Het Grote Lieve Marianne Archief 2002-2018


Helaas, van deze column is nog geen audio opname beschikbaar. Heb jij hem in bezit? Stuur dan even een berichtje naar [email protected].

Week 37


Lieve Marianne,


maandag 12 september 

Waarschijnlijk is het vandaag de heetste 12 september ooit.

Let wel. In Nederland.

Er zijn ook landen waar het wel eens heter is geweest op 12 september, maar niet in Nederland,

Boven de 30 graden.  

Op 12 september, en het blijft de hele week zo. In Nederland.

Het is tropisch, het is Zuid-Europees. Het is  Caribisch 

Maar, zeg ik dan, dan wil ik ook de rest van wat ze daar hebben.

Dan wil ik ook een beetje rustig opstaan, lekker rondlopen in je slappe korte broek, beetje werken, niet te druk maken, kopje koffie op het plein, nog een heel klein beetje werken, lunch van 12 tot 16, erna een dutje, terrasje aan het strand met vrienden, koud biertje, paar tapas, Bob Marley, strooien hoedjes, waaiende rokjes, schuddende billen, winkel dichtdoen, even goed eten, paar caiperinha’s , goeie portie seks en dan snel naar huis.

Ja, als we dit soort weer hebben. 

Laten we dan ook leren van anderen die dat bjna altijd hebben.


Maar nu eerst even terug naar het weekend. Naar iets bijzonders, iets liefs.

ADO Den Haag speelde uit tegen Feyenoord. In De Kuip. 

Feyenoord had allemaal zieke kinderen uitgenodigd om naar de wedstrijd te komen.  Die kinderen zaten met hun ouders in het vak onder de supporters van ADO Den Haag. Je weet wel, ADO Den Haag supporters- met die slechte reputatie. Maar ze hebben zich nu van hun mooiste, liefste en meest ontroerende kant laten

Want precies diezelfde supporters- van ADO Den Haag- gooiden aan het begin van de wedstrijd allemaal knuffels het vak in van de kinderen.  Het was onwaarschijnlijk ontroerend.

Zoals een Haagse fan de situatie geweldig met één bijzonder woord samenvatte.Het was bloedheet maar ik had gewoon Kankuh-kippenvel.


En terwijl in Rio bij de Paralompics allerlei gehandicapten superatleten topprestaties leveren voor een flesje chocomel en een roze koek speelden in Manchester dit weekend Manchester United tegen Manchester City.

De duurste wedstrijd ooit. City met een team dat is gekocht voor een krappe 400 miljoen en Unitde met een team dat is gekocht voor ruim 400 miljoen.  Krap 400 miljoen won met 2-1.

Zo zie je maar dat met geld niet alles te koop is.

Sterker nog. De hele basis van Feyenoord heeft 20 miljoen gekost, zeg maar 1/5 Pogba. Maar ik denk zomaar dat Manchester donderdag ook wel eens zou kunnen verliezen van Feyenoord.


dinsdag 13 september 

Turks-Nederlandse hangjongeren zorgen in Zaandam voor overlast. Ik zeg Turks Nederlandse hangjongeren, maar het zijn natuurlijk Nederlandse hangjongeren want ik neem aan dat ze allemaal geboren zijn in Nederland. Maar het is waarschijnlijk beledigend om ze Nederlanders te noemen. Vandaar.

Volgens de Turks Nederlandse hangjongeren zelf valt de overlast allemaal heel erg mee. Doen ze niks vervelends.

Tuurlijk, er zijn weinig mensen die erlangs durven lopen als zij er staan. Maar dat is meer het probleem van de ander. En ja, beetje intimideren. Grote bek tegen iedereen, uitdagen, op een politieauto dansen,  totaal ongevoelig voor correctie. Ja, moeten ze maar geen politie worden. Beetje schreeuwen, nepgevechtjes en kijken of er nog wat te bedreigen valt. 

Ja, je kunt je overal wel druk om maken. Maakt het nou uit, beetje slopen, schijt aan alles. En ja, als je het zo allemaal op een rijtje zet dan valt het allemaal wel mee.

En dat zeg ik dus niet alleen omdat ik aanstaande donderdag moet optreden in Zaandam.  Het zijn gewoon hele leuke jongens, die heel behulpzaam zijn en graag met zijn allen om je heen komen staan en vragen wat je probleem is.  Is toch aardig?


Het gaat niet zo lekker met de presidentsrace van Hillary Clinton.

Eerst noemde ze de aanhangers van Trump mensen uit het Mandje Sneu. Niet handig.

Erna blijkt dat ze een longontsteking had verzwegen die er uiteindelijk toch voor zorgde dat ze deze week haar campagne tijdelijk moet onderbreken.

Donald Trump zei op televisie heel aardig dat hij hoopte dat ze snel terug komt. Dat is natuurlijk niet echt aardig bedoeld naar Clinton. Het is aardig naar hemzelf.

