Het Grote Lieve Marianne Archief 2002-2018


Helaas, van deze column is nog geen audio opname beschikbaar. Heb jij hem in bezit? Stuur dan even een berichtje naar [email protected].

Week 46


Lieve Marianne,


maandag 14 november 


Het was kiezen gisteren wat ik zou kijken. 

Voetbal, Nederland tegen het altijd lastige Luxemburg.

Of Formule I, Max Verstappen in Brazilie.

Omdat ik geen Ziggo heb, koos ik uit puur gemak voor voetbal.

Dat bleek een misverstand.

Hoewel het leuk begon.

Oranje speelde op een veld waar ik in mijn actieve voetbalperiode zelf ook altijd op speelde. Dat was fijn. En het nivo van voetbal bleek ook nog eens hetzelfde als toen ik speelde. 

Kortom, het was net of ik naar een oud filmpje van mijn eigen club zat te kijken. Maar dan is 2 keer 3 kwartier wel heel erg lang.

Bovendien zag je al na een half uur dat het 1-3 zou worden.

Inmiddels was Max Verstappen in Brazilie aan het toveren met snelheid.

Hij deed wat je als kind- en ik nog steeds, op de fiets of op de scooter deed op een fietspad. Dat je tussen de strepen door gaat slalommen.

Alleen deed Max het met een snelheid van 250 kilometer per uur,  op een drijfnat circuit, met keiharde slagregens.

Hij had er ook lol in. 

Hij lag bv 25 ronden voor het einde al op de 3e plek maar daar vond ie niks aan, ging even in de Pitt staan wachten tot iedereen langs was, kwam het circuit op en slingerde zich in grootse stijl van de 16e naar de 3e plek.

Laat ik het zo zeggen. 

Max had in zijn eentje meer passeeracties dan alle Oranjspelers opgeteld in de hele wedstrijd.


Vandaag was ook de supermaan, de grootste maan de eeuw.

Hij was vanaf kwart over 5 te zien. 

Dus ik op klapstoel in de tuin kijken naar het noord-oosten.

Om kwart over vijf begon de superbui.  In mijn tuin de grootste van de eeuw.

Geen maan gezien. Nu moeten we weer 70 jaar wachten.

Dat is ruim 25.000 nachtjes slapen.

Dankjewel dikke bewolking.


Wat is het verschil tussen de intocht van Sinterklaas en de Inval bij motorclub Satudarah? Bij de intocht van Sinterklaas waren er meer arrestanten.


dinsdag 15 november 


Het was weer jaarlijkse kindernamendag. Welke namen komen het meest voor?  Bij jongens zijn de populairste namen Luuk en Liam.

En bij de meisjes Sara en  Emma 

Dan de namen die steeds minder voorkomen.

Al sinds de WO II noemt bijna niemand zijn kind nog Adolf of Mao.

Maar namen die ook steeds minder voorkomen zijn namen waar kinderen op de basisschool te makkelijk op kunnen rijmen. Zoals jongensnamen die eindigen op –iel. En meisjesnamen als Greet en Ruth.

Verder noemt vrijwel niemand nog zijn kind Peter

En dat is raar.

Ik zat vroeger met minimaal 4 andere Peters in de klas.

Die allemaal een bijnaam hadden.

Bv Lange Peter, Kleine Peter, Witte Peter

Mij noemden ze bv Andere Peter.

Dat kwam omdat alle Peters als ze ergens de schuld van kregen altijd naar mij wezen en zeiden, nee, dat was andere Peter.


Wat verder opvalt   Kindernamen tellen steeds minder letters. Vlak na de Tweede Wereldoorlog telden kindernamen nog zo'n zeven letters, inmiddels ligt het gemiddelde op vijf. Komt omdat namen tegenwoordig bij de geboorte al worden afgekort. Zo noemde mijn vader m bij de geboorte al O Nee.


Van alle landen waar Engels niet de moedertaal is wordt er in Nederland het best Engels gesproken. Jaja mensen. Wij spreken het beste Engels van de niet Engelstalige wereld. Zoals Louis van Gaal al zei.

That comes to me not as a big surprise, because on school en through the television, music and games we get the english with the papspoon in in gecoat. For us English is in generally an abc’the. It’s like a second handshoe.

As we say at home.

