Het Grote Lieve Marianne Archief 2002-2018


Helaas, van deze column is nog geen audio opname beschikbaar. Heb jij hem in bezit? Stuur dan even een berichtje naar [email protected].

Week 7


Lieve Marianne,


maandag 15 februari 

Zo, we hebben de WK afstanden bij het schaatsen weer gehad.

Mark Tuitert twitterde nog wel dat de Nederlanders schaatsles kregen van de Russen maar ondanks dat werden er door de Nederlanders wel 16 medailles gewonnen waarvan 6 gouden. Dat is toch niet slecht voor een ploeg die tussendoor nog schaatsles krijgt.

Tuurlijk, de Russische mannen waren superieur op de korte afstanden.Maar Jorien ter Mors en Sven Kramer waren toch ook behoorlijk fantastisch.

Kijk, van Sven weten we het. Die wint al 10 jaar bijna alles wat hij rijdt. Maar dan Jorien ter Mors. Vorig jaar overgeslagen wegens oververmoeid.

Dit jaar vooral short-track gedaan, en hopla wint goud op de 1000 en de 1500. Ze kan ook de 500 en de 3000 en de ploegenachtevolging en de massastart.

Dus ze kan op de Winterspelen over 2 jaar 6 gouden medailles winnen op de lange baan, 2 bij het shorttrack en ze denkt er nu over om ook het langlaufen, kunstrijden, schansspringen en rodelen erbij te gaan doen. Dus dan komt ze op 12 keer goud. 

En Ireen en Sven winnen altijd iets. Net als Kjeld Nuis, de Mulders, Jorrit Bergsma en nog een paar nieuwkomers, dus dan zitten we nu als tussenstand al op 20 keer goud. 

Trouwens, kan Jorien komende Zomerspelen niet meedoen op de fiets of met hinkstapsprong of kogelslingeren. Ik heb zo’n gevoel dat ze dat ook kan.


Bij het voetbal, dendert PSV door. Feyenoord ook, maar op een andere manier. Misschien moeten zij aan Jorien ter Mors vragen of zij de laatste maanden in de spits wil spelen. 

Maar dan AZ. Die spelen momenteel heerlijk voetbal. 

Ze wonnen met 6-3 bij Heracles. 6-3. Dat is toch een uitslag die je wilt zien. Heerlijk. Meest besproken man is superspits Vincent Janssen. Zoon van oud Olympisch Zwemster Annemarie Verstappen. Daarom is Vincent ook zo goed op drassige velden.
Volgens diverse onderzoeksbureaus heeft Mark Rutte dankzij zijn speech bij het correspondents-dinner 2 zetels winst gemaakt. Advies is daarom dat hij zijn toespraken voortaan altijd door anderen laat schrijven.


In Amerika naderen de verkiezingen. Ik begrjp niet helmaal hoe dat werkt. Er wordt nu eerst een democratische kandidaat en een republikeinse kandidaat gekozen.Let wel, die keuze is dus uit mensen van dezelfde partij.

Maar die maken elkaar nu eerst helemaal kapot. Vooral bij de repubikeinen. Die vinden hun tegenstanders allemaal totaal onbetrouwbare honden, sjoemelaars en ratten die hun belofte nooit waar kunnen maken, types die je land ruïneren, schandalige schoften alleen uit op zelfverrijking.

 Maar ze zijn dus van dezelfde partij. En erna komen de echte presidentsverkiezingen en dan zeggen ze.  Stem op mijn partij, we hebben allemaal goeie mensen.  

Om een groot Nederlands filosoof i Engelse dienst te citeren.

Ben ik nou zo slim of zijn die anderen zo dom.


dinsdag 16 febuari

De musical Soldaat van Oranje loopt nu al langer dan de WO II zelf. En zo hebben de Duitsers toch een beetje gewonnen.


Willem II wordt voor  beschuldigd van matchfixing in het seizoen 2008-2009 Vooral in de persoon van oudspeler Ibrahim Kargbo.

Maar die  heeft maandag herhaald dat hij onschuldig is.

Hij durft te wedden dat hij de komende 6 weken ook niet zal bekennen.


Wetenschappers hebben ontdekt dat je aan hersengolven kunt zien in welke mate leerlingen op school betrokken zijn bij de les.

Tot nu toe kon je het totaal niet betrokken zijn alleen zien aan leerlingen die gebogen over hun tafel lagen te slapen, geen spullen mee hadden, niet hoger haalden dan een 3,  omgekeerd zaten te keten, dingen naar de juf of meester gooiden, de klas uitliepen, of helemaal niet op kwamen dagen, een leerling aan zijn voeten uit het raam hingen, en verder kon je het opmaken uit zinnen als   “ mogen we weg”

“ weet je het zelf eigenlijk wel” en

“ moet je kijken, ze staat gewoon te janken”

Maar nu is het dus echt meetbaar met hersengolven. 

