Het Grote Lieve Marianne Archief 2002-2018


Week 49

 

Lieve Marianne

 

maandag 4 december 

 

Het is morgen pas Sinterklaasavond maar veel mensen hebben het dit weekend al gevierd. Komt beter uit. 

Zal best wel maar Sinterklaas is eigenlijk op 5 december. 

Maar het gebeurt steeds meer. Mensen die doordeweeks jarig zijn vieren het ook vaak liever in het weekend. Komt beter uit. 

Klopt niet. Zo ging het toch ook niet bij de bevalling. De weeën zijn dinsdag begonnen maar de bevalling is pas dit weekend, dat is makkelijker voor het bezoek. 

Ik ken mensen die half oktober al kerst hebben gevierd omdat de kinderen eind december op vakantie zijn. 

Bij mijn buurman schuin tegenover hebben ze de begrafenis van oma 3 weken vervroegd want anders zou ze de feestdagen zo verpesten.

 

Wij vieren Sinterklaas echt op 5 december. Natuurlijk heb ik wel al 2 weken mijn schoen gezet. Tevergeefs. Daarom heb ik er vanmorgen  zelf een Mac Book Pro in gedaan. Mijn vrouw en dochter hadden allebei een melkchocoladeletter. Ook mooi.

Goeie vriend van mij had een lekker wijf in zijn schoen.

Kon zijn vrouw niks van zeggen want zijn kinderen stonden erbij en die vonden het een heel bijzonder cadeau.

 

Vrijdag was de loting van de WK voetbal. Ik ben er eens goed voor gaan zitten. Maar ik ben me kapot geschrokken. Nederland zat er helemaal niet bij.

Ik had de laatste maanden wel eens wat opgevangen over dat Oranje zich misschien niet zou plaatsen. Maar ik dacht als landen als Panama, Iran en Egypte naar de WK mogen, dan mogen wij zeker ook nog wel. Nee hoor.

Uit de kwalificatiepoule van Oranje gaan Frankrijk en Zweden wel.

Zweden zit nu in de poule met Duitsland, Mexico en Zuid Korea.

Oké, dat is lastig. Die zijn best wel goed.

Maar Frankrijk zit bij Australie, Peru en Denemarken.

Nou Australie hebben we vorige WK nog van gewonnen, Peru weet ik niet eens wie daarbij allemaal spelen en Denemarken speelt met allemaal spelers uit de Nederlandse competitie. Nou, die is heel zwak. Dus die poule hadden we misschien wel gewonnen. En erna was het nog een kwestie van Brazilie, Belgie en Spanje van de mat tikken , en hopla, dan zit je al in de halve finale tegen Duitsland.

Kortom. Eigenlijk best wel goed dat we een keertje overslaan.

 

Bij de vrouwen zijn we beter in voetbal. Lieke Martens bv is vorige maand verkozen tot beste voetbalster van de wereld. Toch zit ze niet bij de laatste 3 voor sportvrouw van het jaar in Nederland. Tja, dan weet Lieke dus nu dat ze dat nooit wordt, want als beste voetbalster van de wereld niet genoeg is, dan zie ik niet zo gauw wat ze dan wel nog moet doen om ooit bij de laatste 3 te komen van sportvrouw van het jaar.

 

dinsdag 5 december

 

Andre Rieu heeft zich volgens de rechter niet schuldig gemaakt aan kinderarbeid. Er was hem namelijk een boete opgelegd van 116 duizend euro omdat hij in juli 12 kinderen onder de 14 jaar panfluit had laten spelen tijdens een concert tot laat in de avond. Dat is te jong.

De rechter oordeelde dat de ouders toestemming hadden gegeven en dat het bewijs dat Andre Rieu de werkgever was te mager was.

Maar het blijft wel dat ze van Andre panfluit moesten spelen.

Welk kind wil uit zichzelf panfluit spelen? Niet één

Een kind wil gitaar, piano of saxofoon.

En ja, een bepaald soort meisjes met een bepaald soort ouders wil viool. Ik heb nog nooit een kind uit zichzelf horen zeggen.

Papa, mag ik op panfluitles.

Als je in een kroeg vertelt dat je uit vrije wil panfluit speelt zit je verder van seks dan dat je van de wc komt met een stukje papier achter uit je broek.

Het is al erg genoeg dat we vroeger op school bij muziek blokfluit moesten spelen. Blokfluit!!

Alles slaat dood met een blokfluit.

Probeer maar eens 1 nummer van Bruce Springsteen geloofwaardig op blokfluit te spelen. Lukt je niet.

Ik heb dat ooit op een klasseavond geprobeerd. 

Moeten jullie eens raden waar ik na mijn optreden die blokfluit  er bij mezelf uit heb moeten halen? Juist.