If you talk English to the Dutch They will never lose the Kluts.


Na Ellen Hoog en Naomi van As stopt nu ook Maartje Paumen bij het Nederlands Hockeyteam. Maar natuurlijk wel met een hele diepe buiging van mij en een enorm dankjewel voor verpletterende passie in de 12 jaar dat ze voorop gingen in elke strijd.


woensdag 16 november


Even een privédingetje. Is toch belachelijk, ik ben vannacht in bed gestoken door een wesp. Echt waar!  Maar hoe kan dat? Het is half november, ‘s nachts, in bed. Een wesp. En pats, in mijn nek. Ik geloofde het ook niet, maar ja hoor, licht aan en daar kroop ie stiekem weg richting mijn vrouw. Nou, en die wilde ik niet wakker maken, afijn dat is een hele andere kwestie.

Maar een wesp in bed. Jarenlang heb ik voor het slapen niet meer onder mijn bed gekeken, maar dat ga ik zeker weer doen. 


Het aantal meldingen van medische missers is flink gestegen. 

In de eerste helft van dit jaar werden ruim de helft meer meldingen gedaan dan vorig jaar.

Ik herken dat. Ik ben ook wel eens met de verkeerde zuster thuis gekomen.

Maar ook bij behandelingen gaat het dus regelmatig mis.

Buurjongen van mij ging naar het ziekenhuis voor een liesbreuk, is geopereerd en speelt nu op de plek van Maartje Paumen in het dameshockeyteam.Russische minister van economie is ontslagen omdat hij verdacht wordt van corruptie. Maar Poetin had gezegd, als je mij nou 100.000 dollar geeft dan mag je weer terug.


In Frankrijk is een schetsboek met 65 nooit ontdekte tekeningen van Vincent van Gogh gevonden. Volgens het Van Goghmuseum zijn het geen originele tekeningen. Komt ook omdat ze zich afvragen waarom Vincent tekeningen zou hebben gemaakt van Max Verstappen en waarom hij gesigneerd heeft met Bert van der Slagsmulders.


donderdag 19 november


Gisterenavond eerst even onder mijn bed gekeken. Lagen gelukkig alleen een verstopte vriendin van gisterenmiddag maar voor de rest gelukkig niks engs.


In Egypte was weer eens een nieuwe vrijwel onbeschdigde mummie gevonden. Die hadden ze tentoongesteld maar was opeens weer verdwenen.

Ja, had Marijke Helwegen gezegd. Vond het wel leuk om daar een paar dagen te staan maar ik had gewoon zin om weer naar huis te gaan.


In veilinghuis Christie’s is een roze diamant geveild voor 19,5 miljoen euro.

Dat is dus voor een glimmende roze steen. 19,5 miljoen.

Waarom? Wat denkt zo’n koper.

Eens denken, ik heb 20 miljoen, wat kan ik daarmee doen.

Ik kan elk jaar 6 keer op vakantie, een huis kopen, een auto,  eten wat ik wil, allemaal vrienden helpen, iets met een goed doel, onbeperkt naar de film, alleen werken wanneer ik wil, elke week trakteren, nooit meer zelf koken.

Nee, ik heb een beter idee. Ik koop een roze steen.

Ik zeg, knettergek! 


vrijdag  20 november


Door regen, schemer en het gebrek aan vakanties is november zoals altijd met afstand de drukste filemaand. Maar de files nemen sowieso enorm toe.

Als oplossingen worden genoemd rekeninggrijden, meer asfalt en thuiswerken.

Maar de oplossing zit in de beschrijving van het probleem in november.

Kortom, meer vakantie, minder regen en afschaffen van de schemer.

Ben ik nou zo slim, of zijn die anderen zo dom.


TenslotteOp Vuurland, in het zuiden van Chili en Argentinie is er een beverplaag. Om de natuur te redden is er besloten om er voorlopig eerst maar eens 150.000 af te schieten. Is toch bijzonder. In Nederland zijn ongeveer 25 bevers en die worden met man en macht en bakken geld en zorg beschermd terwijl er in Vuurland 150.000 worden afgeknald.

Veel Zuid Amerikaanse Bevers proberen nu in halflekke rubberboten naar Europa te komen en asiel aan te vragen in de Biesbosch.

Het zegt iets over hoe het allemaal verdeeld is op de wereld.