Hij heeft zin dat ze terug komt want dan kan hij haar nu werkelijk helemaal kapot maken. 

Je hoeft geen meestervoorspeller te zijn om te weten wat Donald Trump gaat zeggen. Hij gaat namelijk zeggen.

Hillary is 68 en het begint met longontsteking en erna met de hele tijd moe en erna met beter om nog maar een half weekje te werken en terwijl zij op de bank ligt te hoesten komen de Mexicanen met miljoenen tegelijk over de grens met snor en hun sombrero en dat wordt allemaal betaald door de hardwerkende Amerikaan, die door tante Slap allemaal sneu wordt genoemd maar die zich niet bij het kleinste kuchje ziek melden omdat ze anders helemaal geen dollar hebben om mee aan hun reet te krabben.

Trump  is misschien een seniele gek, zijn beledigingen vergeet hij nooit.


woensdag 14 september 

De nieuwe donorwet is door de Tweede Kamer.

Iedereen wordt gevraagd om donor te worden. Daar kun je Ja of Nee op zeggen, maar iedereen die niet reageert is automatisch ook donor.

Dan heb je gelijk miljoenen mogelijke donoren meer.

Ik ben altijd al voor dat plan geweest. Ook thuis.

Wie niet reageert stemt toe.

Kan ook soms ook fout worden toegepast. Wij hebben zo’n pizzalijn in de buurt. Wie niet belt krijgt een pizza thuisbezorgd.

Je zou voor de grap die stapel in de gang moeten zien staan.


PSV heeft onterecht met 1-0 verloren van Atletico Madrid en Scheidsrechter Atkinson. Zoals we een tijdje geleden hebben vastgesteld bij het Nederlandse voetbal. De nigus zit er in. PSV maakte na 4 minuten een glaszuivere goal, maar die werd afgekeurd omdat volgens de scheidsrechter de verkeerde club op voorsprong kwam. En ja, dat gaat toch in de koppies zitten. Later kreeg PSV wel een onterecht strafschop, maar die ging mis omdat de nigus erin zit. Vlak voor tijd had PSV trouwens weer een strafschop moeten krijgen wegens overduidelijk hands waar de lijnrechter achter het doel op 2 meter afstand vandaan stond. Maar die wuifde het weg met de uitspraak. “ 

Het was maar met één hand “ 

Ja mensen, nigus is a bitch.


donderdag 15 september 

Haha, gelukkig. De nigus is eruit.

Ajax heeft in Griekenland gewonnen van Panathinaikos.

En Feyenoord boekte een geweldige overwinning op Manchester United. Oude tijden herleven. We kunnen het weer.

Barcelona won met 7-0 in de CL maar daar zeiden ze ook.

We hadden de mazzel dat we niet tegen een Nederlandse club moesten.


Voormalig hoogleraar Diederik Stapel krijgt toch geen nieuwe baan aan de Hogeschool in Breda zoals eerder werd gezegd. 

Het bleek dat hij zijn sollicitatiebrief grotendeels had overgeschreven.


De Harry Potter tentoonstelling komt binnenkort naar Nederland.

Je kunt er alleen komen met de trein vanaf perron 9 ¾ .

Als je daar bent moet je keihard op een muur afrennen, dan ga je er doorheen en dan kun je de Zweinstein expres nemen.

Kaarten zijn nu al op de Zwarte Markt bij Iemand die Niet genoemd mag Worden.


vrijdag 16 september


Veilig terug uit Zaandam. Was een fijn optreden en alles is opgenomen voor de Turks-Nederlandse televisie.


Mensen baseren hun oordeel over hoe dronken ze zijn vooral op hoe dronken mensen in hun omgeving zijn en niet op hoeveel glazen ze zelf op hebben. 

Ze vergelijken zich dus met hun omgeving.

Dus stel, je staat na een wedstrijd in de voetbalkantine van – ik noem een willekeurige club- de HHC Hardenberg en je hebt 6 biertjes op- dan is dat objectief gezien best veel. Maar als je om je heen kijkt denk je. “Oh, blijkbaar ben ik vandaag de BOB”


Elke Italiaanse 18-jarige krijgt vanaf gisteren 500 euro om te besteden aan boeken, theater, concerten, film of musea. Het is een ander antwoord op terreur. Zoals de Italiaanse premier zegt. 

Zij vernielen standbeelden, wij houden van kunst. 

Zij vernietigen boeken, wij houden van onze schrijvers. 

En daarom besloot premier Renzi om voor elke euro die uitgegeven wordt aan extra beveiliging ook een euro te geven aan cultuur.

Zo maken wij duidelijk dat het ons vooral gaat om schoonheid.

En zo is het. schoonheid in alle opzichten. 

Ik wens iedereen een heel mooi weekend.