Het Grote Lieve Marianne Archief 2002-2018


Helaas, van deze column is nog geen audio opname beschikbaar. Heb jij hem in bezit? Stuur dan even een berichtje naar [email protected].

Week 11


Lieve Marianne,


maandag 14 maart 


In de strijd om het kampioenschap heeft PSV zaterdag punten verspeeld tegen Heerenveen. Om in elk geval 1 punt achter PSV te blijven moest Ajax zondag proberen niet te winnen van N.E.C.

Dat is de Amsterdammers gelukt


De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen American en United lanceren in navolging van Delta een nog goedkopere passagiersklasse. De zgn Basic Class is nog spartaanser dan de simpelste vormen van Economy class die er al zijn.

Met een basic-class ticket heb je bv geen vaste zitplaats. Je kunt kiezen voor staanplaats, en plek op het bagagerek of in je eigen koffer in het ruim. 

Er zijn wel een paar plekken aan het raam maar niet aan de binnenkant van het vliegtuig. 

Je wordt uitsluitend bediend door Oezbeekse stewardessen met een aantekening kogelslingeren en op de videoschermen krijg je non-stop “Bassie en Adriaan op zoek naar de stad”

Enige wat hetzelfde is als in de economyclass is het eten.

Want meer basic dan dat bleek onmogelijk te produceren.


Het was vandaag ook Internationale Pi-dag. Voor de niet wiskundigen onder ons.

Pi geeft de verhouding weer tussen de omtrek en de middellijn van een cirkel. 

Het getal staat vooral bekend om zijn oneindige staart van cijfers achter de komma, waar geen enkele regelmaat in zit.  

Sommigen mensen vieren rokjesdag of de opening van een strandpaviljoen, andere mensen vieren het getal Pi.

Volgens aanhangers van de Pi-dag kun je deze dag vieren door bijvoorbeeld door zoveel mogelijk decimalen van pi uit je hoofd te leren. 

Dat is natuurlijk heerlijk.

Sommige mensen vieren een feestdag met taart, zingen, kado’s, drankje, een stevige portie seks seks en snel naar huis.

Andere mensen vieren een feestdag door getallen uit hun hoofd te leren.

Het Europese record uit je hoofd getallen achter de komma van Pi noemen staat op naam van de Engelsman Tammet, die wist in ruim 5 uur tijd liefst 22.514 cijfers achter de komma op te noemen.

Kortom, dat was weer een geweldig feest


Zelf ben ik met 5 andere mannen gisteren de zee in gedoken. Dat deden we als zelfbedacht eerbetoon aan een dierbare vriend die een jaar geleden was overleden. Het water was ongeveer 6 graden.

Kijkend in mijn zwembroek na de duik  zag ik precies het getal Pi.

dinsdag 15 maart


Rond de laatste Prinsjesdag is er volgens ingewijden een aanslag op de Tweede Kamer voorkomen. Na een tip van een advocaat hebben onze Geheime diensten  succesvol ingegrepen.

Het is waarschijnlijk bedoeld als goed nieuws, maar veel mensen worden alsnog bang. 

Tot het nieuws wist niemand ervan, alleen de geheime dienst. Nu weet opeens iedereen dat er een mogelijke aanslag was. Omat de Geheime dienst dat bekend heeft gemaakt. Waarom? Het is toch de Geheime Dienst.

Wees blij en trots dat een ramp voorkomen is, maar maak mensen niet nog een keer bang.

Als ik in een vligetuig zit wil ik ook niet vlak voor de landing horen.

Nou mensen, we gaan veilig landen maar het had 2 keer maar heel weinig gescheeld of we waren op een ander vliegtuig geknald, en als mensen zich nog afvragen waarom die stoel op rij 23 leeg was. Daar zat iemand waarvan we vlak voor de start duidelijk werd dat die zich ging opblazen. 

Dan ben ik toch iemand van “Blij dat we die diensten hebben maar maak me dan ook achteraf niet bang.

Vriend van mij, hele leuke relatie, kwam vorige week thuis, zat zijn vriendin, die zei. Schat, ik wil iets vertellen. Ik ben 3 jaar geleden 2 maanden lang vreemd gegaan met Frits op mijn werk. Ik zie hem nu nooit meer en ik hou echt alleen van jou.Maar ik wilde toch even zeggen dat ik toen 2 maanden lang ongelofelijk genoten heb van de meest heerlijke seks waarvan ik toen ook wel wist dat jij me dat nooit kon geven. 

