Het Grote Lieve Marianne Archief 2002-2018


Week 22

 

Lieve Marianne,

 

maandag 30 mei 

 

Vorige week eindigde ik “Lieve Marianne” met … Max Verstappen komt op het podium in Monaco. en Steven Kruiswijk wint de Giro ‘d Italia. Met daaraan de belofte om als dat laatste zou gebeuren ik deze week in een roze flaminco-pak de column zou doen.

Ik zal jullie zeggen. Ik had de Flaminco al besteld en een snavel op maat laten snijden. En ja, ook over Max Verstappen had ik geen enkele twijfel.

Vrijdagmiddag zag ik voor de tv tevreden hoe Kruiswijk het tempo bergop schijnbaar eenvoudig aanvoerde. Ik was al aan het oefenen hoe ik 10 minuten op 1 been kon staan. En toen kwam die historische val op de afdaling. Onverslaanbare Steven mist een bocht en rijdt zomaar een sneeuwwal in.

Ja, Jezus, het is eind mei, wie denkt er dan aan een muur sneeuw van 1 ½ meter. Maar Steven klapt dubbel op die sneeuwberg, breekt een rib en scheurt iets in zijn voet en 2 dagen later heeft Nibali de Giro gewonnen. 

Zoals Cruyff al zei. Italianen,kunnen niet van je winnen maar je kan wel van ze verliezen.

Overigens wel heel knap van Kruiswijk dat hij na de val nog 3 dagen lang 700 kilometer en  6 enorme bergen opfietst met een gebroken rib en 1 ½ voet en toch maar 5 minuten verspeeld. 

Zelf heb ik me bij een schaafwond en een klein slag in mijn wiel wel eens huilend op laten halen door mijn vrouw.

Steven huilde ook, maar zijn tranen waren om het beeld van een bijna zekere overwinning te vervagen.

 

Maar goed ik had nog de voorspelde podiumplaats van Max Verstappen in mijn achterzak.  Werd ook niks. Max reed in Monte Carlo dit weekend tot 2 keer toe zijn auto in de vangrail. Typisch Monte Carlo.

Om de vangrails precies daar te zetten waar Max de bocht om wil.

Max hield zijn tranen in. Wat een treurig sportweekend. 

 

Gelukkig was er goed nieuws van Roland Garros. Tennis

Normaal gesproken de laatste jaren een sport waar de Nederlanders voornamleijk de eerste dag zijn te bewonderen. Nu niet.  

Kiki Bertens heeft in het enkelspel de laatste 16 bereikt.

Kiki huilde na haar overwinning-ook omdat het een overwinning was op zichzelf na alle twijfel over een verwijderde tumor in haar schildklier en alle vermoeidheid van een jaar. 

Tranen omdat ze besefte dat ze nog zo diep kon gaan.

Tranen en sport, soms niet te doen, soms een geweldige combinatie.

 

dinsdag 31 mei 

 

Tienduizenden bezitters van een e-bike worden na 2 of 3 jaar geconfronteerd met een kapotte accu. Dat beteknt dat ze nieuwe accu moeten kopen, en dat kost zo’n 500 tot 600 euro. Volgens de Fietsersbond doen de fabrikanten dat expres en hoort de accuvervanging bij het verdienmodel.

Ze kunnen natuurlijk ook een accu maken die veel langer mee gaat maar dan verdien je minder. Zo werkt dat.

Er zit geld in iets dat kapot gaat.

Als je tegenwoordig je e-bike voor een lekke band naar een fietsenwinkel brengt is de kans groot dat ze je bellen en zeggen.

We zijn even met uw fiets bezig maar het lijkt erop dat het flink duurder wordt, dus we dachten, toch eerst maar even bellen.

En wat is duurder?

Nou ja, ze zijn momenteel met 2 man aan bezig en er moet dus een plakker op de binnenband, de accu moet vervangen, ketting heeft wat speling dus daar moeten we ook geen risico mee nemen, trappers moeten worden uitgelijnd, lampen gesteld, 2 nieuwe veren onder het zadel  en er staat toch alweer 1250 kilometer op de teller dus dan vervangen we ook altijd het frame.

En dan heb ik alle bedragen niet eens opgeteld maar dan kan ik nu al zeggen dat u beter af bent met een nieuwe fiets.

 

Wat een gedoe gisteren. Ik werd aangehouden door de politie omdat ik voor mijn uiterlijk in een te kleine auto reed. 

Verzorgd uitziende man, wit , in een eenvoudige Citroen. Dat gaf te denken.

