Het Grote Lieve Marianne Archief 2002-2018


Helaas, van deze column is nog geen audio opname beschikbaar. Heb jij hem in bezit? Stuur dan even een berichtje naar [email protected].

Week 10


Lieve Marianne,


maandag 7 maart

Wie is De Mol is afgelopen. Tim heeft gewonnen en Klaas was de Mol. Ik heb het niet gezien maar er schijnt nogal wat opwinding te zijn geweest over een te duidelijke aanwijzing in de 2e aflevering van dit seizoen.

In die tweede waren oud-Mollen te horen die aanwijzingen gaven voor het vinden van de nieuwe Mol. Het combineren van de laatste letter van het laatste woord van iedere aanwijzing maakte één woord: Klaas.

Ik vind dat niet zo’n duidelijke aanwijzing.

Als je de 2e, 3e en 4e letter van de aanwijzingen combineert krijg je het woord “Hotelkamertje”. Alsof dat iets betekent.

Je moet met een partner die De Mol volgt enorm op je woorden letten.

Mijn eigen vrouw haalde uit de zin

“Ik was nog even wat drinken met een paar vrienden” door het mixen van  letters het woord Annemarie en wil nu heel graag weten wie dat is.

En in welk hotelkamertje wij hadden afgesproken.


Raymond Tomlinson, de uitvinder van e-mail is op 74-jarige leeftijd overleden.    Waarschijnlijk aan een virus.

Tomlinson was de man die als eerste een e-mailbericht verzond. Was nog nooit gedaan. Niemand had dat. Hij stuurde de eerste e-mail dan ook noodgedwongen aan zichzelf. Van zijn ene computer naar zijn andere. En dan moest hij weer antwoorden op die ene. En dan weer terug met die andere. Soms dacht hij wel eens met de ene computer, ik stuur gewoon even niks maar dan kreeg hij binnen een paar uur een mail van de andere computer met “Ik heb je vanmorgen een mail gestuurd maar nog niks van je gehoord”

Ook kreeg hij allerlei ongewenste mail van zichzelf. Dan stuurde hij met zijn ene computer allerlei spam over haartransplantaties, nieuwe verzekeringen, Roemeense datingsites en penisverlenging. Nou daar zat de andere computer helemaal niet op te wachten. Vlak na zijn uitvinding was Tomlinson vaak al bijna 2 uur bezig met zijn mail checken. 


Hij kwam in de rest van zijn leven nauwelijk nog aan iets anders toe.  Soms had hij wel eens spijt van zijn uitvinding.


dinsdag 8 maart


Maria Sjarapova is betrapt op gebruik van het sinds 1 januari van dit jaar verboden middel Meldonium. 

Meldonium heeft een positieve uitwerking op het uithoudingsvermogen.

Een van de bijwerkingen is dat je er bij inspanning heel hard van gaat kreunen. Dus achteraf zeg je, we hadden het kunnen weten.


Sjarapova is niet de enige die is betrapt. Ook 2-voudig schaatssprintkampioen Koulizhnikov is betrapt op doping. Dat was hij 3 jaar geleden ook al, maar nadat hij zijn straf had uitgezeten werd hij toch weer wereldkampioen.

Opvallend daarbij was al dat hij zogenaamd zonder doping nog veel en veel harder reed dan in de tijd met doping. 

Dus achteraf zeg je, we hadden het kunnen weten.


Treurig deze ontwikkelingen in Rusland. Enige dat naast de dopinguitslagen positief is, is dat het Russisch voetbalteam dan ook wel gebruikt zal hebben en dat ze niet mogen meedoen aan de EK en dat Oranje op het laatste moment mag invallen en dat ze opeens heel erg goed gaan voetballen en dat wij deze zomer totaal onverwacht de Europese voetbaltitel halen.

En achteraf zeg je. Dat hadden we niet kunnen weten.


woensdag 9 maart


Er is in Amerika een medicijn ontwikkelt dat haargroei bevordert.

Het medicijn, genaamd SMO4554, is niet alleen getest op muizen maar ook daadwerkelijk op mensen. En het werkt.  Alleen op welke plekken meer haar gaat groeien is voorlopig nog totaal onduidelijk.


Bijna de helft van de Europese vrouwen is ontevreden over hun borsten. Zo blijkt uit een onderzoek van een bekend lingeriemerk.

Ruim 40 procent van de vrouwen bv zou kleinere borsten willen hebben.

Het is altijd gevaarlijk om daar als man iets van te zeggen.

Ten eerste is het al verdacht als je een keer goed zit te kijken om dat te beoodelen. Niet dat ik dat ooit doe maar dat hoor ik van anderen.


Ten tweede is alles wat je dan zegt mogelijk verkeerd.

