Het Grote Lieve Marianne Archief 2002-2018


Week 26

 

Lieve Marianne,

 

maandag 26 juni 

 

De Grizzlybeer is in Amerika niet langer beschermd. Hij bekijkt het maar.

De regering heeft net  bepaald dat  de grizzly niet langer meer een bedreigd diersoort is.

In 1975 toen hij op de lijst kwam waren er nog maar 176 grizzly’s.

Maar er zijn er inmiddels weer 800. Lijkt inderdaad veel meer maar 150 jaar geleden waren er nog 50.000 waren. Maar goed. Er mag weer gejaagd worden op de Grizzly. Tenminste buiten de de nationale parken. 

Binnen de nationale parken mag dat niet.

En wat blijkt gelijk al naar een paar dagen.

Die grizzly’s hebben dat ook gelezen en die  gaan daar natuurlijk mee dollen.

Gisteren was er zo’n grizzly net over de grens van een nationaal park gaan staan zwaaien naar een jager, rende snel  weg, over de grens en net toen hij in het park was , hield hij een bordje “Beschermd” omhoog. 

Ik zeg, grappige manier van survival of the fittest.

 

De maaltijdrel in de Groningse Vondelflat is geëscaleerd. Directeur Berend Lugies sleept hoogbejaarde bewoners voor de rechter omdat ze niet de maaltijden van de vaste cateraar eten. Die vinden ze niet lekker.

Dus bestelt een aantal inwoners het eten ergens anders, en betalen dat natuurlijk ook zelf. 

Maar volgens de directeur is de Vondelflat is een serviceflat en de maaltijden zijn onderdeel van het servicepakket. Dus de bewoners moeten stoppen met het afnemen van maaltijden van een andere cateraar, op straffe van een dwangsom van 500 euro per overtreding.

Nou als bij mij dit thuis zou zijn dan zou ik nog een kapitaal van mijn vrouw krijgen. Die bestelt, als ik heb gekookt, ook vaak heel ergens anders iets dat niet al teveel is aangebrand.

Je zou als directeur – in plaats van een rechtzaak te beginnen- ook kunnen gaan praten met de bewoners waarom ze een andere cateraar beter vinden.

Je wilt toch dat bewoners van jouw flat goed wonen en lekker eten? Ja toch?

En als mensen iets anders willen, en het zelf bestellen en betalen, dan mag dat toch ook.

Als ik in een vliegtuig zit en de maaltijd is niet te vreten dan laat ik onderweg ook vaak een pizza bezorgen. 

Pak het op als een signaal, dreig niet met boetes, overleg en zorg goed voor je mensen.

 

dinsdag 27 juni 

 

Vandaag wordt er een uur gestaakt in het baisonderwijs.

Leraren willen een hoger salaris en lagere werkdruk.

En tegen degenen die dan roepen, ze verdienen al genoeg en ze hebben al altijd vakantie, zou ik willen zeggen- ga zelf eens een jaartje lesgeven.

Veel mensen die dit roepen vinden 2 of 3 kinderen thuis al een enorme klus.

Of zijn kapot na 2 ½ week op vakantie met het hele gezin.

Moet je nagaan als je elke dag 30 kinderen hebt, allemaal verschillend,  ook verschillend niveau, maar moeten allemaal van alles leren en ze moeten leren samenwerken en rekening houden met elkaar en plezier hebben en allemaal doorstromen naar een school waar de ouders vinden dat ze thuishoren.

En nog steeds als je ergens op een feestje vertelt dat je meester of juf bent op een basisschool wordt er een beetje lacherig geknikt van “Oh leuk”

Met een blik alsof je met mooi weer elke dag op de rand van de zandbak zit en met taal en rekenen ook niet verder bent gekomen dan een staartdeling en een eindscriptie over Rupsje Nooitgenoeg.

Maar, zoals iedereen waarschijnlijk best wel weet. Kinderen tot 12 jaar kun je het snelst en best iets leren en de basis van opvoeding wordt daar gelegd.

Gaat het goed tot en met de basisschool dan ligt er een veelbelovende basis voor de rest. Je geeft je kinderen niet zomaar uit handen. 

Je verwacht veel van de juf of de meester.

Terecht, maar dat moet worden beloond.

Op een manier dat veel meer mensen denken.

Hé, lesgeven, vind iedereen belangrijk, dat is wel wat voor mij.

 

Schiphol doet inmiddels verwoede pogingen de enorm lange wachtrijen te beperken. Komend weekend begint de luchthaven met voorrangsrijen voor mensen zonder handbagage. Dat is een goed idee. 

Mensen nemen namelijk steeds meer handbagage mee. 

Alles moet in dat ene koffertje, en ernaast hebben ze vaak nog een extra rugzakje, en een handtas, en een plastic taxfree tasje  en een paar boeken en een laptop en een kledingzak  en een paraplu en een paar graanrepen en  

daarnaast hebben ze nog een broek en een jas met zoveel mogelijk diepe zakken  voor 6 T shirts, 2 lange broeken, een duikbril, een badlaken, zwemvliezen en een gevulde koelbox.

En dat moet allemaal worden gecontroleerd.

Daarom zegt Schiphol.  Aparte rijen voor mensen zonder handbagage.

Bv Bagage in de taxi of trein erheen al laten checken.

