Het Grote Lieve Marianne Archief 2002-2018


Helaas, van deze column is nog geen audio opname beschikbaar. Heb jij hem in bezit? Stuur dan even een berichtje naar [email protected].

Week 3maandag 18 januari


De mus is weer nummer 1 in de jaarlijkse tuinvogeltelling.

Hoezo jaarlijkse tuinvogeltelling? Ik heb nl toch het idee dat er om de 3 weken een jaarlijkse tuinvogeltelling is. En altijd wint de mus.

Dat moet geruststellend zijn voor veel Nederlanders die al of niet terecht bang zijn dat het hele land over wordt genomen door exoten.

Ook de Partij voor de Vrije Vogel heeft enthousiast gereageerd.

Tuurlijk waren er deze week mensen in Heesch die bang zijn dat hun snoeren met pinda’s en vetbollen aan een draadje in zijn geheel worden weggehapt door hele groepen flamingo’s of pelikanen, maar de mus is nog in de meerderheid.


De oudste man ter wereld is overleden. Ook daarvan heb ik het idee dat dat steeds vaker is. Vroeger was iemand best wel een tijdje de oudste man.  Nu niet.  Ze zijn nu zelfs al vaak te laat om aan iemand te vertellen dat hij de oudste man is. 


Tijdens het duel tussen ADO Den Haag en Ajax maakte een deel van het thuispubliek oerwoudgeluiden op het moment dat Ajax-speler Bazoer aan de bal was. 

2016. En er zijn nog oerwoudgeluiden bij een zwarte speler.

Het werd luid geschreeuwd. Het overstemde dit keer zelfs het overbekende Haagse  “We gaan op Jodenjacht” De wedstrijd ging gewoon door. De KNVB verstopt zich achter de club.

De beslissing om een wedstrijd tijdelijk stil te leggen of te staken ligt officieel bij de thuisclub. De stadionspeaker vroeg de supporters enkele keren om te stoppen met de oerwoudgeluiden, maardat deden ze niet.

Tja, zei de speaker. Dan weet ik het ook niet.

Op de vraag wanneer er dan eindelijk wel zou worden gestaakt was het antwoord. Pas als er zoveel bananenschillen op het veld liggen dat de spelers er last van hebben.

Overigens werkten de oerwoudgeluiden ook als lokroep want bij de tuinvogeltelling in Den Haag werd  de papegaai verreweg het meest werd gesignaleerd.

Oh, en dit stadiongedrag gaat natuurlijk niet alleen over ADO. Het gaat over vrijwel elke club met een kleine groep fanatieke nepsupporters met het IQ van een mandril.


62 mensen op aarde hebben evenveel vermogen als de 3,5 miljard armste mensen van de wereld.

En dat klinkt misschien raar maar iets in mij zegt dus dat er iets in de verdeling niet klopt.


dinsdag 19 januari


De Open Australische Tenniskampioenschappen zijn weer begonnen. Ik wilde heel graag een Nederlandse tenisser of tennister zien spelen. Maar ja, pech want ik heb de eerste ronde gemist en dan ben je tegenwoordig vaak te laat.

Maar goed, wij zijn weer beter in korfbal en hopen op een Elfstedentocht.


Wel een rel trouwens in het tennis. Er schijnt volgens de Internationale Tennisbond nogal gematchfixt te worden. En die hebben het van de BBC die zegt dat er 16 spelers uit de huidige en vorige top 50 wel eens heeft gematchfixt. Die hebben dus wedstrijden expres verloren.

Het zou dus kunnen zijn dat wij met Nederland dus wel een paar supergoede potentiele grand-slam winnaars en winnaressen hebben maar dat die altijd hebben gematch-fixt. Zou heel goed kunnen. Want het is wel heel raar dat we de laatste 10 jaar maar 1 keer een Nederlandse in de kwartfinale hebben gehad. 

Maar is het wel echt waar? 

Want er worden niet echt namen genoemd van matchfixers

. En dan kan je dus alles roepen.

Dat kan iedereen. Ik kan ook van alles roepen.

Ga ik ook doen.

De helft van de professionele darters heeft afgelopen WK met een afstandsbediening een magneetje aangezet achter de triple 20 

Bij de marathons van de afgelopen 10 jaar  zijn er heel vaak Afrikaanse tweelingen die allebei de helft lopen.