We zijn vandaag 15 jaar getrouwd en ik vond toch dat ik je dit moest vertellen omdat het toen ook fout had kunnen aflopen.

En dan denk ik. 

Die vrouw werkt dus bij de Geheime Dienst.


Als je wilt stoppen met roken is er een tip van Britse onderzoekers.

In één keer stoppen werkt het best.

Dat werkt bv veel beter dan een jaar lang om de dag stoppen.woensdag 16 maart


PSV heeft geweldig gevoetbald en prima strijd geleverd tegen Atletico Madrid, 2 jaar geleden finalist in de CL,  maar is uitgeschakeld door één gemiste penalty in de strafschoppenserie. Eén bal op de lat na opgeteld 237 minuten speeltijd. Dat is wrang, heel wrang. En als de UEFA een beetje gevoel had dan zouden ze nu zeggen. Weet je wat, gaan jullie allebei maar door naar de volgende ronde. Maar goed, ik zal er wel weer geen verstand van hebben.


Gisteren ging ik niets vermoedend in mijn korte rokje naar het stadsdeelkantoor in Amsterdam Nieuw West.  Hopla, gelijk eruit gezet.

Nieuwe regel. 

Nou, dan ga ik voortaan wel in mijn zwembroek.

In het stadsdeelkantoor in Amsterdam Nieuw West zijn korte rokjes voortaan verboden. Als protest van vrouwen zou ik dan zeggen. 

Ga lekker zonder rokje.

Of doe het rokje op je hoofd. Dat mag wel.

Aan de andere kant. Hoe komt dit bericht in de wereld?

Wie heeft de brief met het rokjesnieuws gemeld?

Is het iemand die bang is voor islamisering?

Hoe dan ook. Rokjes rules. Blijf ze dragen.


Volgens officiele boeren kun je bij de geboorte het kalf het best direct weghalen bij de moederkoe. Als je ze langer dan 12 uur bij elkaar laat dan raken ze aan elkaar gehecht en is het verdriet groter als je ze vervolgens scheidt. Het is een officiele aanbeveling voor een one-night-stand. Binnen 12 uur weg want anders wordt het verdriet alleen maar groter.
donderdag 17 maart

Unox heeft besloten de verpakking van hun Good Noodles Kip te veranderen na onderzoek van Radar. Op de verpakking van Good Noodles Kip staan namelijk kipreepjes maar er zit helemaal geen kip in Good Noodles Kip.

Dus dat plaatje mag niet op de verpakking. Vootaan heet het Good Noodles.

Maar omdat ze ook niet zo goed zijn heten ze voortaan Noodles. En omdat daar misschien ook misverstanden over kunnen komen, staat er op het pakje voortaan gewoon  “Iets” 

Want volgens Unox kan de consument ervan uitgaan dat er wel echt  “Iets” in het pakje zit.


Het Nederlands heeft er een nieuw woord bij.  “De Hoofdlegger”

Volgens de nog te komen herziene uitgave van Van Dale, is een Hoofdlegger, iemand die een afgesneden hoofd op een bankje voor een waterpijpcafé legt.

Niet te verwarren met de Beenlegger, de Handlegger en de Boekenlegger.

Hoofdlegger is een kanshebber op woord van de maand. 

Hoewel Dolfijnaftrekker ook een kans maakt.

het is pas 16 maart. Over 2 weken wordt op deze plek het woord van de maand bekend gemaakt.


vrijdag 18 maart


Minister Asscher ziet er weinig in om pesten op het werk apart op te nemen in het Wetboek van Strafrecht. 

Asscher reageerde in de Tweede Kamer op een pleidooi van zijn PvdA-partijgenoot John  Kerstens. Die vroeg om een serieus onderzoek naar het strafbaar stellen van ernstige vormen van pesten.

Asscher heeft John Kerstens laten weten dat hij niet moet zeuren met zijn rare oren en dat hij morgen niet piepen moet piepen met zijn huilie huilie hoofd als er een drol in zijn boterhamtrommeltje zit.


Nederland staat nog steeds 7e op de lijst van gelukkigste landen ter wereld. Denemarken staat op 1 en Zwitserland op 2.

Syrie is uit de top 198 gevallen.

Er deden 200 landen mee met de verkiezing.

Tot nu toe zijn er 5 landen met een Minister van Geluk.

Nederland heeft die nog niet. Laat ik het zo zeggen.  Ik ben beschikbaar.