Het Grote Lieve Marianne Archief 2002-2018


Helaas, van deze column is nog geen audio opname beschikbaar. Heb jij hem in bezit? Stuur dan even een berichtje naar [email protected].

Week 38


Lieve Marianne,


maandag 19 september


Ik weet dat een deel van de mensen helemaal niets heeft met sport, maar voor we de rest van de wereldproblematiek behandelen toch even over wat sport kan doen.


Beginnen met Sams, honkballer van het Nederlands team dat afgelopen weekend de Europese titel veroverde.

Vorige week sloeg hij 3 homeruns tegen Tsjechie. Dat is uniek.

Maar dat kwam, zo legde hij uit omdat hij voor de wedstrijd had gehoord dat de oma van coach Steve Janssen was overleden, dat soort dingen raakt hem, dan wil ik zijn coach een goed gevoel geven.

Gisteren was de finale tegen Italie. Vlak voor de wedstrijd moest zijn vrouw bevallen. Daar was hij natuurlijk bij. Zag dat alles goed was, is erna gelijk naar het stadion gereden, vlak voor tijd ingevallen en gelijk een honkslag geslagen.

Is toch mooi.


En voor de paar mensen die het nog niet hebben gezien, want het is al honderdduizenden keren bekeken op social media, het interview na de wedstrijd met Roda-Speler Nathan Rutjes.

Roda heeft net met 0-3 verloren van Heerenveen na een tweede helft waarin ze met 9 man speelden, maar zijn optimisme, vriendschap en vrolijkheid is niet kapot te krijgen.

Ja, ze hebben 3-0 verloren, maar zegt Nathan vrolijk, aan dat resultaat is nu niets meer te veranderen, de energie van het balen daarover hadden we eerder moeten gebruiken. En nee hij is niet boos op zijn medespelers die eruit zijn gestuurd wegens praten. Hij is vergevingsgezind, daar heb je meer aan, bovendien gaat hij ervan uit dat die jongens er zelf al genoeg van balen dat ze het team wellicht hebben benadeeld. sterker, hij had zin om het alsnog op te lossen voor ze.Tenslotte zegt de interviewer dat er na dit verlies ook nog eens de moeilijke wedstrijden komen tegen PSV en Feyenoord.

Ja, zegt Nathan dan, en dat lijkt me leuk. Die zijn heel goed dus daar heb ik extra veel zin in. Zo dat was het, en nu ga ik weer naar mijn vrienden.


En tenslotte de Paralympische Spelen waar Nederland het zo vreselijk goed heeft gedaan met 62 medailles. Dat zijn 62 verhalen over tegenspoed en hoe je die omzet in een overwinning op jezelf en erna op de rest in jouw sport.

Maak een scheurkalender van Paralympische Sporter, 365 verhalen van omgaan met iets dat je niet hebt,  en je begint elke dag met nieuw geleende energie van een topsporter.


Maar goed, dan de wereld. In Rusland heeft de partij van Poetin de verkiezingen gewonnen. Poetin kreeg maar liefst 107 % van de stemmen.

De opkomst was wel erg laag, slechts 60% van de kiesgerechtigden heeft gestemd.  Voor de overige 40% geldt bij Poetin hetzelfde als voor de nieuwe Nederlandse donorwet. Wie niet reageert is voor.


In Amerika waren er weer aanslagen.  

Dit keer weer met onder andere een bom in een snelkookpan.  

Ik vind het doodeng Een snelkookpan. Wij hebben thuis ook zijn ding.

Ik zag mijn vrouw naar dat nieuws kijken, erna keek ze naar mij, van mij keek ze naar de snelkookpan  en toen zei ze. 

k hoop voor jou dat je donderdagnacht echt moet slapen in een hotel in Volendam omdat dat vrijdagochtend vanuit Amsterdam anders niet te bereiken is, want anders gaat dit weekend de pan op het vuur.


dinsdag 20 september


Vandaag is het prinsjesdag. Straks wordt de troonrede voorgelezen door Koning Willem Alexander. Ik kan het niet live zien want ik moet werken maar ik zie vanavond de samenvatting wel bij Lucky TV.

De reacties van alle oppositie kan ik zelf wel verzinnen.

Ik denk dat Emiel Roemer gaat beginnen over de zorg zonder de cijfers van zijn eigen plan paraat te hebben.  Sybrand Buma gaat het hebben over normen en waarden, waar Christenen zo goed in zijn.

En ik denk dat Geert Wilders dit keer het de woorden Efteling en sprookjestoespraak gaat gebruiken.


