Het Grote Lieve Marianne Archief 2002-2018


Helaas, van deze column is nog geen audio opname beschikbaar. Heb jij hem in bezit? Stuur dan even een berichtje naar [email protected].

Week 6


Lieve Marianne


maandag 8 februari


Gisteren was in de Arena de klassieker Ajax Feyenoord.

Het was een lekkere wedstrijd met veel passie.

Bij Feyenoord keepte natuurlijk Kenneth Vermeer.

Jarenlang gespeeld bij Ajax. Goeie keeper. Gangmaker in de kleedkamer. Mooie sportman. Leuk mens Hij ging naar Feyenoord omdat hij bij Ajax op de bank zat, was niet lekker voor Ajax maar het was zo.  

Je zou dan als Ajax-supporter Kenneth ook dankbaar kunnen zijn voor alle jaren dat hij voortreffelijk heeft gekeept voor Ajax en mede 4 kampioenschappen heeft binnen gesleept. Zou kunnen.

Was niet zo. Kenneth werd bij elk balcontact hard werd uitgefloten. 

En er was ook een pop van Kenneth Vermeer aan een strop gehangen. Boodschap- Je moet dood.  Wij zien je het liefst bungelen.

En dan zeggen een hoop mensen. Daar moet je gewoon geen aandacht aan besteden.  Dat willen degenen die dat doen juist.

Klopt. Vind ik ook vaak, maar nu even niet. 

Ik wil er wel even aandacht aan besteden.

Ik vind het raar dat de andere supporters niet ingrijpen en die pop weghalen en tegen degene die hem ophangt zeggen dat ie normaal moet doen.  

Soms hoop ik gewoon op iets meer beschaving. 

Dat ik trots kan zijn op mijn club, of op mijn omgeving. 

Dat lief meer in het nieuws komt dan lomp.

Maar ja, het is ook vaak lastig om iets te doen om te zeggen.

Of te vroeg. Ik hou al best vaak mijn mond over dingen die ik belachelijk vind omdat ik altijd eerst wil proberen om anderen te begrijpen.

En nu was het dit keer ook net even de druppel op een hele emmer van geen zin meer hebben in mensen die altijd en overal maar totaal zwart-wit over oordelen 

Die niet snappen dat ze daarmee zelf de boel opfokken en verkloten.

Want ben je niet voor de één, dan ben je voor de ander en dan moet je kapot.

Mensen die een beetje de nuance zoeken zijn gevaarlijke idioten.

Als je vindt dat het allemaal wel wat liever en vriendelijker kan dan word je gezien als naief en blind

De avond ervoor was ik naar de voorstelling van Ali B

Daarin legt hij, zeer genuanceerd,  uit hoe hij als Marokkaan kijkt naar problemen met de Islam.  Dat doet hij goed.

Later hoorde ik in de foyer tijdens een discussie een Marokkaanse jongen en een oudere man zeggen. Kijk, voor ons is een kutmarokkaan ook een kutmarokkaan.

Daar willen wij ook niet bijhoren.

Dat dacht ik ook na die wedstrijd. Daar wil ik ook niet bijhoren.

Maar verreweg de meeste mensen willen dat niet.  De meesten willen het gewoon goed hebben met elkaar maar durven dat bijna niet meer te zeggen. 

Dus bij deze.  Kan het allemaal een beetje liever alsjeblieft!

Sorry voor dit gezeik. Ik was per ongeluk even mezelf.

Dan nu weer vrolijk.


dinsdag 9 januari


Twan Huys houdt bijna altijd een goed gevoel over aan de uitzendingen van College Tour. Er is echter een uitzending die hij liever vergeet: met de dalai lama. "Die vond ik verschrikkelijk."

Wat ik er uit begrijp is dat de Dalai Lama dus een veel ergere man is dan Willem Holleeder. 

En dan zeg ik. Dat wist ik niet.

Hoewel ik ook wel eens heb gehoord dat Moeder Theresa in haar vrije tijd ook een enorme bitch was, dat  Mahatma Ghandi als niemand het zag gewoon onbeperkt spare-ribs bestelde en erna riep “Trek eens aan mijn vinger” en dat Mandela het ook belachelijk vond dat Vermeer van Ajax naar Feyenoord was gegaan.


