Het Grote Lieve Marianne Archief 2002-2018


Lieve Marianne,

 

maandag 15 januari

 

Vandaag is de veelbesproken Blue Monday, volgens velen de somberste dag van het jaar. Reden daarvan is dat het winter is, laat licht en vroeg donker, je zit met gelddingetjes door de dure feestdagen en de goede voornemens van 3 weken geleden kunnen nu al in de prullenmand, want je bent nog steeds iets te zwaar,  hebt alweer 3 trainingen overgeslagen, je drinkt weer elke avond, je ergert je alweer aan kleine onbelangrijke dingen en vooral je woont nog steeds thuis.

Toch is het volgens onderzoekers vandaag helemaal geen Blue Monday.

De somberste dag valt voor veel mensen juist in de zomer, op een mooie dag. En ik begrijp dat wel. Op een grijzige koude dag in januari voel je je misschien niet zo lekker, maar dat geldt voor de meeste mensen.

Dus dat je je zo voelt is helemaal niet zo raar.

Maar op een hele mooie dag in de zomer, overal korte rokjes, strakke hempjes, veel mensen vrij, heerlijk weer, dan ligt er gelijk zo’n druk op dat je het ook leuk moet worden, en dat je iets moet doen, want het kan, maar je hebt geen zin, en mensen fietsen lachend en zwaaiend langs je huis, en die gaan met een nieuwe liefde en een fles wijn in een bootje allemaal dingen doen die jij ook heel graag wilt maar jij hebt geen nieuwe liefde, en je bent een beetje zweterig, en er zit een mug in je kamer , en je moet bijna op vakantie met het hele gezin in een volle auto in de file naar een drukke camping met je tent ver van de wc.

Kijk, dan word je somber.

Dus geniet van de maand januari en dat iedereen zich dan wat minder voelt.

Zoals de bekende filosoof J. Cruyff ooit al stelde:

Nu we het allemaal wat zwaarder hebben voelt het een stuk lichter.

 

Shorttracker Sjinkie Knegt heeft alle Europese titels die er afgelopen weekend te winnen waren bij elkaar gereden.

Waarmee we dus kunnen stellen. Knegt is de Baas.

 

De Ghanese Nederlander Nederlander Frimpong heeft zich geplaatst voor de Olympische Winterspelen. Frimpong zal in Pyeongchang de eerste Ghanese skeletonner ooit op de Winterspelen zijn.

Sterker nog, hij is de eerste Ghanees die zelf een slee heeft gekocht.

Het verhaal is geweldig, en wij gaan hem zeker volgen op de Spelen.

Wat trouwens weinig mensen weten is dat Edwin Evers bij de Spelen namens Mozambique meedoet bij het onderdeel Half Pipe.

Zoals Edwin zelf zei. Een hele Pipe is teveel, maar een halve moet nog wel lukken.

 

Diverse landen hebben offcieel protest aangetekend bij Amerika wegens uitspraken van president Trump. Trump noemde een groot aantal Afrikaanse en Midden-Amerikaanse landen uit voor 'shitholes',

Trump heeft gezegd de uitspraak terug te nemen maar dan wil hij nu ook een tijdje niks meer horen van die retarded banana bastards in die too-lazy to work countries.

 

dinsdag 16 januari

 

Belgische F16's hebben vlak nabij het Nederlandse luchtruim van de Noordzee twee Russische bommenwerpers onderschept. 

Het lijkt het begin van een mop. Maar het is echt waar.

Iets na 11.30 vandaag kwam de melding binnen over de Russische toestellen, laat Defensie weten. Direct daarna kwamen de Belgische straaljagers in actie. De Belgische piloten bleven naast de TU-160's vliegen en hebben geprobeerd met handgebaren contact te maken met de Russen.

Die laatste zin. Ze gaan er dus met een vaartje van ongeveer 1200 km per uur naast vliegen en maken dan handgebaren om duidelijk te maken dat ze de straaljager aan de kant moeten zetten.

Moet je nagaan. Wij mogen niet bellen in de auto als je 30 rijdt.

Zij laten boven de 1000 gewoon de stuurknuppel los en gaan zitten gebaren.

Kopje koffie erbij, gevulde koek, de NAVO aan de telefoon,  en tussendoor gebaren naar de Russen. Kreeg ik laatst 40 euro boete voor op de stoep fietsen met 1 hand los.

 

C en A wordt waarschijnlijk verkocht aan Chinezen. Geen groot verschil, want die maken nu ook al het grootste deel van de kleding. Ze willen C en A heel graag hebben.

C en A is van de familie Brenninkmeijer, de rijkste familie van Nederland met een bezit van meer dan 40 miljard.

Vraag ik me af. Ken jij iemand die zijn kleding koopt bij C en A?

Ik niet. Iedereen kent C en A.