Giel Beelen gaat stoppen met zijn ochtendprogramma bij 3FM.

Voor degenen die nu luisteren geen nieuws want jullie luisteren altijd naar Edwin Evers. Voor mij ligt dat moeilijker. Mijn contract loopt dit jaar af en ik had de leiding van 538 laten weten dat ze snel moeten beslissen omdat ik ook al gevraagd was door Giel.


Danny de Munk is over het algemeen heel tevreden over zijn uiterlijk, maar de acteur en zanger had graag wat langer willen zijn. 

Zelf ben ik al lang, ik probeer nu vooral overal langer te blijven


Weet je wie uit elkaar zijn? Brad Pitt en Angelina Jolie.

Brad Pitt is weer single dames.

Ik heb mijn vrouw nog nooit met zo’n grote grijns horen zeggen.  Hé, wat naar.

Grappig dat zij ook denkt echt een kans te maken bij Brad.

Wat een vreemde arrogantie. Die denkt dat ze iedereen kan krijgen.

Terwijl Angelina gisteren naast mij in bed nog zei dat mijn vrouw totaal niet zijn type is.


woensdag 21 september


Ja, het was een optimistische troonrede. Financieel staan we er goed voor. We zijn vooralsnog uit de crisis en 90% van de mensen gaat er volgend jaar op vooruit. Er gloort weer hoop. Dat was de strekking.

Toch was de oppositie bijzonder ontevreden. Je zag Rutte denken. Gaat het een keer beter, krijg je dit.  Het is ook nooit goed.  

90% gaat er financieel op vooruit volgend jaar. En weer klagen.

Weet je wat, pleur lekker op.

Maar het goede nieuws is. Uiteindelijk gaat het dus niet meer om geld. 

Het gaat om hoe je je voelt. Of je je veilig voelt. 

Dat je voelt dat er voor je gezorgd wordt. 

Ik zou eraan toe willen voegen. Dat je het gevoel hebt dat je de kans hebt om voor een ander kunt zorgen. 

Mijn overbuurman zei daarover. 

Als je een hut bouwt moet je niet klagen maar zagen. 

En als je zeurt weet je dat er niets gebeurt.

Ik ken ook andere variaties op die laatste uitspraak, 

maar daar heb ik thuis nooit iets van gemerkt.


donderdag 22 september


Het OM vervolgt Camiel Eurlings wegens mishandeling van zijn ex-vriendin.

Het Openbaar Ministerie geeft aan dat er na uitgebreid onderzoek geen sprake is van zware mishandeling, maar zou 'eenvoudige mishandeling' wel bewezen zijn. 

En ik vraag me af wat dat dan is. Een eenvoudige mishandeling?

Wat is een eenvoudige mishandeling? 

Ze zat te zeuren en toen heb ik haar een paar tikken op haar neus gegeven.

Was heel eenvoudig.

Of, ….ze stond op een wankel trappetje dus er was maar een klein duwtje nodig.  Was helemaal niet zwaar. Dus dat was eenvoudig.

Goede vriend van mij legt dat thuis ook zo uit met vreemdgaan.

Dat is niet zo erg, want voor hem is het heel eenvoudig.


Het zaad van de Nederlandse man holt achteruit.

Nu begrijp ik ook dat ik het vaak ergens in een hoek van de kamer terug vind.


vrijdag 23 september


Weet je in welke gemeente van Nederland mensen het minst verhuizen?

In Volendam. Als je hier eenmaal woont kom je hier vrijwel zeker nooit meer weg. Ik kom wel eens mensen tegen uit Volendam en vraag ik of ze daar ooit nog weg gaan. 

En het enige wat ze dan zeggen is. Ik ben een Volendammer. 

Dat is het antwoord.  En dan kijken ze in de verte.  En dan lachen ze er geheimzinnig bij. Want Volendammers weten iets wat wij niet weten.

Die hebben iets samen wat wij niet weten.

En je kunt op de foto in klederdracht, , keihard meezingen met 20 jaar Jan Smit, je kunt je achternaam veranderen in Muhren, Keizer of Veerman, of elke ochtend anderhalf pond kibbeling door je yoghurt roeren

Je komt er niet achter. Een Volendammer is een Volendammer. 

En dat is iets heel bijzonders.

Ik zou daar graag een documentaire van zien, met commentaar van David Attenborough. Beginnend met.

Look at that magnificent splendour from the Volendammer man smiling  to one of the wellwilling Volendammer wifes.

Listen to the enchanting clangs from the horny Palingsound.

And see how he Volendammer always mates with another Volendammer and that’s because they will always love this beautiful authentic fishing village.