Het Grote Lieve Marianne Archief 2002-2018


Week 7

 

Lieve Marianne,

 

maandag 13 februari 

 

RTL heeft vandaag het 'premiersdebat' geschrapt dat op 26 februari plaats zou vinden. De zender besloot hiertoe nadat PVV-leider Geert Wilders en VVD-premier Mark Rutte hadden afgezegd.

En die hadden afgzegd omdat RTL eerst had gezegd dat het een debat zou worden met 4 lijsttrekkers en het zouden er nu meer worden omdat de verschillen te klein zijn.

Is een beetje dom van RTL om niet te doen wat is afgsproken.

Maar uiteindelijk is de kiezer de dupe.

Rutte en Wilders zeggen- ieder op z’n eigen manier- dat ze het beste willen voor de kiezer, maar als er 5 ipv van 4 personen meedoen, willen ze niet meer. Krijgen wij opeens helemaal niks?

Dat is kinderachtig. Klinkt een beetje als jongetjes van 8 die roepen. 

Als hij ook op het feestje komt dan komen wij niet 

Collega vertelde mij ooit het volgende verhaal.

Zijn 2 jongetjes. Eén van de 2 krijgt een lolly, de andere niet.

Daar gaat dat andere jongetje van huilen. Hij vindt het oneerlijk.

Vervolgens wordt bij het ene jongetje daarom ook de lolly afgepakt.

Die begint ook tehuilen. Dus het resultaat is, allebei geen lolly, allebei keihard huilen. Terwijl als je de ander iets gunt is er verder niks aan de hand.

 

Dan schaatsen De WK afstanden schaatsen waren heerlijk.

13 medailles waaronder schitterend goud voor Sven en Ireen. Maar ook de dubbel voor Kjeld Nuis, de man die nog nooit won op een WK en wat dacht je van goud op de 500 meter voor Jan Smeekes. De man die op de Spelen van Sotchi een halve baan juichend mocht denken dat hij goud had maar een paar duizendste langzamer bleek te zijn dan Mulder.

Het was allemaal prachtig een jaar voor de Spelen.

Als een afstand niet door een Nederlander werd gewonnen, won er iemand die getrouwd is met een Nederlander of getraind wordt door een Nederlander.

Lekker bijna alles winnen. 

Nu begrijp ik ook hoe een Keniaan naar een marathon zit te kijken. 

 

Piet Keizer is dood. Het zegt jonge mensen waarschijnlijk niks.

Maar Piet Keizer was een belangrijk man. Hij was linksbuiten van het gouden Ajax dat 3 keer achter elkaar de Europacup 1 won, en een keer de wereldbeker. Om het voor nu duidelijk te maken. Ajax was toen het Barcelona van nu. Barca speelt met Messi, Neymar en Suarez in devoorhoede

En Ajax speelde met Keizer, Cruyff en Swart.

Dat Ajax heeft bv nog nooit verloren van PSG

Swart was de Meester, Cruyff de Verlosser en de naam van Piet was precies goed. Een Keizer. Hij was snel, maar toch leken zijn bewegingen soms in slow-motion te gaan. Met zijn schaar knipte hij op kunstzinnige wijze verdedigingen in tweeën. Sublieme linksbuiten. Kunstenaar.

Hij wilde dat voetbal vooral ook mooi was om te zien.

Na zijn carriere was hij nog steeds de Keizer. Maar dan van het alledaagse.

Ik kwam hem een keer tegen bij een amateurclub. Liep hij met potten thee en plastic bekertjes voor de spelers in de rust. De man van de poster op mijn kamer liep langs. Ik zei, dag meneer Keizer. Hij keek eerst achter zich en toen naar mij en hij zei. Oh, je bedoelt Piet. Dat ben ik, dag jongen. Wil je ook thee? Piet Keizer had geen tattoeages, hij bewaarde elke tekening voor de wedstrijd.

 

dinsdag 14 februari

 

Het is Valentijnsdag. Echt zo’n dag waar over ik van tevoren roep dat ik daar niet aan mee doe maar eigenlijk wel heel erg zit te wachten op anonieme liefdesverklaringen. Dat moet tegenwoordig wel wel met briefjes, want sinds de nummerherkenning heb ik erg slechte ervaringen met anonieme liefdesverklaringen. Bovendien kun je ook niet zomaar een gefilmde boodschap sturen want voor je het weet staat alles op Geen Stijl en zit je de avond erna helemaal kapot bij Jinek. Kan dus ook niet via social media. 

Hoewel, dat kan natuurlijk wel, via een trol.

En ja hoor, ik kreeg inderdaad een bericht van een soort van trol.

Maar dat bleek geen nepaccount. Het was gewoon echt van een trol.

De rest van de dag was het stil. Heel stil.

Nog wel  zelf wat sms-jes naar een hele bijzondere vriendin die ik al een tijdje niet heb gezien.  Daar kreeg ik wel iets op terug,  namelijk. 