Nou en daar gaat panfluit nog onderdoor.

Andre moet zich schamen.

 

 

woensdag 6 december 

 

Rusland is uitgesloten van de Winterspelen.

Alleen de sporters die kunnen aantonen dat ze nooit op doping zijn betrapt en geen enkele controle hebben gemist mogen meedoen. En dan niet onder de Russische vlag maar onder de neutrale Olympische vlag.

Bij het schaatsen kunnen daarom Kulizhnikov en Yuskov daarom de Spelen wel  vergeten. Grote favorieten voor goud. Maar ze zijn allebei al een keer geschorst voor het gebruik van doping dus voor hen is het een enorme Jammer-de-Bammer.

Voor schaatsers uit andere landen is het natuurlijk Lekker de Bekker. Want die 2 zijn er niet. 

Voor de sport spijtig. Maar hadden ze maar niet vals moeten spelen.

Waar het mij om gaat. Ik ben natuurlijk te slecht om me namens Nederland te kwalificeren voor de spelen. Maar….er is dus ook een neutrale Olympische Ploeg is. En daar mag je meedoen als je nooit betrapt bent op doping.

En dat ben ik niet. En dus kan ik me aanmelden. Je hoeft ook niet zo goed te zijn want wat is de neutrale Olympische gedachte? 

Precies. Meedoen is belangrijker dan winnen.

Kortom ik heb me ingeschreven voor de openingsceremonie en dan kijk ik wel of ik word ingeloot bij rodelen of schansspringen. Vooral dat laatste ziet er niet heel moeilijk uit. Toch een kwestie van flink vaart maken, tijdje in de lucht hangen en na 6 weken weer overgaan op vast voedsel.

Komend weekend gaat het sneeuwen, kan ik lekker vanaf het het schuine dak een keer oefenen.

 

Orka Morgan die een tijdje geleden uit de Waddenzee werd gered is drachtig. De aangespoelde Orka werd nadat ze was opgevangen in Harderwijk overgeplaatst naar Tenerife. En hopla daar is het gebeurd.  En dat is nou precies waar ik altijd bang voor ben als mijn dochter zegt dat ze een weekje naar Tenerife gaat met vriendinnen.

 

donderdag 7 december 

 

Jajaja, Feyenoord heeft in de CL met 2-1 gewonnen van Napoli, de nummer 2 van Italie. Geen kinderachtige club dus. Ik zal je zeggen, als Feyenoord nog een keer tegen die andere 2 in de poule zou mogen spelen dan hadden ze erna in de volgende ronde gezeten. Kortom, het Nederlands voetbal is zwaar gedupeerd door het hedendaagse systeem dat je in een poule gelijk al in het begin van het seizoen moet winnen.

 

Uit nieuwe studie blijkt dat het eten van de eigen placenta na een bevalling vrouwen geen gezondheidsvoordelen oplevert.

Sommige mensen geloven namelijk dat het eten van de moederkoek na een bevalling vrouwen kan helpen om te herstellen van allerlei kwaaltjes en zelfs een depressie kan voorkomen.

Wat nog wel voordelen lijkt op te leveren is het zelf doorbijten van de navelstreng, gedeelde borstvoeding van kind en vader, en elke dag 3 keer om de wieg huppelen terwijl je roept Dank u wel Grote Haikakaboeba.

 

Ik kwam met zappen langs het televisieprogramma “Jan wordt vader” Jan Versteegh wordt namelijk binnenkort vader en in het programma kun je zien dat hij er blij mee is. Het is natuurlijk ook nogal wat, vader worden. Dat gebeurt maar 175.000 keer per jaar in Nederland Maar hoe zal dat bij Jan gaan? Mensen het is oerspannende televisie, kan haast niet wachten tot volgende week.

 

vrijdag 8 december 

 

Onderzoekers hebben in Zuid-Afrika een ruim 3,7 miljoen jaar oud skelet tentoongesteld. Het skelet is op slechts enkele botjes na volledig. De politie van Kaapstad gaat uit van misdrijf. 

 

In de Efteling wordt de Python afgebroken en opnieuw opgebouwd.  De python werd als eerste achtbaan van de Efteling in 1981 geopend. In de afgelopen 36 jaar zouden de karretjes 310.000 kilometer hebben afgelegd. 

Ofwel 8 keer de wereld rond. Lijkt veel. Maar als je de wachtrijen voor de Python zou optellen kom je op 64 keer rond de wereld. 

 

Dries Roelvink is niet blij met zijn Nederlandstalige repertoire. "Ik sta totaal niet achter heel veel liedjes die ik heb uitgebracht." 

Het lijkt me voor een aantal Nederlandse artiesten een nieuwe aanmoediging om hier een ander soort #metoo van te maken.