Het Grote Lieve Marianne Archief 2002-2018


Helaas, van deze column is nog geen audio opname beschikbaar. Heb jij hem in bezit? Stuur dan even een berichtje naar [email protected].

Week 13


Lieve Marianne,


maandag 28 maart


Het is 2e Paasdag. Gisteren was het 1e Paasdag.

Sommigen noemen het 1e Voorjaarsdag en 2e Voorjaarsdag. 

Maar het was antuurlijk gewoon Pasen.

Dat is bij ons thuis nog steeds altijd eieren zoeken.

Het was gisteren een gedenkwaardige dag. Er werden namelijk 12 eieren meer gevonden dan er verstopt waren. Plus een bos sleutels, een paar schoenen met hakken, een jurkje, een damestas en een vriendin die 2 dagen ervoor onder het bed was verstopt. 

Niemand geloofde mij dat het gewoon de Paashaas was in haar nieuwe Voorjaarspakje van de Hema.


Maar goed. Wat ik wilde zeggen.

Ondanks dat het woord Pasen hier en daar vervangen is door Voorjaar deden nog enorm veel Nederlanders mee aan het  traditionele chocolade paas-eieren zoeken. Leuk weetje.

Daarbij speelt 60% van de mannen vals tegen slechts 20% van de vrouwen.

En dan moet je ook nog bedenken dat 40% van de mannen liegt over hun valsspelen, dus dan weet je dat 100% van de mannen vals speelt bij eieren zoeken. 

De top 3 van valsspelen bestond uit.

Bij het verstoppen al door het raam kijken waar het wordt neergelegd.

Van tevoren zelf al 12 extra eieren verstoppen en

Tegen een kind roepen, Kijk daar ligt er nog één en dan snel 2 eieren uit zijn mandje pakken.


De winkels van V&D zijn of gaan voor 2 of 3 weken open om de resterende voorraden te verkopen.  Dat is dus eigenlijk bijna alles wat de laatste 5 jaar nauwelijks is verkocht.

Zat ik te denken. Mocht het een succes zijn en alles in 3 weken worden verkocht, dan is dit misschien een nieuwe manier van een winkelieren. 

3 weken in het jaar open en alles verkopen. 

Dan een week dicht, andere winkel erin, 3 weken open. 

Weer een week dicht, weer andere winkel erin.

En elke keer weer resterende voorraden verkopen.

Dat betekent  altijd aanbiedingen en altijd druk en alles wordt verkocht en bedrijven delen de huur van het pand en er zijn  veel meer mensen aan het werk, die ook nog eens veel meer vakantie hebben.

 En raar, je voelt dat het een heel slecht idee is, maar er is heel lastig een vinger achter te krijgen waarom.


dinsdag 29 maart


Inmiddels heeft in Irak een zelfmoordterrorist zich opgeblazen in een park bij een amateurvoetbalwedstrijd en in Pakistan was er in Lahore een aanslag in de buurt van een speeltuin. De één opgeeist door IS, de ander door de Taliban. 

En dat er dan ook nog mensen zijn die denken. 

Hé, aanslagen bij amateurvoetbal of bij een speeltuin. Dat lijkt me wel leuk om daar bij te horen.

Maar goed. Ik ga wel weer op zoek naar de hoopgevende kleine nieuwtjes.


De manier waarop mensen staan, heeft grote invloed op hun succes tijdens een date.     Mensen die daarbij hun voeten wijd uit elkaar plaatsen, worden relatief aantrekkelijk gevonden door leden van het andere geslacht.

Ik weet het niet. 

Dan zou een spagaat dus een 100% slagingskans garanderen. Nou ik kan je zeggen, ik heb 1 keer voor een vrouw in spagaat gelegen, en daar heeft ze me 2 weken in laten liggen.


David Beckham, toch 1 van de beste Engelse voetballers allertijden naait en borduurt in zijn vrije tijd. Dat eerste dat wisten we al, maar dat tweede is nieuw. 

Zijn vrouw Victoria heeft op Instagram een foto van de voetballer gedeeld, waarop hij een roze minijurkje voor zijn dochtertje Harper aan elkaar naait. 

En dat is opvallend. Normaal zijn voetballers bezig met nieuwe tattoos, het uitzoeken van een 5e BMW sport en een 20e Rolex, kijken welk patroon ze in hun haar kunnen scheren, knokpartijen in het nachtleven en onder de douche elkaars shampoofles volpissen.

Punt is dat David Beckham dat allemaal al heeft gedaan.

Maar nu blijkt dat als je als Engelse topvoetballer alles hebt gedaan je graag roze jurkjes aan elkaar naait voor je dochter of een nummer 14 borduurt op je kussensloop. Het schijnt dat Wayne Rooney na de wedstrijd zijn noppen een nagellakje krijgt.

