Het Grote Lieve Marianne Archief 2002-2018


Helaas, van deze column is nog geen audio opname beschikbaar. Heb jij hem in bezit? Stuur dan even een berichtje naar [email protected].

Week 1 –2003


Lieve Marianne


Maandag 6 januari


Gianni Romme is gisteren Europees kampioen geworden. Eigenlijk heel logisch. Gianni heeft in principe de ideale schaatsbouw. Hij bestaat voornamelijk uit twee benen. Daarnaast een klein deel romp, maar alleen om zijn zwaaiarm aan te bevestigen. En op die romp een hoofd waardoor zijn capuchon niet zo wappert en in dat hoofd twee ogen die hij zoveel mogelijk dichtknijpt om nog gestroomlijnder te zijn.

En dat schaatst beestachtig hard.

De zoveelste Europese titel voor Nederland en dat terwijl we de Europees-Wereld en Olympisch kampioen Jochem Uytdehaghe nog gewoon thuis hebben gehouden.

Puur om de Russen en de Noren te treiteren.


Verder is het hele land natuurlijk al in de ban van de verkiezingen.

Verkiezingen die gewonnen gaan  worden door de politicus met de snelste one-liners, de leukste grappen en de best kop. Het gaat natuurlijk allang niet meer om het partijprogramma.

Daarom zou een politieke serie Idols een geweldig idee zijn.

Laat Henk-Jan en Jerney maar eens bepalen van wat voor politicus je een poster boven je bed hangt. Waarschijnlijk ligt Gerrit Zalm er in de eerste ronde al uit. 

Die kun je in de politieke idols vergelijken met de Sid Vicious-uitvoering van My Way. Zingen

De VVD probeert nog te redden wat er te redden valt door Wiegel en Bolkestein in te zetten.

De Bassie en Adriaan van de liberaal Nederland Jurrassic Parc lll 

Wie wel doorgaan naar de tweede ronde van Idols zijn natuurlijk Wouter Bos, vooral omdat hij uitstraalt dat hij een met een sigaar ook best een stagiaire kan laten kirren en Femke Halsema, omdat dat gewoon een heel lekker wijf-omdat die uitstraalt wat Jerney Kaagman ooit ook uitstraalde, 40 jaar geleden.

JP schijnt het ook erg goed te doen bij de jeugd. Vooral bij meisjes. Die vinden hem lief en onschuldig, en je kan er zo lekker mee praten, het is ook geen gevaar.

Zij zien niet dat het een truc is.

Ik deed vroeger ook altijd of ik een homo was, dan mocht je bij de heerlijkste vrouwen blijven slapen en dan waren ze nog supertrots ook dat ze me hadden genezen.

Wat ik maar wil zeggen. Aan het slimme glimlachje van JP zie je zijn gevaarlijke dubbele agenda. Hij wil macht. Heel veel macht maar hij doet alsof hij het niet wil.


Tegen de moeder van Rowena Rikkers en haar vriend is 15 jaar cel en tbs ge-eist

Iedere keer weer gruwelijk om te horen wat er gebeurd zou kunnen zijn.

Ik hoor dan ook regelmatig op in de winkel dat ze aan de eis moeten toevoegen dat de lichamen van de twee daders verdeeld zouden moeten worden over een paar verschillende gevangenissen 


Dinsdag 7 januari


De KLM geeft een waarschuwing. Er was voorspeld dat het boekjaar met winst zou worden afgesloten. Dat gaat niet lukken. Als reden wordt gegeven dat een groot aantal zwanen is vastgevroren.


Het ROC in Amsterdam gaat het dragen van gezichtssluiers verbieden. Zij hadden niets tegen de hoofddoek maar het bedekken van het hele gezicht gaat te ver. Het staat het contact in de weg en je komt in geen enkel beroep aan de slag met een chador. Ik ben het daar geheel mee eens.

Hoewel ik een aantal Nederlandse vrouwen ken die zo lelijk zijn dat ze door het ontbreken van een gezichtssluier juist nergens aan de slag komen.

Esthetisch gezien zouden die juist zeer gebaat zijn bij een alles-verhullend gewaad.

Dan zou bijvoorbeeld Vanessa ook weer op kunnen treden.

Heerlijk dit soort domme mannen-praat.Woensdag 8 januari


Bram Peper en Neelie Smit Kroes zijn uit elkaar.

Prachtige symboliek voor het eind van de Paarse coalitie.

Zowel Bram als Neelie willen nu een relatie met iemand van het CDA.

Neelie en JP. 

Ik weet niet of het werkt. Ik vind een kus van die twee ook een naar beeld.

Dat zure mondje van Mevrouw Kroes met dat zuinige mondje van Jan Peter.

Het zijn beslist geen idols.


Gretta is bij Arafat geweest. Ze heeft hem gesproken.

Arafat had vooral vragen over het kapsel van Wim Duisenberg.

Het leek hem een prima verstopplaats voor een paar kilo explosieven.

Wim Duisenberg verdedigde zijn vrouw. Omdat hij het voor haar opnam noemde zij hem een schat. En daar was het hem uiteindelijk om te doen. Dat had ze al weken niet gezegd. Een man doet soms hele domme dingen voor een beetje aandacht thuis.


Donderdag 9 januari


Ik citeer het Dagblad van het Noorden:

Opstand in Drente. Randstedelingen worden door de autochtone bevolking weggepest uit de dorpen. “ Rot op, ga terug naar de Randstad “

Einde citaat.

Bij een gezin dat vanuit Amsterdam in Hoogersmilde is gaan wonen hebben lokale jongeren op oudjaarsavond de tuin in een chaos veranderd. Onder het motto “ Eigen boeren eerst” zeggen de lokale hunebedbouwers dat ze geheel hebben gehandeld in de Geest van Bartje.

Het land slaat door.

Eerst waren het de economische vluchtelingen van buiten de EG, toen ook de politieke vluchtelingen en nu ben je als Nederlander in je eigen land al ongewenst als je niet direct mee wil doen met de geldende incest-cultuur van een schilderachtig dorpje.

Het advies van sociaal-psycholoog van de Sande aan verhuizers van de stad naar een dorp en Drenthe is het opzetten van een verplichte inburgeringscursus.

Pas als je het authentiek Drents kunt spreken en weet wat er naast bruine bonen ook uit de Veelgeprezen Drentse keuken komt krijg je je verblijfsvergunning. Tot dan zit je in een opvangcentrum op de hei.

Wat vinden de VVd en de LPF hier eigenlijk van?


Vrijdag 10 januari.


Zou wel eens de laatste dag kunnen zijn dat we kunnen schaatsen op natuurijs.

Van de vorige ijsperiode zijn de hechtingen van mijn avontuur in het wak er net uit.

Maar die angst ben ik kwijt. Ik ga het weer proberen op Ankeveen.

Ik ben te herkennen aan een felblauwe schaatsbroek, een integraalhelm en een rubberboot op mijn rug.

Tot volgende week.