Het Grote Lieve Marianne Archief 2002-2018


Helaas, van deze column is nog geen audio opname beschikbaar. Heb jij hem in bezit? Stuur dan even een berichtje naar [email protected].

Week 1


Lieve Marianne,


maandag 4 januari 


Iedereen een mooi jaar gewenst met veel geluk, gezondheid en genoeg genieten. 

Ik weet het, het is een vrij algemene groet en dan denken jullie.

“Ja dat zeg je dus tegen iedereen”

Een zin die ik wel vaker in mijn leven heb moeten horen.

“Dat zeg je waarschijnlijk tegen iedereen”

En dat is niet zo. En als het wel zo is dan komt dat omdat ik nu eenmaal heel veel vrouwen de mooiste en bijzonderste vind die ik ooit heb gezien en ik zie gewoon heel regelmatig een vrouw die de  enige is waar ik totaal mezelf voel en het gevoel heb dat ik heel veel voor haar kan betekenen en waar op een unieke manier liefde en seks totaal kunnen samenvallen.

Gisteren zag in in de tram zelfs al 7 van zulke vrouwen tijdens 1 rit.

En ja, dan pak ik vaak even de microfoon van de bestuurder

Maar daarom zeg ik het ook tegen iedereen en niet tegen allemaal.

Want allemaal is allemaal en dat is anders dan ieder een.


Het was deze week natuurlijk op veel plaatsen de eerste dag na de vakantie en dan kom je je collega’s tegen en dan word je geacht ook iets te wensen. En dan heb je, zoals elk jaar, de keuze tussen  hand of kus. 

Een deel wil een hand geven en een deel wil vol op de mond. Je spreekt ze verder het hele jaar nauwelijks maar daar staan ze met hun natte slappe naar voren gehangen lippen en als je ze een hand geeft dan trekken ze je naar zich toe en zeggen, “nou, niet zo bekrompen”

Andersom komt natuurlijk ook voor, nl te ver doorgevoerde gretigheid.

Zelf zie ik de 1e dag op de zaak altijd als mogelijkheid om bij binnenkomst de bijzonder aardige receptioniste van 538 op respectvolle manier te trakteren op een zoenbeleving gebaseerd op 30 jaar ervaring. 

En wat jammer is het dan, dat je naar de balie huppelt  en er staat al een overbekende collega sidekick als een gruizige gnoe een gelukkig nieuwjaar tegen haar op te rijden. 

Maar goed, de eerste dagen zijn voorbij. Het jaar is voor iedereen begonnen. 


Of nou voor iedereen? In Saoedi Arabie zijn 47 mensen geëxecuteerd met het zwaard. Bondscoach Bert van Marwijk durfde het in een persconferentie niet meer te hebben over een kopsterke spits.


Filialen van de Mac Donalds in China zijn vaak de hele nacht open. En ze gooien er nooit iemand uit. Vandaar dat de Mac Donalds daar nu een opvang zijn voor daklozen die recht hebben op een Mac Bed, een Mac Bath en een Mac-bread 


dinsdag 5 januari 


Zo, en nu ga ik eerst eens denken wat ik met die 30 miljoen ga doen van de staatsloterij. Oh nee, die heb ik helemaal niet gewonnen.

Ik las wel dat veel mensen alleen met loterijen meedoen uit angst dat iemand in de buurt wel iets wint een zij niet. Vooral met de postcodeloterij maar ook met de staatsloterij. De kans op de hoofdprijs als je wel meedoet is overigens maar 0.0000001 % groter dan dat je niet meedoet. Maar toch.

Ergens in het land was er een vrouw die op haar postcode weet-ik-veel een miljoen had gewonnen of zo. Ze was inmiddels gescheiden van de man die wel het lot had betaald, maar daar niet meer woonde omdat hij met een andere vrouw op een ander adres zat. 

Dus die man  had wel een nieuwe vrouw maar geen miljoen.  

En dat vond hij zeer onterecht. 

Hij spande een rechtzaak aan. Hij wilde de helft van het geld.

Want als hij dat gewetn had was hij daar blijven wonen. 

Maar de rechtbank besloot dat de man juridisch gezien ongelijk had.

En ik denk dat die 2e vrouw ook wel snel in de steek zal worden gelaten

Of ze moet heel snel iets winnen in een loterij. 

Dus de kans dat ze samen blijven is 0.0000001 %


Een man uit Maleisie die voor 300 dollar een penisvergroting op internet had besteld kreeg een vergrootglas thuis gestuurd.  En daar is geen juridisch gezien niks mis mee.


Fabrikant Omsignal heeft een slimme sport-bh ontwikkeld, die onder meer de hartslag, verbrande calorieën en vermoeidheidniveaus bijhoudt. 