Vanavond speelt het Nederlands team tegen Engeland op Wembley maar als ik dit soort berichten lees dan geloof ik in een makkelijke 2-1 overwinning voor Oranje.


woensdag 30 maart


Oranje heeft gisterenavond op Wembley met 2-1 gewonnen van Engeland en daarmee duidelijk gemaakt dat we geheel onterecht niet op de EK zijn.

Immers Engeland won vorige week van Duitsland. Duitsland won gisteren van Italie, dus Oranje is sterker dan Duitsland en Italie. Dan zeg ik. Dan mag je eigenlijk niet ontbreken.

De 1e goal en de assist voor de 2e goal kwamen bij Oranje op naam van Vincent Janssen. Vorig seizoen nog gewoon spelend in de Jupiler League voor Almere City. 

Dan zeg ik, onze Jupiler League is dus veel sterker dan die aarogante dikbetaalde Engelse Premier League. 

Of ga ik nu te ver? Ja, ik ga nu veel te ver.

Maar dat is nog steeds het verdriet om Cruyff die nu eenmaal beter was dan iedereen.


Geer en Goor waren gisteren op bezoek in het torentje bij Mark Rutte.

De premier had in deze moeilijke tijd even wat ontspanning nodig.

Dus Geer liet hem even aan zijn vinger trekken en Goor legde gierend uit dat hij ook het liefst de boel achter de rug heeft.

Nou, toen kon onze minister president er weer even tegen.


De Wit-Russische afgevaardigde naar het Eurovisie Songfestival wil dit jaar in Stockholm een opvallend optreden neerzetten. De Wit-Russische vertegenwoordiger Ivan zal naakt op het toneel verschijnen. Bovendien wil hij zich laten vergezellen door wolven.

Ivan wacht nog wel op toestemming om de wolven mee te nemen.

En wat kunnen we naast een naakte Rus met een roedel wolven nog meer verwachten dit jaar?

Het is nog niet allemaal bekend maar wat er zeker komt is 

Een Moldavische albino in een smurfenpak met 4 dansende kalkoenen.

Een drietal Sloveense grunge kabouters met een voorbind-dildo

en 2 Finse houthakkers met zingende zagen die halverwege hun begeleidingband in tweeen  hakken.

Douwe Bob is vooralsnog van plan gewoon een liedje te zingen.

donderdag 31 maart


De koning van Marokko, Mohammed VI was op bezoek in Amsterdam.

Het was een bijzonder bezoek.

De koning mengde zich onder het volk en liet koekjes en thee uitdelen.

Het gevolg van de koning bestond uit maar liefst 400 familieleden, vrienden en personeel. Er waren tientallen verhuiswagens nodig om de spullen van het gezelschap te vervoeren.

Zoals mijn vriend Mimoun zei. Het lijken veel spullen maar dat stoppen wij in de zomer in één Volkswagenbusje.


Linkersportschoenen worden vanuit China in een andere container verscheept dan rechter-, om diefstal tegen te gaan.

Als je dus nu denkt. Hé, van het paar schoenen dat ik heb zit mijn ene schoen helemaal niet lekker. Dan komen ze waarschijnlijk dus uit dezelfde container.


vrijdag 1 april


Vanmorgen bij binnenkomst deed Rick heel aardig tegen mij.

Dus ik wist gelijk dat het 1 april was.

Toch kan 1 april heel fijn zijn.

Het is een ideale dag om extra openhartig te zijn tegen iemand waar je eigenlijk al heel lang verliefd op bent maar nooit hebt durven zeggen. 

Dit is een dag dat je niet bang hoeft te zijn voor gezichtsverlies bij een afwijzing. Want je kunt vlak voor de tranen in je ogen staan nog snel even roepen 1 april…haha, je dacht echt dat ik meer  wilde met jou. Haha

Hoewel, roep dat niet te snel, want ook de afwijzing kan een 1 april-grap zijn.

Goede vriend van mij, ook wel bekend als zelfbenoemd meestervoorspeller, dacht vannacht na 12 uur dat het een mooie dag was om zijn vriendin ten huwelijk te vragen.

Alle moed verzameld.  Champagne ingeschonken. Ring in zijn hand.en vlak voor zij wilde gaan slapen op de knietjes en zijn vriendin gevraagd  “wil je met me trouwen”

Maar zij antwoordt lachend “ Nee, natuurlijk niet”

Waarop hij roept “Nee, ik ook niet haha 1 april,  goed zeg, of dacht je echt dat ik met je wilde trouwen, tuurlijk niet, in geen 100 jaar, ik ga me toch niet officieel vastleggen op jou.

En zij riep nog wel dat haar antwoord ook een 1 april-grap was en dat ze heel graag wilde, maar toen had hij al geroepen dat hij allang iemand op het achterhandje had en dat die veel lekkerder was en dat ze niet moest denken dat zij de enige liefde was met die arrogante oogopslag van haar ..enz. 

Pas toen drong het door dat ze erna had gezegd….

Vlak erna stond hij vannacht bij mij aan te bellen.

Kortom 1 april is een mooie dag, maar let wel een beetje op.