog 1 keer en dan mag hij de arrenslee houden.

Hij is de grootste schaatsbaas aller tijden. Tuurlijk, anderen wonnen ook wel eens een wereldtitel, of 2 of 3 of 4 , maar 9 is toch echt veel meer.

Zelf zoekt Sven ook steeds weer een nieuwe uitdaging. Zo traint hij bv zelf met Patrck Roest, zijn grootste uitdager, en die probeert hij dan elke dag steeds beter te maken.  Verder deed Sven de 500 meter op doorlopers, de 5000 met zijn beschermers nog om, de 1500 achterstevoren en de 10.000 met al zijn vingers in zijn neus. 

 

En Ireen,voor de 6e keer wereldkampioen. Ook zij al evenlang aan de top, en ook nog eens de meest gelauwerde Nederlandse Olympier. 

En dan kun je zeggen. Het is maar schaatsen. 

Probeer dan zelf maar eens een rondje 26 laag te schaatsen. 

Of probeer zelf op wat voor onderdeel dan ook, maar eens 10 jaar bij de beste 3 van de wereld te horen.  Dan mag je zeggen, het is maar schaatsen.

 

Voor wie het lijsttrekkersdebat in Carre heeft gemist. Er was zondagavond een lijsttrekkersdebat in Carré. Ze hadden allemaal hun repeterende praatjes heel goed ingestudeerd. Maakte ze ook niet uit welke vraag er kwam ze begonnen gewoon te roepen wat ze hadden ingestudeerd.

Het lijkt me voortaan beter om lijsttrekkers eerst een antwoord te laten geven en er later de goeie vraag bij te bedenken.

Tussendoor werden ze allemaal apart ondervraagd door Diana Matroos.

Die begon werkelijk doodeng.

Ze begon met Lodewijk Asscher

Daar ging ze gelijk met een gestrekt been op in.

Lodewijk probeerde er nog wel eens tussen te komen maar het was direct met kapmessen vanaf de enkels. Het was echt van, wie ben jij nou, en wat kan je nou, en jij maakt alles kapot, en waarom sta je hier en dat je me nog aan durft te kijken.

Korte zinnen waar ik naast mijn vrouw ’s nachts wakker van kan liggen.

Laat ik het zo zeggen. Ik loop liever met smeerworst op mijn lul tussen een groep hyena’s dan 2 minuten met mevrouw Matroos.

Ik noem haar maar vast mevrouw, want ik ben doodsbang dat ze opeens achter me staat.

Zo heeft ze 3 lijsttrekkers verscheurd en toen kreeg ze waarschijnlijk in de 12e commercial break te horen dat ze toch maar iets vriendelijker moest doen. 

Zoals de eindredacteur gezegd schijnt te hebben. Zoek de Nieman in jezelf.

Erna was ze opeens poeslief tgen Rutte en Pechtold.

Die liggen nu nog steeds te piekeren waar ze dat aan te danken hebben.

Aan de kijkcijfers Mark en Alexander. Aan de kijkcijfers.

Geert Wilders had afgezegd. Maar hij had tussendoor wel allemaal reclamespotjes ingekocht. Zoals hij van anderen zou zeggen., van onze belastingcenten.

 

Sybrand Buma vindt trouwens dat onze kinderen op school weer, net als vroeger, het Wilhelmus moeten leren zingen, en niet zittend, maar stáánd.

Hoezo net als vroeger? Hoever moet je terug?

Ik zat op een katholieke basisschool inhet Oer Hollandse, koningsgezindte Bussum in een tijd dat het CDA verreweg de grootste partij was maar ik heb daar echt never nooit het Wilhelmus geleerd en zeker niet staand.

Ik heb het bij mijn vrienden gevraagd. Komen van overal uit Nederland, ook nooit. Ja, één vriend van mij uit Workum zei dat hij bij iemand in de klas zat die als enige elke dag op het plein het volkslied stond te zingen.

En die heette inderdaad Sybrand. 

Weet je waar je staand het volkslied leert? In een stadion.

Met elkaar. Jong, oud, man, vrouw, zwart, wit.

Als Buma zijn zin wil zeg ik meer geld naar sport en beweging.

 

Buma zei ook zei dat we in West Europa al duizenden jaar onze Joods-Christelijke normen en waarden beschermen. Duizenden jaren? 

In de Middeleeuwen liep de helft van de mensen laveloos op straat en gingen heksen op de brandstapel. En wat waren de Joods-Christelijke waarden tijdens de Twee wereldoorlogen van vorige eeuw? Kortom, hij kletst.

Natuurlijk moeten we verworven beschaving beschermen.

Met elkaar in gesprek blijven werkt beter dan staand het volkslied en een paar historische onzinargumenten

 

dinsdag 7 maart

 

Het bedrijf Peugeot-Citroen heeft Opel overgenomen.

