Het Grote Lieve Marianne Archief 2002-2018


Helaas, van deze column is nog geen audio opname beschikbaar. Heb jij hem in bezit? Stuur dan even een berichtje naar [email protected].

Week 39


Lieve Marianne,


maandag 26 september 


Gisteren heb wij met NUHR de Poulifinario gewonnen. De prijs voor de meest indrukwekkende cabaretvoorstelling van het jaar.

Een veel bekritiseerde  prijs bij collega’s.

Dat blijkt elke keer weer uit de hoeveelheid bij de uitreiking aanwezige collega’s. Dat zijn er toch echt heel weinig. 

Zeg maar, eigenlijk alleen de genomineerden.

De prijs wordt namelijk door veel collega’s beschouwd als totale onzin of als groot onrecht of als bijzonder overbodig of als een Noord Koreaanse verkiezing of als een onmogelijkheid om verschillende vormen van cabaret met elkaar te vergelijken of als zeer onterecht dat zij zelf nooit hebben gewonnen of zelfs niet genomineerd.

Onder de weigeraars zeker niet de minsten, integendeel.  

Mooie namen, dierbare vrienden, jaloersmakende collega’s Diederik van Vleuten, Micha Wertheim, Daniel Arends, en diverse anderen. Allemaal makers van prachtige programma’s .

En ja, je hebt ook de onvrede over sommige grote namen die gemist worden op de lijst van winnaars. Freek-Youp-Hans-Jochem-Bert. 

Maar goed, die krijgen uiteindelijk een oeuvreprijs.

Nog voor de seizoenspresentaties van de theaters in de rekken van de foyer liggen zijn de eerste weigeringen van cabaretiers al binnen.

Soms ook van mensen waarvan je denkt. 

Maak jij je nu maar geen zorgen.

Hoogtepunt van de uitreiking was dan ook André Manuel, die als winnaar van vorig jaar de prijs nu zou uitreiken. Hij legde uit , ik citeer, dat hij verder geen ene kut aan de prijs had gehad, nou ja, opgeteld 2 extra toeschouwers en er verder niks mee te maken wilde hebben en daarom weigerde de prijs uit te reiken. En hop weg was ie, en wij konden zelf de prijs van de tafel pakken.

Maar wij zijn er toch heel trots op, omdat wij vinden dat we na al die jaren samen programma’s maken met dit programma zijn uitgekomen op wat we altijd al hoopten te kunnen maken. En dat is gelukt.

Je zou kunnen zeggen dat we 29 jaar getryout hebben om dit programma neer te kunnen zetten.  En daar mag je ook best wel een prijsje voor krijgen, al is het alleen al voor de moeite. 

We zijn trouwens niet gefeliciteerd door Mark Rutte.

Dan weten we dus dat we wat hem betreft onder de Toppers zijn geeindigd.


In Japan hebben reclamemakers een reclame terug moeten trekken waarin een meisje verandert in een paling. Het wordt vooral gezien als seksistisch.

Maar dat begrijp ik niet. 

Ik vind het wel erg raar dat een meisje verandert in een paling, maar ik vind het ook raar als Gordon verandert in een zanger.

En ik zou het zelfs extra verontrustend vinden als Gordon zou veranderen in een paling.  Maar een meisje. 

Afijn, ik zit er gewoon mee dat we vorige week in Volendam waren en na afloop van de uitzending een pondje paling meekregen en nu pas besef dat Jan Smit bij het weglopen riep. Veel plezier met Ditte en Anja.


De Utrechtse serieverkrachter is in hoger beroep gegaan omdat hij vindt dat hij geen eerlijk proces heeft gehad.

Dat klinkt een beetje als een jongen die eerst zijn 2 ouders vermoord en erna vraagt om er wel rekening mee te  houden dat hij het zwaar heeft sinds hij wees is.


dinsdag 27 september 


Vannacht was het eerste televisiedebat tussen Trump en Clinton.

Net als vroeger bij het boksen of veel mensen in Nederland tijdens de Spelen bij de 100 en 200 meter sprint ben ik er voor opgestaan.

Dat begon al goed. 

Want ik lag op bed en zei opeens om tien voor drie tegen mijn vrouw. 

Oké, als het zo moet dan ga ik wel op de bank. 

