Het Grote Lieve Marianne Archief 2002-2018


Lieve Marianne,

 

maandag 9 april

 

In de Duitse stad Münster is zaterdag iemand met een kampeerbusje op een vol terras ingereden. Daarbij zijn twee dodelijke slachtoffers en tenminste twintig gewonden gevallen.

In eerste instantie schreven de Duitse media over een aanslag, maar later bleek dat niet zo te zijn want de dader was een Duitser zonder migratie-achtergrond is. Sorry, maar …. is het dan geen aanslag. Wat dan? Een ongelukje?

Dader was een verwarde man met psychische problemen.

Dat vind ik ook van elke extremist.

 

Zondag was de wielerwedstrijd Parijs Roubaix.

Na 150 kilometer gaat de 23 jarige Belg Michael Goolaerts naar de grond en blijft roerloos liggen. Vervolgens wordt hij gereanimeerd en met een helicopter naar het ziekenhuis gebracht waar hij ’s avonds overlijdt. De renners in de koers weten van niets.

De organisatoren wel. De koers gaat gewoon door. Er wordt niet gestopt.  De vraag is of een sportwedstrijd  groter is dan het leven? Zelfs groter dan de dood?

Voor veel mensen dus wel.

 

Dan over naar de Nederlandse problemen.

In Arnhem is zondag na urenlang zoeken een goudvis gevangen in de Sint Jansbeek.

Dat zit zo. In januari zijn er voor de lol door iemand ongeveer 100 goudvissen vrij gelaten in de Sint Jansbeek. Best leuk.  Maar dat leidde tot paniek want die goudvissen zouden kunnen kruisen met inheemse karpers, die hierdoor verzwakken. Als of dat kan, zo’n goudvisje met een enorme karper.

Tuurlijk , net als een olifant met een stokstaartje.

Of een grote grazer met een veldmuis.

Toch is het belangrijk nieuws.

Want het zegt wel iets over de sfeer in het land.

100 exotische vissen zouden kunnen paren met inheemse soorten en dat verzwakt onze vissen.  Dus eigen karper eerst.

Maar goed, er was dus  nog maar 1 goudvis over.

De rest is al opgevreten door reigers.

Dat lijkt goed nieuws met voor de Nederlandse reiger.

Maar die wordt op zijn beurt de laatste tijd wel erg vaak van achteren genomen door de halsbandparkiet.

 

dinsdag 10 april

 

Peter R de Vries was gisteren getuige in de zaak Holleeder.

Het was eerst nogal een gedoe om binnen te komen.

Peter R wilde zijn auto onder de rechtbank parkeren maar dat mocht niet want er was geen tijd om te controleren of er een bom in zat. Dat is vreemd. Want als je vindt dat je moet controleren of er een bom in zit, dan houd je er dus rekening mee dat er een bom in zijn auto zou kunnen zitten  en dan zou je de auto, om hem te beschermen,  sowieso moeten controleren ook als hij niet onder de rechtbank staat.  Of denkt het OM dan. Het maakt me niet niet of die auto ontploft maar niet bij mijn rechtbank.

 

Vervolgens wilde Peter R zijn schoenen niet uitdoen bij het detectiepoortje. Dat is dan weer raar van Peter R want iedereen moet zijn schoenen uit als het poortje piept. In het algemeen al voor het poortje. Of gelden er voor Peter R andere regels? 

Dacht het niet.

 

Aan de andere kant, als je denkt dat er in die schoenen een bom in zit, waarom controleer je het dan pas als hij al bij het poortje van de rechtbank is. En niet als hij bij zijn auto is, die je toch al moest controleren.

 

Dan nog meer gedoe, want rechtbankvoorzitter Frank Wielant weigerde nog steeds de R van Peter R de Vries te zeggen.

Is ook wel een beetje aanstellerij, zo’n letter tussen je voor en je achternaam.

Ik heb het daar ook wel eens over gehad met mijn goede vrienden  Ollie B. Bommel, Annie MG Schmidt, Wim T Schippers en John D Mol.

Waarom wil je dat? Wat is dat voor overdreven gedoe? Zo’n afkorting van je tweede naam als handelsmerk.

Hoewel ik het bij Peter R de Vries nog wel kan begrijpen.

De Vries is de meest voorkomende achternaam in Nederland.

En van zijn generatie was Peter verreweg de meest voorkomende voornaam. Ik weet dat, want ik zat vroeger zelf altijd met minimaal 4 Peters in de klas. En dan kreeg je er van de juf altijd een beschrijving voor om ons uit elkaar te houden.