Wacht even. Ik wist niet eens dat Peugeot en Citroen van dezelfde eigenaar waren. Ik heb bv zelf een Citroen en ik lach een Peugeot altijd een beetje uit maar nu blijk ik dus zelf ook te rijden in een verkapte Peugeot. En nu hebben ze ook Opel gekocht. Ja hoor. Opeens rij ik in een Opel-Peugeot-Citroen.

Keek net onder de kap bleek er een Volkswagenmotor in te zitten. 

Alle auto’s zijn gewoon hetzelfde. Vriend van mij heeft net een Audi gekocht, blijkt gewoon een Mercedes met een KIA motor uit de Mitsubishi fabriek in Zweden

 

De lafheid. Stropers hebben in een Franse dierentuin een neushoorn doodgeschoten en zijn hoorn afgezaagd en meegenomen. 

Stropen, in een dierebtuin. Dat is even laf als op safari in een kinderboerderij.

Ik zeg opspeuren die stropers, neus eraf knippen en een lang weekend met Diana Matroos.

 

Steeds meer Nederlanders werken buiten kantooruren. 

Zo werkt hier in de studio bv al 80 % vooral tussen 6 en 10 uur ‘s morgens.

 

 

Buurjongetje is zich vanmorgen kapot geschrokken toen er opeens een duif tussen zijn spaken vloog. Normaal blijven duiven inderdaad lang zitten op het fietspad maar vliegen altijd op tijd weg. Nu niet.

Blijkt een duif te zijn uit Belgie met een Zuid Afrikaanse ring om zijn pootje

Duif is naar het dierenhospitaal gebracht.

 

woensdag 8 maart

 

Een duivenliefhebber uit Zuid Afrika  heeft zaterdag 360.000 euro betaald voor de Belgische  topduif Golden Prince.  

De duif is bij zijn eerste vlucht helaas zoek geraakt. ter hoogte van Amsterdam.  Grote beloning voor de vinder.

Ik ga straks een duif ophalen uit het dierenhospitaal

 

Veel mensen, zeg maar vrijwel iedereen, denken dat Barca na de met 4-0 verloren uitwedstrijd tegen PSG geen enkele kans meer heeft om in de volgende ronde te komen. Maar dan zeg ik. Dat weet ik nog zo net niet.

Als het 5 minuten voor tijd bv 3-1 staat kan het met een beetje geluk en een beetje hulp van de scheidsrechter toch nog zomaar opeens 6-1 worden.

En ja, lach mij maar uit. We zien het vanavond.

 

donderdag 9 maart

 

Barca heeft met 6-1 gewonnen van PSG. 

Dus ja, de PvdA kan woensdag nog best een zetel halen.

 

Inmiddels kwam ik erachter dat er ook in Nederland door de media enorm wordt gemanipuleerd met de breichtgeving. Zo ook bij dit veel geprezen radiofeuilleton van Evers Staat Op. Daar was gisteren namelijk de vraag aan de luisteraars. Welke mannen stralen seks uit.

Goede vraag. Maar wat was gelijk het eerste antwoord?

 Edwin Evers natuurlijk.

Dat zei ene Marijke, maar iedereen herkende de gepitchte Johan Evers ook wel bekend als de broer van. Op de vraag aan die Marijke waar je de seks aan zag was het antwoord van Johan, aan zijn ogen. Nou ik heb regelmatig met Edwin in de kroeg gestaan en dan is er toch echt heel weinig over van zijn ogen. Verder, zei Marijke, dus zeg maar Johan, was een sixpack niet noodzakelijk. Nou toen was het wel heel overduidelijk doorgestoken kaart.

Kortom, ook in Nederland moet je goed opletten wat werkelijk waar is.

 

De gevangenis in Sittard is in opspraak omdat er bij een zoekactie 14 mobiele telefoontjes werden aangetroffen bij de gedetineerden.

Mensen vroegen zich af hoe die binnen waren gesmokkeld en hoe ze erachter kwamen. Nou het één geeft antwoord op het ander.

Ze kwamen erachter toen tijdens het douchen bij 1 van de gevangenen een gedempte ringtone van halverwege het lichaam kwam.

 

 

 

 

vrijdag 10 maart

 

En dan heb ik geloof ik een goed idee voor de oplossing van het zwevende kiezers-probleem en voor kiezers die ondanks twijfel toch maar gekozen hebben voor een partij.

Komt ie. Ik zeg erbij, ik heb niet over de gevolgen nagedacht.

Maar daar komt ie. Geef iedereen 2 stemmen.

Die mag je aan 1 partij geven of verdelen over 2 partijen.

Er doen tegenwoordig zoveel partijen mee aan de verkiezingen en de verschillen op rechts en op links zijn soms zo klein. Waarom dan niet iedereen 2 stemmen?

Niks, ik twijfel tussen die en die. 

Maar gewoon, ik stem op allebei. Gelijkspelletje. 

Beetje laat mijn ideetje. Komende woensdag zijn de verkiezingen al.

Stem met je hoofd en je hart en maak ze sterker dan de onderbuik.