Ik werd aangehouden en er werd gevraagd waarom ik in zo’n klein wagentje reed en of mijn grote witte Mitsubishi Outlander misschien was gejat door een verdacht uitziende, want zwarte rapper. Want die hadden ze een stukje verder aangehouden.

 

Verderop was mijn vriend Typhoon aan de kant gezet door de politie in Zwolle omdat ook zijn 'profiel' niet overeenkwam met zijn nieuwe auto. 

Typhoon zelf bleef redelijk rustig, zoals hij gelooft in Liefde is de Baas.

Lobi da Basi  Maar dat pikte de agent helemaal niet.

Die verstond toen hij wegliep. Een Lopie van Bassie.

Maar goed, er viel niks te bewijzen.

 ‘s avonds hebben Typhoon en ik weer van auto gewisseld.

Het was een leuke middag geweest

 

Vreemd maar ik heb vandaag een heel goed gevoel over de uitgestelde wedstrijd op Roland Garros van Kiki Bertens tegen de Amerikaanse Madison Keys.

 

woensdag 1 juni

 

Kiki Bertens heeft vandaag de uitgestelde wedstrijd tegen Madison Keys gewonnen en zich geplaatst voor de kwartfinale van Roland Garros.

En nu heb ik het gevoel dat ze die kwartfinale ook gaat winnen.

Maar goed, ik zat er ook al naast bij Kruiswijk en Verstappen. Dus even afwachten

 

Gisterenavond zat ik na een optreden in Ijmuiden in een kroeg bij mij in de buurt. Kwam een beetje stevige, vrolijke Engelse vrouw naast me zitten. En ik dacht nog, die komt mij bekend voor.

Vooral door de manier waarop ze “Hello” tegen mij zei, wist ik zeker dat ik haar eigenlijk zou moeten kennen.

En zij kende mij blijkbaar ook want ze had het over Someone like you.

En na een paar Gin-tonics vroeg ze of I mee ging naar haar hotel, om zoals zij het zei: “To make you feel my love”

Maar goed ik mag van thuis niet met vreemde vrouwen mee, dus ik naar huis.

Morgenavond ga ik met een vriend naar een grote verrassing in de Ziggo-dome. Ik ben super benieuwd.

 

Voetbaltopscorer aller tijden Pele gaat zijn grootste trofeeen veilen waaronder 3 gouden WK medailles en een wereldbeker. De KNVB wil mee aan bieden want die ziet het als de meest realistische kans op een prijs voor Oranje.

Hoewel? Oranje heeft met 2-1 gewonnen van Polen.

En stel, stel hé, dat Polen straks Europees kampioen wordt dan zijn we moreel toch de grote winnaar van deze zomer. Of klopt dat niet helemaal?

 

donderdag 2 juni

 

Vorige week kwam het grootste passagiersschop ter wereld The Harmony of the Seas naar Rotterdam. 

Gisteren waren er weer enorme hoosbuien in Nederland. Hele delen van het land totaal onder water.

Het was daarom wel even schrikken voor inwoners van Venlo dat in hun straat opeens een scheepstoeter klonk van een schip van 362 meter.

 

Analisten van de Rabobank en ING zien komende tijd de economie in Nederland met 2% groeien. Ze zien ook een daling van de werkloosheid voorzien in de komende jaren.

Enige zaken die de groei dwars kunnen zitten, zijn volgens de economen de trage ontwikkeling van de wereldeconomie, de politieke instabiliteit in het Midden-Oosten, kosten voor beveiliging, dreigng van aanslagen,  de vluchtelingenproblematiek, de luchtbel van de huizenmarkt, toenemende intolerantie, vergijzing, pensioenen die steeds minder waard zijn,  hogere prijzen in de horeca, weinig punten bij het songfestival, vertraging bij de Noord Zuidlijn,  langere files en toename van onweersbuien.

Kortom, ook bij voorspellingen op topnivo wordt er vooral gebruik gemaakt  van de natte vinger.

 

vrijdag 3 juni

 

Jajajajaja, Kiki Bertens heeft haar kwartfinale op Roland Garros ook gewonnen en staat vandaag in de halve finale een werkelijk unieke prestatie.

Een Nederlandse tennister in de halve finale van een grandslam.

Het is nu alleen nog even zaak om vandaag Serena Williams naar huis te meppen, maar als de kuit van Kiki het houdt mag dat geen probleem zijn. Want wat heeft die hele Serena in haar leven nou helemaal echt gewonnen?

Nou eigenlijk bijna alles en het is de beste tennister van de laatste 15 jaar, maar goed, zoals mijn moeder altijd zegt. Daar moet je gewoon even niet aan denken.