En er is één Europees topland dat zich afgelopen seizoen expres heeft laten uitschakelen voor de EK voetbal.

Als je geen namen noemt kun je alles zeggen.

Eén columnist van 538 heeft bij de helft van de het Nederlandse Vrouwen Handbalteam  wel eens in bed …

…maar dat is helemaal niet bewezen. Dus dan ga je vrijuit.
woensdag 20 januari 


Er wordt wereldwjd veel meer vis gevangen dan officieel wordt opgegeven. Nl 32 miljard kilo meer.

Je verwacht het niet. Je verwacht eigenlijk dat iedereen precies opgeeft wat hij vangt. Maar nee hoor, vissers gaan de boot af en hebben dan toch nog een rugzak met 25 kilo schol, of een ze hebben als ze de haven inkomen een hele kabeljauw onder hun trui.  Ik was laatst in Urk deed een visser zijn pet af, viel er een pond paling op zijn schouder. Was ie vergeten.

Maar goed, er zijn geen namen genoemd. Dus het is niet waar.


Nu het schooladvies op lagere scholen doorslaggevend is voor de middelbare school krijgen veel meer kinderen een HAVO-VWO advies. Dat komt voor een deel door ouders met een grote mond die het advies beïnvloeden door druk uit te oefenen op de docent.

In delen van het land zijn er docenten-bedreig-bedrijfjes opgericht.

Voor  1 nivootje hoger betaal nog wel 7500 euro.


Paar weken geleden werd ik gebeld voor een mogelijke interview en een fotoshoot voor het blad Linda, het ging tussen mij en twee anderen.Uiteindelijk hebben ze gekozen voor Geraldine Kemper met Kim Feenstra.   Dit tot grote teleurstelling van helemaal niemand.


donderdag 21 januari 


Volgens een aantal onderzoekers is het vak Nederlands op scholen toe aan grote veranderingen. Het vak is te saai. Dit dus waarschijnlijk in tegenstelling tot wiskunde en Frans waar werkelijk iedere leerling op school juichend naar toe gaat. 

Als jongens op school moeten kiezen tussen een avondje stappen met Geraldine en Kim of 2 uur stilzitten bij wiskunde en erachter komen dat je er niet zo goed in bent dan kiest 98% voor Wiskunde.

Kortom, het heeft niets met school te maken. Het is vooral het vak Nederlands.

Grootste bezwaar van de onderzoekers is ook dat het bij het vak Nederlands vooral om Nederlands gaat. Dat is fokking saai en hopelessly awful.
.


Er is een griepepidemie. Afgelopen week hebben 71 van de 100.000 mensen aangegeven dat ze griep hebben. Bij meer dan 50 is het een epidemie.

71 van de 100.000 dat is 0,07 % van de mensen.

Om mij heen heeft denk ik 20% griep maar dan weet ik nu hoeveel aanstellers daarbij zitten. 


vrijdag 22 januari


Honden zijn in staat om emoties van mensen te herkennen, zo hebben wetenschappers aangetoond. 

Ze gebruiken daarbij verschillende zintuigen om de gemoedstoestand van personen te bepalen.

Ze kijken bijvoorbeeld naar gezichtsuitdrukkingen en luisteren naar de klank van stemmen. De woorden zelf verstaan ze niet. Alleen de klanken

Als je bv heel vrolijk ipv van “Jij bent braaf” zegt “Jij bent schaap” of “Ja, jij kaal” dan betekent dat voor hun iets heel lief en beginnen ze wildenthousiast te kwispelen.

Tegen onze hond zei ik vroeger wel eens. Kijk, daar loopt een kangaroe.

Begon ie keihard vrolijk rond te rennen.

Ze gaan nl geheel af op klank en gezichtsuitdrukking.

Sommigen mensen zijn daar heel goed in. Bv vrouwen.

Als je bv tegen een vrouw zegt, “ Ik heb wat langer doorgewerkt, toen nog even met Edwin wat zitten drinken en ben erna gelijk naar huis gekomen” dan horen zij aan de klank en de gezichtsuitdrukking toch iets heel anders.

Maar mensen en dieren verbinden ze daar niet dezelfde consequenties aan.

Uit onderzoek blijkt dat als je bv je vrouw en de hond tegelijk opsluit in de kofferbak van de auto en na 2 uur pas opendoet dat in het algemeen de hond kwispelend op je af komt. Ik zou zeggen, probeer het niet thuis. Prettig weekend.