Het Grote Lieve Marianne Archief 2002-2018


Helaas, van deze column is nog geen audio opname beschikbaar. Heb jij hem in bezit? Stuur dan even een berichtje naar [email protected].

Week 4


Lieve Marianne


Maandag 25 januari

Dit weekend was ik naar Vrienden Van Amstel Live. Het muziekspektakel van verzamelde Nederlandse topmuzikanten dat al heel lang jaar in jaar uit uniek schijnt te zijn. En ik zal je zeggen. Dat was het ook.

De optredens waren erg goed. Ik kan er wel wat namen uitpakken maar dan doe ik anderen tekort. Hoewel ik Typhoon toch elke keer weer, maar goed ik ga het niet doen.

Ik wil namelijk even het technische deel noemen. Dansers in het donker in pakken met ingebouwde lichtshow, vuurwerk, 800 bewegende lampen, videoschermen van Ahoy tot De Kuip en, ik lieg niet want ik heb het gezien, vliegende podia en zwevende bandleden van Di-rect.

Los daarvan blijft toch altijd de magische eenvoud van Guus Meeuwis.

Met minimale aanwijzingen laat hij 15.000 man totaal uit hun dak gaan. Heel beschaafd en rustig vraagt hij de mensen om de armen omhoog te doen en ze op deze manier heen en weer te bewegen. En ze doen het, alle 15.000.

Hij zegt bijna fluisterend dat ze kunnen gaan springen.

En ze doen het, alle 15.000.

Ik zal je zeggen. Ik woon thuis alleen met mijn vrouw maar als je ziet wat ik allemaal moet doen om haar alleen al….

Afijn, het was een bijzondere avond. En dat was het.


De Nederlandse televisie heeft haar eigen soort van doping-affaire. Puur bedog. Let op. “Kandidaten in de grote spelshows uit de jaren zeventig en tachtig konden op verschillende manieren geholpen worden door de presentator of de redactie van die programma’s”

De bedoeling was dat de 'meest sympathieke kandidaten’ zouden winnen.  

Of zoals Fred Oster, meer dan tien jaar lang presentator van AVRO’s WiekentKwis zei.  "De leukste mensen moesten winnen", 

En hoe deden ze dat dan?

Nou, je had moeilijke en makkelijke vragen, de moeilijke zaten onderop en de makkelijke zaten bovenop, dus je kon altijd wel een beetje sturen."

Ook medewerkers van andere omroepen bevestigen dat dit zo ging. Stel je voor. Je deed in die tijd mee met een grote spelshow en je hebt niet gewonnen. Dan ben je niet alleen een loser maar dan weet je nu ook dat ze je niet zo sympathiek vonden. Beetje naar. Irritant. Betweterig, Gluiperig. Een energiezuiger. Je wist veel meer dan de andere kandidaten maar de redactie hield een een bord op naar de presentator met een grote P erop. 

Dat betekende.  Dit is een Paardenlul. Die mag niet winnen.

Puur persoonlijk. 

Zelf heb ik deze eeuw nog meegedaan aan Ik Hou Van Holland.

En volgens mij won Jeroen veel vaker dan ik.  En dan denk ik toch. Jammer Linda, ik dacht dat wij veel meer hadden.


dinsdag 26 januari


Interessant interview in de krant met meneer Wang Hui. De Chineze eigenaar van ADO Den Haag. Hij spreekt over verschillen in cultuur.

Ik citeer Wang Hui. Ik dacht dat Hollanders net als Chinezen vrijuit kletsen. Avondje kletsen, slap lullen, vrienden worden, dingen beloven, beetje fantaseren, wat drinken en lachen, goeie seks, dutje en naar huis. Zaken doe je later. Of niet.

Nederlanders zijn volgens Wang Hui te serieus. 

Een mondelinge toezegging, wanneer ook gedaan geldt gelijk als een serieuze bindende overeenkomst. Zo gaat dat absoluut niet in China. Kijk, en dan zeg ik.  

Ik ben af en toe meer Chinees dan mensen vermoeden.

Meneer Wang Hui heeft mij veel duidelijk gemaakt.


Geert Wilders deelt op zijn tour door Nederland verzetsspray uit. Een spuitbusje met verf waarmee vrouwen zich kunnen verweren tegen verkrachters. En de bedreiger ook duidelijk zichtbaar kleuren.

Dat is nu dus werkelijk een serieus deel van het partij-programma. 

Iedere Nederlandse vrouw heeft  recht op een spuitbus? 

