Het Grote Lieve Marianne Archief 2002-2018


Week 41

 

Lieve Marianne,

 

maandag 9 oktober 

 

Sinds dit weekend is Oranje bijna helemaal uitgeschakeld voor de WK in Rusland. Dat was eigenlijk al bekend voor de wedstrijd tegen Wit Rusland omdat Zweden met  8-0 won van Luxemburg.

8-0. Ik had al mijn grote twijfels bij dat hele Luxemburg maar dit was een belachechelijk statement. Dit was echt expres een lange neus. Hiermee zei Luxemburg. 

Wij vinden Zweden gewoon veel leuker dan Nederland. 

Wij gunnen het Zweden veel meer dan Nederland. 

Terwijl wij vrdomme nota bene jarenlang met elkaar in de Benelux zaten. Niemand wilde Luxemburg hebben. Met z’n stuwmeer en z’n 3 tankstations met z’n lange rijen en z’n goedkope nepbenzine. Maar wij hebben ooit tegen Belgie gezegd. Laten wij dat zielige Luxemburgje er ook maar bij nemen.  Dat Madurodam in de Ardennen met z’n Duits Franse accentje en dat kleine leidinggevende  mannetje dat zich Groothertog noemt. 

Dat hebben wij toen gezegd.

En terwijl niemand dat in die tijd deed, hebben wij beloofd. 

Oké, als wij  naar Frankrijk rijden dan gaan we voortaan wel door Luxemburg.  Zien zij daar ook eens normale vrolijke mensen. 

Ze mochten van ons zelfs dezelfde vlag. 

Zo zijn wij. Deden we allemaal voor Luxemburg.

Nou dat Luxemburg speelde wel gelijk tegen Frankrijk.. Maar zegt tegen de Zweden. Schiet ze er maar in.  Zijn we lekker van Nederland af.   Nou, ik ben er helemaal klaar mee.

Voortaan rijd ik alleen nog door Duitsland naar Frankrijk en ik stuur een tweet aan Donald Trump dat de Groothertog een neef is van Kim Jung Il. Kijken of ze dan nog een lange neus hebben.

 

Maar goed. Oranje heeft waarschijnlijk ook niks te zoeken op de WK. Er was ogenschijnlijk geen enkele beleving, geen enkele zichtbare drang om te redden wat er te redden valt.

Ik heb gezocht naar een verklaring van de vrije val van de laatste 3 jaar. En wat er dan ook opvalt is dat de voetbalvrouwen zo ontzettend veel sterker zijn geworden. 

Sowieso presteren de Nederlandse vrouwen op een paar uitzonderingen na, beter dan de mannen. Hoe kan dat?

Nou, volgens mijn overbuurman komt het omdat Nederlandse mannen steeds slapper worden gemaakt. Door hun vrouwen. Zoals hij het zegt, niet mijn woorden. Ze maken er, volgens hem,  halve wijven van. Iedere vorm van macho is verdacht.

Uit onderzoek blijkt dat 84% van de voetbalmannen uit de eredivisie thuis zittend moet plassen omdat het anders zo spettert. 

En als ze na een wedstrijd thuis komen en ze hebben verloren mogen ze geen tuinkabouters in elkaar trappen maar moeten ze meehelpen met koken en zeggen tegen de kinderen dat het voor papa ook maar een spelletje is.

Het komt, zegt mijn buurman,  vooral door al dat gedoe over genderneutraal. Of zoals hij het zei. Peter, de Hema heeft eigenlijk het Nederlandse mannenvoetbal kapot gemaakt.

 

Filmproducent Harvey Weinstein, bekend als producent van oa Pulp Fiction en Good Will Hunting,  is ontslagen wegens vele beschuldigingen van seksuele intimidatie.

Zeker 8 vrouwen beweren dat hij gekleed in enkel een badjas, zou hebben hebben gevraagd of ze hem wilde masseren of naar hem wilde kijken terwijl hij onder de douche stond. 

En dan zeggen jullie misschien. Waarom wil je dat iemand naar je kijkt als je onder de douche staat. En wat is daar erg aan.

Nou, ik ken dit. Als ik ’s morgens aankom hier bij 538 staan er altijd zeker 3 of 4 vrouwen in een badjas. En ze weten dat ik naar de studio moet, maar dan gaan ze toch roepen, Neeee, Peter, eerst kijken als wij aan het douchen zijn.

Of eigenlijk zijn het geen vrouwen, maar altijd Rick en Niels, en die gaan niet alleen douchen. Kortom, ik ben blij dat het eindelijk besproken kan worden.

 

Er is een regeeraccoord. Alle partijen hebben iets uit de onderhandelingen gesleept. Alle partijen zijn iets kwijt geraakt. Komt door eindeloos overleggen.

Nu begrijp ik ook hoe makkelijk het is om in de oppositie te zitten. 

Dan hoef je helemaal niet te overleggen met andere partijen en mag je de hele tijd helemaal opkomen voor jouw eigen ideeen

Laat ik het zo zeggen. 

Ik zou thuis graag een keer in de oppositie zitten.

Wat in elk geval wel doorgaat na zachte dwang van het CDA is aandacht voor het volkslied. Dat moet nu op school worden geleerd omdat het bij de WK voetbal in elk geval niet meer wordt gespeeld.

