Het Grote Lieve Marianne Archief 2002-2018


Week 44

 

Lieve Marianne,

 

maandag 30 oktober 

 

Max Verstappen heeft gisteren de Grand Prix van Mexico gewonnen. Het was inmiddels alweer zijn 3e Grand Prix overwinning. En wat gebeurt er dan?

Mensen vinden het al bijna weer normaal.

Het is onwaarschijnlijk knap maar na de 3e keer is de absolute extase toch al iets minder. Het is net als met … maar daar gaat het niet om.

Bij de  1e overwinning is iedereen verbijsterd. 

De 2e overwinning was geweldig omdat het na 7 wedstrijden van pech was. En nu is de 3e overwinning en dan zeggen mensen alweer.  Knap hoor, 

Zo gaat dat met unieke prestaties die herhaald worden.

Dat is het dan. Knap hoor.

Mooi hoor. Wat is dat nou?

Dat is hetzelfde Ja, was leuk.

Bv na een voorstelling in het theater na afloop te horen krijgen. 

Ja, was leuk. 

Heb je maanden geschreven, gerepeteerd. Diepe angsten gekend, de ballen uit je broek gespeeld. Ja, was leuk

Of je hebt je huis 4 maanden verbouwd, elke avond na je werk staan beuken, geleefd met het gezin in 1 slaapkamertje, op de rand van een scheiding, eindelijk klaar. Wat vind je ervan. Ja leuk.

Leuk, dat is een gekraste tekening van een kleuter.

Leuk, is niks. Leuk is je vader met een fopneus op de camping.

Zoals mijn zwemleraar op de ALO altijd zei. 

De Donald Duck is leuk.

Leuk, of in dezelfde categorie. Knap hoor. 

Het doet geen recht aan de prestatie.

 

Groot nieuws uit Saudi-Arabie. Eerder werd al bekend dat dat vrouwen vanaf volgend jaar juni een auto mogen besturen. Tenminste als ze toestemming hebben van hun man, vader of broer.  

Maar nu mogen vrouwen in Saudi-Arabië vanaf volgend jaar in een aantal stadions bepaalde sportwedstrijden bezoeken. 

Er wordt zelfs over gedacht om  vrouwenhockey in Saudi Arabie vanaf 2020 ook echt door een team met minimaal 4 vrouwen erin te laten spelen.

 

dinsdag 31 oktober 

Het door de orkaan Maria getroffen eiland Puerto Rico zit nog vele maanden zonder stroom. De overheid heeft een contract met het bedrijf dat de voorzieningen zou gaan herstellen ontbonden.

Waarom is het contract ontbonden? Komt ie.. Het loon van de medewerkers kwam volgens het contract neer op 440 dollar per uur. Bovendien was er twijfel of het bedrijf, dat officieel slechts 2 mensen in dienst heeft, de klus wel zou kunnen klaren. Dus stel je hebt een stroomstoring op Puerto Rico en je belt voor hulp dan krijg je waarschijnlijk te horen dat ze in op zijn vroegst half juni 2024 langs kunnen komen en dat je rekening moet houden met een reparatie van minimaal 1000 dollar. De meeste inwoners van Puerto Rico moeten om dat te kunnen betalen hun huis verkopen. Maar dan ben je inderdaad wel van je stroomstoring af.

De Duitse spoorwegen willen een nieuwe trein vernoemen naar Anne Frank.

Duitse media vragen zich inmiddels af of het wel smaakvol is om een trein te vernoemen naar een Joods meisje dat in 1944 per trein naar concentratiekamp Bergen-Belsen werd afgevoerd. Nou, laat ik ze dan helpen. het antwoord is een hele dikke “Nein” Dass ist nicht Schmeckvol.

Wie komt er daar op het idee. Ik denk dat het alsvolgt is gegaan

Jongens we gaan treinen vernoemen naar bekende Duiters.

Oh, wat dachten jullie van Anne Frank.

Nou, daar zit ik dus  net aan te denken.

Misschien een goed idee om de eerste rit dan uit Amsterdam te laten vertrekken. Wanneer staat die eerste rit gepland?

Volgens mij 4 mei begin van de avond.

Lijkt me een goed idee Herr Schnitzel.

Dank je, maar zeg maar gewoon Adolf 

 

Donald Trump heeft tot nu toe 1,75 miljoen uitgegeven voor het herinrichten van het Witte Huis. Het wordt steeds meer zijn eigen smaak.  Hij heeft ook gelijk de inrichting van het Witte Huis veranderd. In de oval office wordt alles goud. Zoals Frans Bauer al zei.  Paar wielen onder het Witte Huis en je hebt gewoon een heel grote  woonwagen.