Ik had toch gezegd geen contact Peter.

Nou, morgen is het weer over.

Dan is het netto hetzelfde maar niet zo confronterend als vandaag.

 

Overigens dreigen opeens meer mensen met het publiceren van filmpjes.

Zoals bv de vrouw van eeen zeer goede vriend, wiens naam ik nu even niet kan noemen omdat hij ook medewerker is van dit radiofeuilleton, meestervoorspeller.

Zijn vrouw heeft gedreigd een seksfilmpje naar Geen Stijl te sturen.

Nou,  heeft hij gezegd, dat is dan in ieder geval niet van de laatste 3 maanden.

Waarop zij zei, niet elk filmpje hoeft toch met jou te zijn.

 

Veel voetbalkenners denken dat Barca vanavond ook weer uiteindelijk vrij eenvoudig gaat winnen van PSG.

Ik denk het niet. Ik volg PSG al een een paar dagen en ik denk dat het 

zo maar 3 of zelfs 4-0 zou kunnen worden voor Paris. 

 

woensdag 15 februari

 

PSG heeft met 4-0 gewonnen van Barca. 

Nou dan maakt vanavond Bayern Munchen er zeker 5 tegen Arsenal.

Er komt toch een lijsttrekkersdebat bij RTL, zonder Rutte en Wilders, maar het gaat toch door. Onder het motto Afspraak is geen afspraak en wat je afzegt gaat gewoon door, kunnen we in elk geval de middenmoot vergelijken.

 

Rubbergranulaten van kunstgrasvelden zouden toch gevaarlijker kunnen zijn dan we denken volgens onderzoekers van de VU

Ze hebben getest op zebravisjes.  Daar deden ze rubbergranulaten in een bak water en dan gingen de visjes opeens heel raar zwemmen.

Alsof het dan slecht is voor mensen. Als je een zebravisje in een glas wijn gooit gaat ie ook raar zwemmen. Heb ik zelf geprobeerd.

Een zebravisje is niet altijd maatgevend voor het gedrag van mensen.

Je kunt een mens toch ook niet 3 uur met zijn hoofd onder water houden omdat een zebravisje dat ook kan.

Als ultieme test hebben de onderzoekers een school zebravisjes 2 keer 3 kwartier op een kunstgrasveld gelegd en die waren in de rust al dood.

En toen riepen ze hard. Zie je nou wel.    Dit onderzoek rammelt.

 

donderdag 16 februari

 

Bayern Munchen heeft er 5 gemaakt tegen Arsenal.

 

Er is sprake de laatste weken sprake van gekke koeiengedrag. Zowel in Groningen als in Zeeland springen koeien bij vlagen angstig op en neer of opgewonden rond.  Volgens de Utrechtse Boer van Baalen, erkend koeienfluisteraar moeten we dit gedrag van koeien zeer serieus nemen.

Volgens hem heeft het te maken met de aankomende verkiezingen. Koeien voelen de spanning.Ze springen omdat veel koeien nog zwevend zijn. Ze zijn bang omdat koeien zachtaardige dieren zijn die heel makkelijk  de spanningen in de lucht opnemen. Ze staan als het ware de hele dag op een gevoeld probleem te kauwen.

Enige wat ze rustig maakt is een beetje aan hun spenen te trekken.

Wij kunnen daar als mens vast iets van leren. 

 

Australiers die Leon heten begaan de meeste misdaden. Leon is de meest misdadige naam in Australie.  In Nederland is het Willem, Volkert  of Rick.

 

vrijdag 17 februari

 

Het boerenkaas maken en de Goededoelenloterij is toegevoegd aan Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. 

In totaal staan er nu 121 tradities op de inventaris, waaronder schaatsen op natuurijs, het zomercarnaval in Rotterdam, de Indische rijsttafel. het papierscheppen in Utrecht, de Goudse kleipijp maken, Boerenmetworstrennen in Boxmeer, Tielde kermiskoek, het Brabantse worstebroodje en het Oud Hollands in de bek Pissen van Bekende Nederlanders.

Nou, We zitten minder dan een maand voor de verkiezingen. De Partij van de Zwevende Kiezers staat nog steeds op 91 zetels. Vrijwel niemand durft in het openbaar te zeggen wat hij gaat stemmen uit angst voor de consequenties. Partijleiders beloven zich een ongeluk.  Ze vinden allemaal de anderen totaal onbetrouwbaar.  Er is sprake van de grootste boosheid sinds 40 jaar.

Maar het is nu ook bijna weekend. ga lekker uit vanavond, zeg minstens tegen 3 mensen zomaar uit het niets dat je ze leuk vindt, bel iemand die je een tijdje niet hebt gezien, doe wat je al een tijdje wilde doen maar er niet van kwam, zeg mensen in je buurt gewoon gedag, en trakteer jezelf op een dag niet klagen.