Verder moeten alle leerlingen verplicht één keer naar het Rijksmuseum of naar een andere belangrijke culturele attractie zoals de Wallen. Voor de laatste kun je na 11 uur een rondleiding krijgen van de Nachtwacht.

 

woensdag 11 oktober

 

Oranje is definitief uitgeschakeld. Ze hebben niet genoeg goela gemaakt tegen Zweden. 

Het was de laatste interland van Arjen Robben.

Ik was in het stadion en ik merkte dat ik elke keer als hij aan de bal kwam toch iets rechter op ging zitten. 

Dat ik dacht aan al zijn gedenkwaardige Oranje acties waar ik ooit bij had mogen zijn. Dat hij in de WK finale 2010 bijna de wedstrijd besliste maar zijn poging gestuit zag worden door een teen van Cassillas, de Spaanse keeper.

Zijn acties in de 2e helft tegen Spanje 1e wedstrijd WK Brazilie. Hoe hij alles en iedereen doldraaide, hoe hij Sergio Ramos veranderde in een standbeeld na een sprint van 50 meter.

En ik dacht vooral aan de wedstrijd tegen Chili, waarbij ik met de meestervoorspeller in het stadion tussen de Chilenen zat, die elke keer als Arjen aan de bal kwam onder de banken doken en riepen. Robben, no, Robben, no.

Hij gaf het Nederlandse voetbal de klassieke dribbel terug.

Hij deed wat elke verdediger wist wat ie ging doen, vanaf rechts naar binnen draaien, 2 man in de breedte passeren en met links de bal in de verste hoek krullen. Ze wisten wat hij ging doen, en toch deed hij het keer op keer. Zelfs in zijn voorspelbaarheid dus volkomen onvolspelbaar. Daarom, Arjen bedankt

 

donderdag 12 oktober

 

In het Deventer Ziekenhuis worden artsen getraind door een Amerikaanse communicatiespecialist om met lichaamshouding en ander taalgebruik patienten op hun gemak te stellen en het herstel te bespoedigen.

Zo leren ze bv de houding van de patient te spiegelen. Als de patient zijn armen kruist, dat de arts ook de armen kruist. 

Dan voelt de patient zich beter begrepen.

Het hoeft niet altijd. Als je als arts aan de patient vraagt ales uit te trekken onderbroekje aanhouden, dan hoef je dat als arts niet ook te doen.

Dan de taal. Houd het positief. Ipv Ik ga nu het infuus aanprikken, dat kan echt even behoorlijk  pijn doen. Kun je beter zeggen.

Ik ga nu het infuus plaatsen want het is fijn dat we iets hebben dat verdooft. Zo min mogelijk negatieve dingen noemen.

Ik ging in Griekenland een keer met een oorontsteking naar de dokter.

Griekse arts kijkt in mijn oor. Begint gelijk in paniek te schreeuwen, aaahhh, ooohhh, Terriblos, terriblos. Het deed gelijk nog meer pijn. 

Hij gaf me half huilend een flesje medicijn.

Stond op for Oral Use.

Van pure paniek heb ik dat dagen lang in mijn oor gedruppeld.

Kon niet meer denken dat bij een oorontsteking oraal iets anders betekent. Kortom, arts en communicatie, het is zeer belangrijk

 

Lieve mensen, ik weet niet of ik volgende week nog hier aanwezig ben. De ministersploeg wordt namelijk zeer binnekort bekend gemaakt.  En meer kan ik er nog niet over zeggen.

 

vrijdag 13 oktober

 

Het is vrijdag de 13e. Gelukkig hoef ik vandaag totaal niet bijgelovig te zijn want ik heb vanmorgen 7 tenen knoflook gegeten en 3 rondjes om mijn auto gehinkeld. En dan ben je 24 uur veilig.

 

De animatiefilm Jaap en de bonenstaak is van de baan, bevestigt Disney woensdag. De film stond gepland om uit te komen in het najaar van 2020. Ze zien ervan af. Ze durven het niet aan

Het verhaal van Jaap en de bonenstaak was wel wat aangepast door Disney om een breder publiek te trekken. Zo zou Jaap een vrouwelijke reus treffen in plaats van een mannelijke, zoals in het originele sprookje.  Disney wil heel veel bekende figuren aan gaan passen.  

Sneeuwwitje heet voortaan Henk of Marian, de 7 dwergen zijn geen dwergen maar vroeg uitgegroeide volwassenen, en Roodkapje…tja Roodkapje…. Ik heb het altijd al een vreselijk sprookje gevonden. Maar sinds ik vader ben van een dochter nog erger. Een dochter in een donker bos.

Ze is bijna 22 en ik dacht dat ik de grootste angst nu wel kwijt was.

Maar deze week na de wedstrijd Nederland Zweden fietsten we samen richting huis. Vlakbij mijn huis zei ze, dag, de rest fiets ik wel alleen naar mijn eigen huis.

Dat huis is 2 km verder op. Langs de begraafplaats en het park. 

Het is 7 minuten. Niet ver. Ben toch maar meegefietst. 

Bepaald soort nieuws kruipt toch onder je huid. 

En donderdag wordt bekend wat in verdriet al aanwezig was.

Er is heel veel erg, maar dit is het ergst.

Ik denk aan die ouders, aan haar vriend Mijn God, onvoorstelbaar.

Ik voel me nog meer vader.

Omdat het zo kwetsbaar 

En er hoeft maar één gek

Pas goed op elkaar..