Ik zat daarom in de klas met Grote Peter, PotigePeter, BrilPeter en MopperPeter, Zelf werd ik door veel klasgenoten  Lange Peter genoemd, en dat had niets te maken met mijn lengte, maar dat hadden ze gezien bij het  het douchen na de gymles

Maar daarom dacht Peter de Vries ooit waarschijnlijk, ik zet er een R tussen. Van zijn 2e naam, Rudolf. Die R is trouwens ook van Rendier.  Dat zie je ook aan zijn neus.

 

Nou vanavond is er Champion’s League.

Volgens de meestervoorspeller hoeven we niet te kijken naar Roma tegen Barca, want Barca heeft thuis al gewonnen met 4-1. Dat dat is kat in het bakkie voor de onverslaanbare Catalanen

Nou heb ik gezegd. Ik weet het nog niet. Zou best eens kunnen dat Roma gewoon wint met 3-0.

 

woensdag 11 april

 

Roma heeft met 3-0 gewonnen van de onverslaanbaar geachte Catalanen.

 

In tegenstelling tot eerdere berichten zijn dikke mensen toch welkom om in de erewacht te gaan staan tijdens de dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte.

Uit uitgelekte notulen, waarschijnlijk via Facebook,  bleek dat eigenlijk het plan was om de dikke mensen te weren bij de dodenherdenking. Geen gezicht volgens de organisatie, en de vraag was ook of die dikkertjes wel 2 minuten hun mond konden houden zonder een pizza te bestellen.

 

donderdag 12 april

 

George Clooney en zijn vrouw Amal hebben eerst heel lang over en weer gemaild voor ze gingen daten. De acteur mailde de mensenrechtenadvocate daarbij regelmatig uit naam van zijn hond Einstein.

Maar wat mail je dan als je uit naam van de hond mailt.

Nou dat zal ik vertellen want via Facebook kon ik makkelijk achter de betreffende mails komen.

Ik lees er één voor,

Beste Amal, Zullen we weer eens wat afspreken.

Ik heb wel zin om, als ik u zie, blij blaffend tegen u op te springen, terwijl iedereen die het ziet dan roept. Laat hem maar even, hij wil alleen maar spelen.

En dan moet u om mij lachen en zegt u. Jaaaa, hij is braaf.

En dan duw ik weer heerlijk mijn grote snuit in uw kruis en dan zegt u. Jaaa, hij is heel heel braaf.

En dan gaat u mij overal aaien En dan lik ik aan uw handen en dan zegt u, oooh, dus zo lief vind je mij.

En erna ljkt het me leuk dat we een stuk gaan lopen buiten.

Dan kan ik los want als ik met u ben ren ik niet meer achter de andere teefjes aan. Dat hoeft niet meer. Want wij hebben elkaar.

Nou, tot snel.  Groeten, de hond Einstein.

PS     E=MC kwadraat

 

vrijdag 13 april

 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Nederlanders die naar China reizen om alleen lege laptops en telefoons mee te nemen. De apparatuur kan namelijk op afstand direct worden leeg getrokken en zelfs worden overgenomen.

Dat zijn,zeg maar Facebook-achtige taferelen.

Deze waarschuwing geldt ook voor Rusland, Iran en mogelijk ook Turkije. Daar worden blijkbaar ook alle gevoelige gegevens van toeristen beschouwd als voor hen all-inclusive.

Dus stel, je komt – ik noem maar wat- met je volle telefoon China binnen. Je kijkt op je scherm, en pats, ze hebben alles leeg getrokken. En dan? Je wil daar iemand over bellen.

Maar hoeveel telefoonnummers ken je nog uit je hoofd.

Denk daar maar eens over na.

Vroeger kende je alle telefoonnummers van vrienden en vriendinnen uit je hoofd. Tegenwoordig als het mee zit, alleen nog je eigen nummer.

Vriend van mij, wiens naam ik niet kan vermelden - meestervoorspeller, was laatst in Turkije al zijn nummers kwijt, kende echt maar 4 nummers uit zijn hoofd van vrouwen, maar daar had hij niets aan, want hij wilde zijn eigen vrouw bellen. snap je.Wat ik wil zeggen.

Leer weer eens een telefoonnummer uit je hoofd.

Je hebt er het hele weekend voor.

Volgende week onverwacht schriftelijk.