Soms is het goed in een relatie om zonder enige reden willekeurig met iets te dreigen. Werkt altijd

Zo zei een trainer na een wedstrijd af en toe, mannen heel goed gespeeld, 2 rare momenten met Peter, maar hij weet zelf wel hoe dat anders moet. 

Geen flauw idee waar het over ging.

Maar dat gaat toch malen.

Heerlijk ook om tijdens een lang verhaal van iemand heel lang  niks te zeggen en dan opeens komen met….

Maar nu ga je te ver…..verbijsterend resultaat.

Maar waar had ik het over.

Oh ja, het tv debat tussen Trump en Clinton.

De één vond van de ander dat ze niet het uiterlijk en het uithoudingsvermogen had van een president en de ander vond de één te dom, een racist en een vrouwenhater. 

De één vond de ander de beschermvrouwe van IS.

De ander vond de één een belastingonduikende wapengevaarlijke gek.

Kun je van alles van vinden maar de uitdrukking “Pleur op” is niet één keer gevallen.

Het debat tussen Trump en Clinton is in Amerika bekeken door 80 miljoen mensen. John de Mol heeft al laten weten dat hij geinteresseerd is in de rechten.


woensdag 28 september 


Er is sinds dit weekend Arjen Lubach de aanval inzette nogal wat kritiek op de voedingsvrouwen van Green Happiness. Vrouwen die een ei- de menstruatie van een kip noemen en spreken over files in het darmkanaal.

Over de kip kunnen we kort zijn. Kleine kinderen even de oren dicht.

Een kip is een vogel, heeft geen baarmoeder en dus ook geen menstruatie. 

Een file in een darmkanaal kan als je op de nieuwe A1 rijdt of een appel in zijn geheel doorslikt. Totale onzin.

Voor mensen die toch een dieet willen ….

Klim elke dag in een middelgrote boom, neem erna een glas bleomkoolsapmet een eetlepel wasabi voor het schrikeffect, eet 2 ongewassen bieten,  wegspoelen met kokoswater, dan een stevige portie seks, 2 keer voor, 1 keer achter, kort dutje en snel op de fiets naar huis.

Eventueel kun je de boom, het sap, de wasabi, de bieten en het kokoswater weglaten. Veel succes


Vanavond speelt PSV voor de CL uit tegen Rostov in Rusland.

Ik denk dat PSV daar met 3-2 kan winnen. Tenminste als ze dit keer de strafschop die ze krijgen er gewoon inschieten.


donderdag 29 september 


PSV heeft 2-2 gespeeld tegen Rostov in Rusland. Ik zal je zeggen. Er had meer ingezeten.


Belangrijker nieuws over Rusland is dat er met grote zekerheid bekend is wie de BUK raket heeft afgeschoten op de MH 17

Dat waren namelijk de Russen.

Dit heeft een onderzoekscommissie gevonden na controle van honderdduizenden sms-jes, miljoenen telefoontaps en een miljard internetgesprekken. 

Dat zijn zelfs ruim 2 keer zoveel checks als mijn vrouw bij mij.

Maar goed, de Russen.

Volgens Poetin is het onzin en heeft hij er niks mee te maken.

Ik zal je zeggen, daar kom ik thuis niet mee weg.


Station Amsterdam Centraal gaat opnieuw op de schop. In 2020 gaat een grootschalig project van start om de perrons breder en langer te maken.

Ik woon nu ruim 35 jaar in Amsterdam. Ik heb het Centraal Station nog nooit af gezien. Maar goed, in 2020 gaan ze weer verbouwen en ze hopen het net zo snel af te hebben als de Noord Zuidlijn. Kan dat de kleinkinderen van mijn dochter dat nog meemaken.


vrijdag 30 september


Moet je dit horen. Uit grootschalig onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek blijkt dat er in Nederland veel meer mannen dan vrouwen zich eenzaam voelen. Komt ie. Van de eenzame mannen is 17% alleenstaand.

Kortom 83% van die mannen woont samen met iemand maar voelt zich eenzaam. En van de alleenstaanden mannen voelt 12 % zich eenzaam.

Kortom als je gaat samenwonen heb je een 6 keer zo grote kans op eenzaamheid. En als dit televisie was geweest had je nu Rick en Niels instemmend zien knikken.

Nou, ik wens iedereen een gezellig weekend, alleen of samen, maar samen niet alleen. Wij zitten in Limburg en we gaan aan de vlaai en ik groet met een hartelijke Houdoe hoine.