Steeds meer zaken die moeten worden uitgezocht of worden behandeld  op politiebureaus en in rechtbanken worden tegenwoordig live besproken in talkshows. Gisteren had ik een kleine woordenwisseling met mijn vrouw. Die zei gelijk. Nog 1 zo’n opmerking en ik bel de redactie van Pauw.

 

woensdag 1 november 

 

Werd gisterenavond aangebeld. Ik doe open. Staan er 2 jongetjes met hele bebloede clownsmaskers die gelijk heel eng hard beginnen te lachen. Dus die heb ik gelijk van de trap af de portiek uit geslagen. Ja, wist ik veel dat het Halloween was. Jongetjes zitten vanavond met hun verhaal bij DWDD

 

Er is nu wel definitief bekend dat het team van Evers Staat Op definitief naar de Olympische Spelen in Zuid Korea gaat. Is ook gelijk een hele campagne aan verbonden met foto’s en filmpjes van het héle team.

Dus een schitterende reportage van Edwin, Rick, Niels, Jelte en … En niks, dat was het.

Geen andere dragende krachten van het team die zich al jarenlang hebben ingelezen, die alle wintersporten op de voet volgen, die de Nederlandse kanshebbers op de winterspelen werkelijk dag en sommigen zelfs in de nacht volgen. Jaja, zelfs ‘s nachts

Mensen, hoe vaak lig ik met veelvoudig Olympisch Kampioene Marianne Timmer niet nachten lang lepeltje-lepeltje om de kansen van Team NL nog eens tot in de puntjes na te bespreken. Oké, dat is dan 0 keer. 

Want is is niet met Timmertje, maar Dione de Graaf en dat is ook niet waar want het is met Erben Wennemars

Maar daar gaat het niet om. 

Het gaat erom dat je een team bent. 

Maar goed. Ik heb nog even contact gehad met de meestervoorspeller. Die overigens al wist  dat ik ging bellen.  En die zei. Peter, wij gaan ook naar de Spelen. Als jij 2500 euro overmaakt op mijn rekening, bel ik de KLM of er nog tickets zijn. Dus dat is opgelost.

 

Wisten jullie trouwens dat de medailles het Olympisch Kwalificatietournooi schaatsen net als op de Spelen in Rio worden gemaakt van gebruikte Mobieltjes. Ja ja, Medailles van mobieltjes. 

In elke telefoon zit nl zo’n 0,04 gram goud. 0.16 gram zilver en 15 gram koper.

Je hebt er wel behoorlijk wat telefoons voor nodig. Voor de eerste medaille heb je 8000 telefoons nodig, want je moet een badje maken om de medailles in te dompelen. Erna gaat het makkelijker.

Ik kwam er laatst zelf achter dat dit waar is.

Was ik toevallig bij een bekend hockeyster wiens naam ik niet kan noemen. Werd de hele tijd gebeld. Ik zeg wat word jij belachelijk vaak gebeld. Zei ze, nee, dat is mijn zilveren medaille van Rio en een gouden van Sven van de NK.

 

vrijdag 3 november

 

Viggootje Waas, is meestervoorspeller, half mens half voorgevoel.

Regelmatig uitgelachen als hij ver naast de uiteindelijk uitslag zat.

Maar ik ken hem ook als mijn vriend. Als het gaat om andere gebeurtenissen.

Zeg maar de dingen waar het echt om gaat

En als hij dan zegt, ik heb er een goed gevoel over, dan mag je best al een beetje handenwrijvend verheugen.

Als hij zegt, ik heb er niet zo’n goed gevoel over, dan weet je dat het handenwrijven misschien wel eens moeilijk kan worden.

Zijn moeder lag in het ziekenhuis. Had een zware operatie achter de rug.

Ik vroeg, hoe gaat het.

Hij zei, ik hoop er het beste van maar ik heb er geen goed gevoel over.

En dan is het balen dat je meestervoorspeller bent, en weet dat je gevoel klopt. In de 2 weken erna hoefde ik niets meer te vragen.

Ik zag aan zijn vermoeidheid en zorg hoe het was met zijn moeder.

Mooi wel, dan zie je hoe iemand ook op die leeftijd verbonden is met zijn moeder. En met zijn vader. En met zijn broer. Dat je zeker in zo’n tijd zo samen bent. En  allemaal hetzelfde voelt. 

In het licht van het einde wordt het voorgaande zichtbaar.

Zijn vader vertelde hoe hij –toen de beademing was gestopt- het leven bij zijn vrouw zag wegsluipen. Bijna onmerkbaar. Na bijna 60 jaar samen met een laatste langzame zucht van “het is goed zo”

Het gezin is samen, maar niet compleet.

Het was een bijzondere moeder.

Maar dat zie je wel aan haar zoon

Die gaat door. 

Daar heb ik een goed gevoel over.