Het Grote Lieve Marianne Archief 2002-2018


Lieve Marianne,

 

maandag 30 april

 

Tot dit weekend konden mensen zich opgeven om in aanmerking te komen  voor de baan van Burgemeester van Amsterdam. Ik ben benieuwd wie dat nog meer hebben gedaan.  Ik heb er in elk geval bij gezegd dat ik beloof om vanaf 2019 mijn wekelijkse column dan in het gemeentehuis te doen. Vraag bij de aanmedling was om in de CV te zetten wat je politiek tot nu toe had bereikt. Nou, dat zit dus wel goed… want …

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in hebben aan het slot van hun topontmoeting afgesproken dat ze vrede willen en geen nucleaire wapens meer op het schiereiland. Ze hebben een verklaring getekend waarin gesproken wordt over 'een permanente en solide vrede' en een einde aan de onderlinge vijandelijke acties.                  Dat betekent vrede na 65 jaar oorlog.

En kijk, ik wil niet zeggen dat wij van team Evers hier een belangrijke rol in hebben gespeeld. Wil ik niet zeggen.

Maar het is wel toevallig dat het zo kort na onze aanwezigheid bij de Winterspelen in Zuid Korea was. En ja, ik kan me toch ook niet aan de indruk onttrekken dat het iets te maken kan hebben met het feit dat het iets te maken kan hebben met de nachten die ik heb doorgebracht met Kim Jo Jong, de zus van de grote Noord Koreaanse Leider.

Toegegeven, ik wist niet eens dat het de zus-van was, maar ik weet nog wel dat ze iets over haar broer vertelde en dat ik toen heb gezegd dat hij niet zo moeilijk moest doen.

En ik weet nog dat ik met de Meestervoorspeller in gesprek was met de Noord Koreaanse ijshockeyspeelsters, en dat  wij zeiden, moeten jullie niet eens een eind aan die hele oorlog maken en dat zij zeiden. Wat een goed idee, dat gaan we aan onze eigen Grote Voorganger vertellen

En dan de ontmoeting zelf.

Ik weet niet of jullie het hebben gezien, maar de 2 Koreaanse leiders liepen bij de persconferentie echt hand in hand over de grens.

En ja, het zal wel niet helemaal de reden zijn, maar het is niet toevallig dat Viggo en ik ook de hele Spelen hand in hand door Gangneung hebben gelopen. Kortom, ik hoop dat ik wordt uitgenodigd voor een gesprek.

 

 

dinsdag 1 mei

 

In delen van Utrecht, Noord-Brabant, Limburg en het Rivierengebied is in twaalf uur tijd meer neerslag gevallen dan doorgaans in een maand tijd.

Zoals mijn vader zou zeggen, dan heb je dat maar vast gehad.

 

En dan, er is crisis binnen het comité dat elk jaar de Nobelprijs voor Literatuur toekent Opnieuw is een lid van de zogeheten Zweedse Academie opgestapt vanwege een schandaal rond de echtgenoot van een van de leden. Het lijkt erop dat de prijs zelfs niet uitgereikt wordt dit jaar.

Aanleiding is de affaire rond de echtgenoot van collegalid Katarina Frostenson die, let op, …  18 vrouwen zou hebben lastiggevallen of misbruikt.             En niet alleen op papier, in het echt. Literair graaien, winnaar van de              No-Bilprijs voor de Klitteratuur,                                                                           Mevrouw Frostenson zelf wordt ervan beschuldigd dat ze 7 keer de naam van de winnaar zou hebben gelekt en dat ze geld van de Academie zou hebben doorgesluisd naar een leesclub waarvan zij mede-eigenaar is.  Zelf zegt zij dat voor haar de wet van Rutte opgaat, namelijk dat de beschuldigingen kloppen maar dat ze er geen herinneringen aan heeft.

Over de Nobelprijs gesproken. Het gerucht gaat dat Donald Trump de Nobelprijs voor de Vrede zou kunnen krijgen. Nou ja, zou kunnen. Alles kan.

En het geeft de minder begaafde burger moed.  Mijn buurman hoopt nu zelfs nog op de Nobelprijs voor de Scheikunde ondanks het feit dat ie, toen hij 16 was,  een keer een hele zuurkast heeft opgeblazen met een knalgas experiment.

 

woensdag 2 mei

 

Inmiddels ben ik naar Portugal gevlogen.