Iedereen, maar ik heb het op straat nagevraagd, niemand koopt daar iets. Je hoort nooit.

Wat een geweldige broek is dat. Hoe kom je daar aan?

Ja C en A natuurlijk.

En dat shirt, Zoiets zoek ik al jaren.

Moet je naar C en A.

Dat gesprek heb ik dus bv nog nooit gehoord.

Maar ze zijn wel het rijkst van Nederland en China wil ze overnemen.

Rarararararara. Of zoals de Chinezen zouden zeggen..

Afijn, doet er ook niet toe.

 

woensdag 17 januari

 

De 91 jarige Queen Elisabeth heeft voor het eerst in haar 65 jarige koniginneperiode een soort van interview gegeven. Het was een mooi liefdevol interview waarin ze mede aan haar opvolger Prins Charles duidelijk maakte dat ze de komende 25 jaar nog lekker gewoon zelf koningin wil blijven. En aan zijn gezicht te zien had hij daar al een beetje rekening mee gehouden.

 

In Nederland komt er misschien een prins bij.

De 21 jarige Hugo Klynstra, buitenechtelijke zoon van Carlos, de oudste zoon van prinses Irene, wil dezelfde achternaam en titel als zijn vader opeisen.

Hij is dan wel buitenechtelijk maar Carlos is wel zijn vader.

Als deze Hugo gelijk krijgt kan ik je nu al zeggen dat Nederland er binnenkort nog een prins bij krijgt. Of misschien nog hoger.

Het schijnt namelijk dat mijn vader de buitenechtelijke zoon van Bernhard was, en dus de officieuze broer van Beatrix en daarom ben ik de kwartbroer van Willem Alexander maar ouder en dus 1e in lijn van troonopvolging.

Wat ik bedoel is. Ik heb ook recht op Maxima.

 

donderdag 18 januari

 

Onwaarschijnlijke storm. Windvlagen kracht 11 of 12. Ik dacht ’s morgens nog, misschien valt het wel mee. Gewoon op de fiets naar de stad.

Moest aan het eind van de straat rechtsaf, richting amsterdam west.

Maar ik werd gepakt door een vlaag westerstorm, en binnen een kwartier lag ik met fiets en al in de tuin van Edwin in Hardenberg.

Moest met de trein terug. Reed niet.

Vond ik niet raar. Ik wist niet eens dat het Nederlandse spoor al tot Hardenberg was doorgetrokken.

Met de auto had ook geen zin. Allerlei snelwegen afgesloten door lOmgewaaide  vrachtauto’s en langsvliegende FIAT Panda’s en ander klein blik. Edwin zelf zat trouwens in Hilversum.

Dus ben ik maar even een gehaktballetje bij zijn moeder gaan eten. Dan is het altijd goed weer.

 

vrijdag 19 januari

 

In Berlijn kun je een schoen in de kleuren van het hoofdstedelijke vervoersbedrijf, met daarin een officiele jaarkaart voor de metro.

Kun je dus, als je je schoenen aan hebt zo in de metro.

Schoenen kosten 180 euro, een losse jaarabonnement 760 euro.

Tel uit je winst.

Ik heb trouwens al 5 jaar zo’n schoen voor de Noord Zuidlijn.

En die heb ik ook echt nodig want het is een takkenend lopen van noord naar zuid. Maar goed.

Prima reclamestunt. Hartstikke goed, zou je zeggen.

Maar nee, er zijn gelijk weer een stel zeikerds die klagen dat mensen met hele grote en hele kleine voeten worden gediscrimineerd want ze zijn er alleen vanaf maat 20 tot en met 48.     Wat je ook bedenkt, er is altijd gezeik.

In Nederland bv Rijkswaterstaat heeft laten weten dat het weer goed komt met de hectometerpaaltjes langs de snelwegen. Die zijn scheef komen te staan bij het sneeuwschuiven. Veel weggebruikers hadden daarover geklaagd. Wie dan?

Over scheefgeschoven hectometerpaaltjes. Wie klaagt daarover.

Wat ben je dan voor sneu figuur.

Bovendien de winter is nog niet eens voorbij. Er moet misschien nog meer geschoven worden.

Dierbaren worden ziek, er zijn mensen die nauwelijks kunnen rondkomen en er zijn mensen die gaan zeiken over een scheef hectometerpaaltje.

Hou je bezig met dingen die echt belangrijk zijn.

 

Willem van Hanegem heeft prostaatkanker en begint komende week aan een periode met 35 bestralingen. Hij blijft  één van mijn grote idolen. En gelukkig weet ik uit zijn voetbalperiode dat hij zich lachend altijd uit de meest lastige situaties weet te draaien. Maar toch, Willem, succes met de behandeling.

Ik heb een ouwe poster van jou weer opgehangen.

Zoals mijn vader altijd zei als hij er zelf geen invloed op had.

Komt goed, komt goed, komt allemaal goed.