Het iconische Schotse instrument, de doedelzak, dreigt verloren te gaan. In steeds minder gemeenten zijn scholieren verzekerd van gesubsidieerde doedelzaklessen.

Veel gemeenten hebben door bezuinigingen de budgetten voor dergelijke muzieklessen beperkt of afgeschaft.

Natuurlijk, uit een doedelzak komt ook een afschuwelijk geluid maar als dat de norm is dan ken ik een hoop mensen die je ook voortaan kunt afschaffen.

Daarom, als symbool. Mijn ode zonder woorden aan de doedelzak met alleen een hand en een strottenhoofd.woensdag 10 februari


Bij de Zeeman kun je vanaf deze week een bruidsjurk kopen voor 29,99.

Een bruidsjurk met 3 lagen tule, een kanten top, een lint om de taille en een strik boven de billen. Voor 29,99

Schitterend.

Ik heb van een ijzerdraadje een ring gesoldeerd.

Pak van van vader, 15 kratten bier gekocht , 50 flessen wijn, 50 flessen frisdrank.

100 dozen bitterballen, van 150 Tompoucen een bruidstaart gestapeld, de schuur van Edwin Evers gehuurd. En Bam, een heel bruiloft voor 500 euro.

En ik hoor mensen thuis denken. Waarom heb ik er dan 25.000 euro voor betaald.


Heel veel studenten proberen tegenwoordig aan een dyslexieverklaring te komen. Als je die namelijk hebt krijg je én extra tentamentijd én duizenden euro’s compensatie bij studievertraging.

Let wel, we hebben het hier over totaal onterechte dyslexieverklaringen.

Het is miet zo noeilijk om zo’n verklaring te krijgen. Je dromt gewoon wat woorden aai. Wervisselt een raap kledeminkers. Praat iets zanklamer en Haplo, binnen is je deslyxie -klervaring.


Ongeveer een kwart van de Nederlanders is bereid zijn of haar seksleven voor een jaar op te geven in ruil voor een jaarsalaris.

Zoals een vriend van mij, ook wel bekend als meestervoorspeller zei, daar hoeft mijn vrouw niet eens een jaarsalaris voor terug.


Vanavond is het correspondents-diner.

Mark Rutte schrijft zijn toespraak op de Correspondents' Dinner niet helemaal zelf.  Hij wil niet zeggen wie, maar, als je oplet, kun je aan de stijl kan herkennen wie er mee  geschreven heeft.


donderdag 11 februari


Ik kan niet zeggen wie de grappen voor Mark Rutte heeft geschreven. Maar wel jammer dat hij niet begon met tatadatata. Want dat hadden die onbekende schrijver en hij wel afgesproken.


De premier had zelf nog een grap bedacht over Jan Slagter en zijn vermeende relatie met de 30 jaar jongere dochter van  Marijnissen.

Jan Slagter vond het een flauwe grap maar was eigenlijk weer vergeten hoe hij precies ging.


Ik heb op internet een add-block ingesteld. Dat is een soort muur tegen reclames op de sites die je bekijkt. Lekker rustig. Maar sindskort krijg ik elke keer de melding. Wij zien dat u de add-block heeft ingesteld en wij vragen u om die te verwijderen. Maar ik heb die add-block juist ingesteld om dit soort berichten te blokken. Dus nu wil ik graag een block tegen waarschuwingen om add blocks te blokken.

En trouwens, ook vervelend dat ze de hele tijd mee zitten te kijken met wat ik zit te blokken. Ga van mijn scherm.  Ik vind het al lastig genoeg als er iemand thuis de hele tijd vraagt. Wat zit je te kijken?Vrijdag 12 februari


Een kwart van de Nederlanders heeft helemaal niks met borrels op het werk. De helft daarvan voelt zich verplicht toch te gaan.

Slechts een kwart van de mensen vindt bedrijfsborrels juist erg leuk. 

De overige werknemers zeggen borrels prima te vinden zolang ze niet te lang duren. 

Kortom, van de aanwezigen wil 1 op de 4  er liever niet zijn, een 2 van de 4  zit de hele tijd op zijn horloge te kijken en slechts 1 op de 4 vindt het echt leuk.

maar wij vinden het alle vier harstikke leuk, Dus volgende week zijn we er weer. Mooi weekend!