Dat was geen fijne vlucht. Maar dat lag niet aan de piloot of de rest van de  bijzonder vriendelijke bemanning. Nee, ik had gewoon pech met de mensen om me heen. Wat zijn bv de 3 ergste dingen om naast, voor en achter je te hebben in het vliegtuig. Juist, iemand die stinkt, een huilend kind en man die zichzelf heel belangrijk vindt.

Ik had ze alle drie.

Voor me zat een man die meer dan 30 vreselijke scheten heeft gelaten en dan ook nog knikkend met een glimlach om zich heen ging kijken, achter me heeft een kind de hele vlucht  gehuild., zileig omdat ie waarschijnlijk pijn in  zijn oren had, maar ik ook. En naast me zaten 2 mannen in gekleurde broeken 3 uur lang met een iets te harde Gooise kakstem verhalen langs elkaar heen te brallen. Ik was kapot toen ik aankwam.

Op Faro, en dat was toch een momentje.

In 1992 was daar bij de landing een vliegtuig gecrasht.

Veel Nederlanders, en daarvan veel doden en veel zwaargewonden.

Gaat er niet om dat ik daardoor bang ben voor vliegen. Ben ik niet.

Maar ik moest wel denken aan een concierge van de school waar ik ooit les gaf. Enorm grote man, woest, streng, zwaar, overal tattoos, op het eerste gezicht angstaanjagend, liep mank maar het kwam niet in je op dat na te doen

Bij een vrijdagmiddagborrel vertelde hij zomaar opeens dat hij bij die ramp was. Hij zat in dat toestel. Hij had het overleefd. Sterker nog, hij had allemaal mensen uit dat vliegtuig getlid, met zijn gebroken been.

Hij vertelde het en begon een half uur lang hard te huilen.

Als een kind.

Ik ook huilen. Iedereen, ook degenen die het verhaal niet hadden gehoord, maar wel begrepen. We hebben allemaal een klein hartje.

Maar dat is nog geen reden om tevreden een scheet te laten of voor je uit te mogen brallen.

 

donderdag 3 mei

 

Een moeder heeft dinsdag twee kinderen achtergelaten in winkelcentrum De Nieuwe Passage in Schiedam. Winkelpersoneel betrapte de vrouw op diefstal, waarna ze probeerde te vluchten, en haar 2 kinderen achterliet in de winkel En dat was niet genoeg. Want in de meeste winkels in Schiedam kun je sinds januari niet meer betalen met kinderen.

 

Dave Roelvink zegt dat zijn seksleven anders is geworden, sinds hij een serieuze relatie heeft.

"Als je net samen bent, heb je elke dag seks. Dat gebeurt niet meer, maar dat lijkt mij heel normaal", aldus de 24-jarige Roelvink.

Ik schrok daarvan. Want dat zou betekenen dat ik dus niet normaal ben.

Maar gelukkig bleek Dave het te hebben over seks met je eigen vrouw.

 

Bij het Groningse studentencorps Vindicat is toch weer een lid stevig mishandeld. De afspraak was om dat niet meer te doen. Maar ja, hoe maak je dan vrienden voor het leven?

 

vrijdag 4 mei

 

Het is 4 mei.

De rechtbank staat niet toe dat een actiegroep vrijdagavond vlak voor de twee minuten stilte tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam een luchtalarm af laat gaan.

Dat wil een bepaald soort mensen dus.

Ik vind het zelf goed om te herdenken.

2 minuten letterlijk stilstaan bij vrijheid en wat er voor nodig was en is.

Stilte, ook op plekken waar het normaal gesproken een merenhoop van herrie is. Met elkaar stil zijn, daarmee wordt 2 minuten van alles gezegd.

Iedereen denkt het zijne. En toch in zwijgen hetzelfde.

Vader van een vriend van mij moest 4 mei ’s middags al een half uur hard huilen.

Zoals mijn vader zou zeggen.

Dan had ie dat maar vast gehad.

 

Morgen is het 5 mei. Bevrijdingsdag.

Vrij. Maar veel mensen hebben al vrij.

Dus wat mij betreft mag iedereen maandag ook lekker een dag niet te werken.

Als je problemen krijgt, zeg maar dat ik het heb gezegd.

Mooi weekend, mooie dagen, lekker vrij

Tot volgende week.