Of beter nog, helemaal geen bagage,  dus geen handbagage- maar ook geen andere bagage- helemaal geen bagage. Want dat gaat schelen in de controle.

Ik weet ook niet wat je dan moet doen als je ergens aankomt maar ik denk even gewoon hardop uit de doos.

En naakt in de wachtrij, waarom niet naakt in de wachtrij scheelt een hoop fouilleren.

Of, let op, komt ie ,  een verbod op terrorisme in een vliegtuig.

Hoef je ook niet meer zo streng te zoeken.Het zijn allemaal maar plannen.

Maar ik voel dat ik bijna bij iets geniaals ben.

 

woensdag 28 juni 

 

Informateur Herman Tjeenk Willink, de vervanger van informateur Edith Schippers is vervangen door informateur Gerrit Zalm. 

Schippers kwam erachter dat de partijprogramma’s van de beoogde partijen te ver uit elkaar lagen. Toen is Tjeenk Willink gaan zoeken, en die kwam er na achter dat de partijprogramma’s te ver uit elkaar lagen. En nu komt Gerrit Zalm. Nou, ik ben heel benieuwd wat die gaat vinden.

 

De Zuid-Koreaanse stad Hadong gaat blikken met frisse "berglucht" aan zijn inwoners verkopen tegen de toenemende luchtverontreiniging. 

In een fabriek in de bossen op 700 tot 800 meter boven de zeespiegel worden cilinders gevuld met 8 liter geperste lucht.           Voor omgerekend iets meer dan 11 euro kunnen de inwoners van Hadong de lucht vervolgens ongeveer 160 keer inademen. Zeg maar krap een half uurtje ademen voor 11 euro                                                                                      Jawel mensen, lucht in blikken. Het is zover, je kunt lucht kopen. In een blik. Hé, er zit niks in. Lucht.             Je hebt of had in Amsterdam en Rotterdam ook een winkel die 250 soorten water verkocht. Let wel, je hebt voor bijna niks het beste kraanwater van de wereld, maar je kunt ook voor 18 euro een fles Himalaya-riviersap kopen. Gewoon water, maar veel duurder. Doet u mij 4 flessen water en een kratje lucht. Prima, dat is dan 184 euro. Oh doet u er nog 3 handdrukken en een mooie-vrouwen-scheet bij. Prima, dan wordt het precies 225 euro.

donderdag 29 juni

Op de Oosterschelde is gisteren het startschot gegeven voor het nieuwe mosselseizoen. Volgens de kenners zijn de mosselen nog wat klein  maar de groei zal de komende weken doorzetten.

Maar dan dit…. De Nederlandse productiegebieden voor de Zeeuwse mossel liggen voor 60 procent in de Waddenzee en 40 procent in de Oosterschelde. 

60 % van de Zeeuwse mosselen groeit in de Waddenzee.

Ja hoor.  Zeeuws meisje woont in Groningen en Blof komt uit Enschede.

Je kunt van niks meer zeker zijn.

 

Let bv ook op dit bericht. Cristiano Ronaldo heeft van Portugal toestemming gekregen om de troostfinale zondag op de Confederations Cup aan zich voorbij te laten gaan, zodat hij zijn pasgeboren tweeling voor het eerst in levende lijve kan aanschouwen. Zoals Ronaldo gisteren zei:                         "Ik heb me de voorbije weken met hart en ziel ingezet voor de nationale ploeg. Ook al wist ik dat ondertussen mijn twee zoontjes geboren werden."  Maar daar komt ie…Het is nog niet bekend wie de moeder van de tweeling is.  Dus, … er is zomaar ergens een tweeling, weten niet wie de moeder is, maar wel dat het van Ronaldo is. Terwijl, als je bij de geboorte ergens zeker van bent dan is het wie de moeder is. Dat is de vrouw aan de andere kant van de navelstreng. Nee, hier weten ze alleen wie de vader is. Ja zo kan ik het ook. Ik ben net getrouwd, weet niet met wie, heb er ook nog nooit gezien, maar was een schitterend feest. Ik heb zelf trouwens ook een tweelingbroer maar die is van een andere moeder. Vannacht ook geweldige seks gehad met 2 Duitse vrouwen, alleen ik was er niet bij.

vrijdag 30 juni

Ik ben dus vandaag bij Concert At Sea in Zeeland. Ik mag daar voor de 11e keer het festival presenteren met mijn vrienden Joep-De Kwis- Van Deudekom en Viggo-Meestervoorspeller Waas.

De line up ziet er weer geweldig uit met optredens van onder andere Blof, Racoon, Tom Odell, Broederliefde, UB 40, Chef Special, Anouk  Doe Maar en Kensington en nog veel veel meer. Opvallend voor ons als presentatoren is dat Anouk, Doe Maar en Kensington niet willen worden aangekondigd. Of dat te maken heeft met onze veelbesproken aankondigingen van vorig jaar is nog niet helemaal duidelijk. Kan me in elk geval niet voorstellen dat het iets te maken heeft met dat ik na een aankondiging gewend ben om de eerste 2 nummers erna op het podium mee te zingen. heeft beloofd om deze editie wel steeds de goede naam van de band te noemen  en Viggo heeft stellig beloofd zijn kleren aan te houden. 

Maar goed, feest wordt het sowieso. In heel Nederland gaat het regenen, behalve hier in Zeeland. Want Zeeland ligt helemaal niet in Nederland.