De slimme bh moet zo het dragen van een extra apparaat tijdens het sporten overbodig maken. Handig dus, maar sinds ik hem draag krijg ik wel veel vragen van mijn team in de voetbalkleedkamer. En die gaan niet over hartslag en caloriën.


woensdag 6 januari


De VVV-kadobon heeft in 2015 een nieuw verkooprecord behaald. 

Er werden er 8,5 miljoen van verkocht. 

Met een VVV bon kun je terecht bij heel veel winkels. 

Met een boekenbon kun je bv alleen terecht bij boekwinkels, met een Bijenkorfbon bij de Bijenkorf maar met een VVV bon bij heel veel soorten winkels. Klopt, maar met een briefje van 20 kun je terecht bij alle winkels in de hele Europese Unie.

Dus waarom geef je iemand een VVV-bon?

Dat doe je omdat je zelf niks hebt kunnen bedenken en je vindt geld geven stom en te gemakkelijk en dan kom je met een VVV-bon.

Maar degenen die hem krijgt weet gelijk. Oh, die heeft niks kunnen bedenken en die had thuis nog een oude VVV-bon liggen. Want heb je ooit iemand zien betalen met een VVV bon. Natuurlijk niet. Niemand wil toegeven dat hij zulke vrienden heeft.

Kortom, je maakt je totaal belachelijk met het geven van een VVV bon.

Zelfs een V-en-D bon is momenteel een stuk avontuurlijker.Vandaag ben ik met de auto naar Groningen geweest. Tenminste ik moest naar Drachten maar toen ik daar remde stond ik pas stil in Groningen.

Het noorden was één grote ijsvlakte.

Vrienden van mij uit Friesland hebben in 28 uur zelfs een 78 stedentocht kunnen schaatsen, volgens hen geheel zonder klunen.

Bizar. In de 3 noordelijke provincies ligt het openbare glad. Hebben scholen ijsvrij, wordt er op straat geschaatst en zijn er naast de lol ook vervelende ongelukken. Het is in Groningen, Friesland en Drente deze week zelfs kouder dan op de Noordpool.

In de zuidelijke provincies zijn de narcissen uitgekomen.

Waar een klein land groot in kan zijn.
woensdag 6 januari


Er is een spreekwoord dat luidt Keulen en Aken zijn niet op 1 dag gebouwd. 

Je kunt het spreekwoord vernaderen in. In Keulen en Aken word je niet op 1 nacht verbouwd. 

Je kon afgelopen oudejaarsnacht beter in Aken zijn dan in Keulen.

Talloze Duitse vrouwen zijn ‘s nachts in Keulen zijn bedreigd, beroofd, aangerand en/of verkracht door een grote groep mannen met Noord Afrikaans uiterlijk. Oudejaarsnacht. Nou dan heb je het over een heel oud jaar. Dan heb je het over een nacht in de prehistorie waarin vrouwen door mannen beestachtig aan hun haren een grot in werden gesleept. Zoals ze in die tijd over zulke mannen zeiden.  

Daar moet je een kudde mammoeten overheen sturen.


Een Engelse arbeider in Kirgizie is het land uitgezet omdat hij op zijn werk de lokale paardenworst had beledigd. 

Hij had nogal kleurrijk uitgelegd waar hij de paardenworst enorm op vond lijken en wat je er allemaal mee kon doen. 

Dat was bij de Kirgiziers in het verkeerde keelgat geschoten.

Goede vriend van mij noemt een worst altijd een sjors.

Die heeft het dus bv over een leversjors of een gekookte sjors.

Kortom die heeft net voor de zekerheid zijn vakantie naar Kirgizie afgezegd.


donderdag 7 januari


De eerste tonijn van het nieuwe jaar heeft in de Japanse hoofdstad 14 miljoen yen (108.000 euro) opgebracht. Het gaat om een blauwvintonijn van tweehonderd kilogram. Het is een lucratief visje.

Zoals mijn buurman zei. In de ijskast staat nog wel een doosje maden en ik ga eens kijken of ik mijn hengel kan vinden in de berging


De gemiddelde vrouw spreekt zich zelf zo'n acht keer per dag kritisch toe. Overgewicht, ontevredenheid over het uiterlijk en het afwijzen van complimentjes zijn daarvoor het vaakst de reden.

Ik vind het veel. gemiddeld 8 keer per dag kritiek op zichzelf. 

Dan valt die 12 keer per dag op mij thuis nog wel mee.


vrijdag 8 januari


De aap die in 2011 met de camera van een fotograaf een aantal selfies maakte, krijgt geen auteursrecht op de foto. Zo heeft de rechter bepaald.

Die beslissing van de rechter is bij bv Gordon keihard aangekomen.


Nederlanders worden steeds ouder. Maar in andere Europese landen stijgt de levensverwachting nog sneller. Nederland staat op de 15e plaats van de 28 landen. In de top 5 staan vooral de zuidelijke landen aan de Middellandse Zee.

Dus zo zie je maar, met elke dag een halve fles wijn, 2 uur siesta en 4 slokken olijolie kom je een heel eind.