Een reuzestap.


Gisteren hadden we met alle cabaretiers van Nederland het zeer onregelmatig terugkomende “Veer-in-de-reet-diner”

Het zal jullie misschien verbazen maar tijdens het diner is er totaal geen sfeer van kijken wie er de leukste is. Het klinkt misschien klef, maar het is een diner van echt samen en -wat leuk dat die of die er ook is- Zelf zat ik aan tafel met Diederik van Vleuten, Lebbis, Bertje Visscher en Jochem Myjer. Kortom, dat was allemaal heel rustig. Oh, nee, toch niet.

Voor het eerst werd ook ons clublied gezongen. 

Geschreven door Brigitte Kaandorp.

Goed lied, waarbij Brigitte voorgaat en de rest na elke zin roept, behalve Kees.

Ik zal je zeggen. Probeer het zelf. 

Het is een aanrader voor elke vrijdagmiddagborrel.

De naam Kees kun je naar eigen inzicht vervangen.


Barca speelt op het ogenblik weer buitenaards voetbal.

Toch zit het de Brazilaanse linkerspits Neymar privé niet mee.

Neymar is verwikkeld in een belastingaffaire in zijn vaderland, waar toen Neymar nog in Brazilië voor Santos speelde, in 2 seizoenen voor liefst 14 miljoen euro aan belasting hebben ontdoken.

Justitie in Brazilië heeft beslag gelegd op onder meer zijn jacht en privéjet. Dus nu heeft Neymar geen flauw idee hoe hij nu nog naar een uitwedstrijd moet.


woensdag 17 februari 

Dat is natuurlijk een ramp als je één van de 8000 werknemers bent van V&D.  Opeens is het over. Sta je op straat. 

V&D van Vroom en Dreesman naar Vertrouwen en Doorstart naar Verveling en Drama. Lege gebouwen, getroffen gezinnen.

Kom op, wij moeten met een paar honderdduizend luisteraars toch iets kunnen bedenken wat we met die enorme gebouwen en die grote groep mensen kunnen doen? 

Stuur een oplossing naar 538 en we maken er vanaf volgende week  een project van. 


Uit onderzoek bij 10.000 vrouwen blijkt dat de Nederlandse vrouw gemiddeld 47 uur en 10 minuten een geheim kan bewaren.

Kortom, als je per ongeluk aan een vrouw iets hebt verteld wat niemand mag weten heb je precies 2 dagen om weg te komen.


Mannen kunnen vaak heel goed een geheim bewaren.

Jammer dat vrouwen dat ook weten en er dus vanuit gaan dat er altijd iets is en dat is ook zo maar daarom leer je als man wel beter een geheim te bewaren. 


donderdag 18 februari


Minister President Jan Peter Balkenende heeft tijdens zijn periode als premier bier laten binnensmokkelen in het paleis van een emir in een Golfstaat.

Officieel via een geheim koffertje, maar als je de beelden terug kijkt zul je zien dat de premier de dagen erna bij de besprekingen niet één keer gaat zitten.


Het Fries is vanaf vandaag opgenomen in Google Translate. Ik vind Fries een mooie taal dus daar ben ik blij om. Of zoals ik nu kan zeggen.

Ik bin enoarm bliid dat einlings ek it Frysk as taal is opnommen yn Google Translate.

Zodat ik eindelijk aan mijn vriendin in Friesland  in haar eigen taal kan vragen.

Bêste Doutzen, soe do mei my in wykeintsje wei wolle nei in húske mei in berenvel en in iepen hurd. Dan kinne wy lekker oankrûpe

Ik hoop op een snelle reaktie. Ik bin tige benijd.

Mooie nu is dat vrijwel niemand hier nu door heeft wat ik heb gevraagd en dat geeft mij een enorme voorsprong.


vrijdag 19 februari


Ik kwam voor het weekend nog op een geweldige theorie uit de oude TVserie Cheers. Daar legt postbode Cliff Calvin aan Norm aan de bar uit aan evolutie doet met de hersenen.

Kijk, bij een kudde herten worden door roofdieren altijd de zwakste en langzaamste dieren opgegeten. Dat is goed voor de kudde want die wordt daardoor gemiddeld sterker en sneller.

Iedereen weet dat er bij het drinken van alcohol hersencellen worden beschadigd. Maar dat zijn natuurlijk eerst altijd de zwakste en langzaamste hersencellen. En daardoor worden je hersenen gemiddeld sterker en sneller. Vandaar dat je na een paar biertjes opvallend veel meer van de wereld begrijpt. Ik zou zeggen, prettig weekend.