Vrienden van mijn voetbalteam hebben ook zo’n ding.

Net toen de keeper de kleedkamer uitliep hebben we hem even ondergesprayt en geroepen. Leg dat maar eens uit thuis.


woensdag 27 januari


De strepen op de huid van zebra's bieden de dieren geen enkele vorm van camouflage, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Het is alleen makkelijk bij het oversteken.

Leeuwen en hyena's kunnen zebra's van een afstandje even goed waarnemen als prooidieren die geen gestreepte huid hebben.

Conclusie is dus dat het zwart-witte strepenpatroon complete aanstellerij van de zebra is. 

Dit soort uitsloverij komt heel vaak voor in de dierenwereld.

Wat heeft een papegaai eraan dat hij kan praten? Alsof andere vogels dan denken, Hé, dat wil ik ook.

En een paard met zijn belachelijke lange klopper. 

Alsof een merrie denkt. Oh, mooi die sleept helemaal over de grond. Het is allemaal uitsloverij en nergens goed voor.


Er is onduidelijkheid of Louis van Gaal nu wel of niet zijn ontslag heeft aangeboden bij Manchester United.  Hij heeft het namelijk in het Engels gezegd.


Nederlandse agenten mogen binnenkort uitgerust met mitrailleurs patrouilleren in winkelcentra, stations en op andere openbare plekken. Tot nu toe moesten de meeste agenten zich redden op de mountainbike en bij gevaar hun wijsvinger naar voren en hun duim omhoog doen en “pang” roepen.


donderdag 28 januari

Uit respect voor de Iraanse cultuur en het geloof van de Iraanse president Hassan Rohani, heeft Rome verscheidene naakte beelden bedekt in de Musea van het Capitool.

In Amsterdam hebben ze voor de zekerheid een enorme jutezak over het monument op de Dam gedaan.


SGP leider van der Staaij doet een nieuwe poging om reclame maken  voor vreemdgaan zoals bv Secondlove verboden moet worden. De Commissie Stiekem is het daar volledig mee eens.

Als je dit soort dingen officieel maakt met inschrijving en al dan is de lol er wel een beetje van af. Sterker nog als je je inschrijft bij Second Love is er zelfs een kans dat je gekoppeld wordt aan je eigen vrouw. Nee, laat dit allemaal maar buiten de publiciteit.


Dan nog een bevinding van de commissie Stiekem. 

Volgens hen wordt in 98% van de Nederlandse huishoudens wel eens een bonnetje onder het tapijt geschoven. 

Vriend mij legde me ooit een keer uit dat als ik een overbodig duur nieuw ding wilde kopen bv een fietscomputer of een zonnebril van 200 euro, dan moest ik dat gewoon doen, alleen buitenshuis gebruiken en op je verjaardag zelf inpakken en zeggen, moet je kijken wat ik van mijn vrienden heb gehad.

Erna vroeg hij trouwens of hij zijn nieuwe mountainbike bij mij in de schuur mocht zeggen.


vrijdag 29 januari


Wij zijn in Groningen. Daarom gaan we ook naar de expositie over Bowie in het Groninger Museum. En daarom valt ook ieder berichtje over Bowie mij gelijk op. Dit las ik net.

In 1979 scheidde Bowie van zijn vrouw. Zijn ontrouw was volgens Angie een probleem geworden, na de gelukkige beginjaren van het huwelijk. 

"Ik wist dat hij affaires had, maar zolang dat discreet gebeurde maakte het me niet zo veel uit. Zolang ik maar respectvol werd behandeld. Dat deed hij niet meer. Ik betrapte hem eens met een zangeres.

“Toen realiseerde ik me dat mijn huwelijk niks voorstelde."

Ten eerste, ze wist dus al dat David allerlei affaires had maar dat maakte haar nog niks uit. Jawel, zo kan het dus ook.

Ten tweede, het nummer Angie van de Stones gaat over haar, nou je maakt mij niet wijs dat Mick alleen een keer haar naam in haar oor heeft gefluisterd.

Maar dat maakte ook niks uit. Ja, zo kan het dus ook.

Maar tenslotte betrapt zij David met een zangeres. En dat is voor haar de limit.

Dat ging te ver. Deze zangeres niet. Want die gaat het natuurlijk in alle talkshows vertellen.

En dan kom ik maar op 1 naam.

En ik noem geen naam.

Maar ik zeg erbij dat het een Nederlandse zangeres is. 

Haar voornaam lijkt op Nutricia en haar achternaam rijmt op kraai.