Als je er iets van vindt dan krijg je zeer waarschijnlijk te horen

“Het maakt niet uit wat jij ervan vindt het gaat erom wat ik ervan vind en jij vindt eigenlijk dat ze groter moeten en dat vind ik juist helemaal, dus ik begrijp niet dat jij er iets over zegt, ik zeg toch ook niet dat er bij jou wel een paar kilootjes af kunnen en dat je buik behoorlijk slap is geworden, want daar gaat het mij niet om, jij bent gewoon ook niet meer zo strak als 10 jaar geleden, en ik kan ook makkelijk zo een hele rits mannen noemen die er beter uit zien, en verder heb ik net alles weer staan opruimen en doe jij vrijwel niks in huis maar dan word jij ook gelijk kwaad als ik daar over begin, dus dan mag ik ook best even iets zeggen als jij wat van mijn borsten vindt, met je kleine pikkie.


donderdag 10 maart


Van meerdere kanten, zeg maar van heel veel kanten, ben ik erop gewezen dat Senseo Koffie 15  jaar bestaat en heel veel mensen vinden het bijzonder tegenvallend dat ik er nog helemaal geen aandacht aan heb besteed.

Ik begrijp het.  

15 jaar Senseo is voor mij ook echt wel iets om bij stil te staan.

Ter viering van dit jubileum ga ik daarom ruim 13 jaar terug in de tijd en lees voor wat ik toen schreef over Senseo.

Het is Februari 2003. Komt ie

Tegenwoordig hebben veel mensen de Senseo. Het bekende koffiezetapparaat uit de fabriek van Nut en Eenvoud met slechts drie knoppen. Eenvoud. Hoewel? Je moet ze de kost geven die als ze een kopje koffie willen toch op het knopje voor twee kopjes drukken. 

En ik weet dat ik nu veel mensen ga teleurstellen, maar die Senseo is geen beste koffie. Wel makkelijk, niet te zuipen. Dat weet iedereen. 

Als je dat zegt, roepen ze altijd: “Neem Dark Roast, de rest valt inderdaad erg tegen.” Maar als je Dark Roast ook smerig vindt, zeggen ze. “Klopt, die is bitter, neem de Milano.”  Slim om zo veel smaken aan te bieden, want dan denk je toch dat er wel iets bij zit wat nog wel een beetje te hachelen is. 

Maar het is toch eigenlijk gewoon allemaal liefdeloze bagger in een dubbeldik toiletpapiertje.

Een beledigende fastfood variatie van het goddelijke vocht genaamd koffie

Aangelebngd met varkensvet voor het overduidelijke kunstmatige schuimlaagje.

Het is voor mensen die op een verjaardag een hondendrol verkiezen boven een moorkop.

Mensen die liever wakker worden naast een loopse bouvier dan een liefdevol fluisterende partner.

Nut en Eenvoud is de dood voor de Romantiek. 

Senseo, maakt meer kapot dan je lief is. 

Senseo met de S van Satan.

Dat heb ik er aan het begin over gezegd.

En dan denk ik ten eerste, wat was ik toen eigenlijk nog mild.

Maar ten tweede merk je ook hoe tijdloos sommige stukken zijn.


Dan goed nieuws voor mensen die graag verliefd worden. Het gaat voor het eerst beter met de vlinderstand in Nederland. 

Dat is dus dubbel fijn nu. Het wordt komende dagen lente achtig weer én er zijn meer vlinders én het is bijna weekend én je bent graag verliefd. Dat is een win-win-win-win situatie.

Enige is.  Hoe vertel je het thuis.


vrijdag 11 maart


Sven Kramer is afgelopen weekend voor de 8e keer wereldkampioen allround geworden. Dat is veel hoor. Ik ken een bv een heleboel mensen die nog niet eens 1 keer wereldkampioen allround zijn geweest.

Beetje vermoeiend dan ook dat er weer allerlei journalisten zijn die zich afvragen wat zo’n titel nog voorstelt. Volgers van mij op twitter dat ik –ik citeer- dat ik  moet stoppen met ophemelen van die autistensport. 

Maar goed. Ik vind het nu eenmaal knap.

 Sven staat al ruim 10 jaar aan de top van het schaatsen. Rijdt nog steeds even hard als toen, soms zelfs harder.

Daarom voor Sven Kramer een speciale vermelding in de eregalerij van Peter en een benoeming in de felbegeerde Orde van de Zilveren Marianne.

Vind jij nu ook dat iemand in aanmerking komt voor de Bronzen, Zilveren of zelfs Gouden Marianne wegens verleende buitengewone diensten, en let wel, het hoeft geen Bekende Nederlander te zijn, het gaat erom dat iemand iets buitengewoons goed heeft gedaan.. Ken je zo iemand laat het me weten. Volgende week een nieuwe vermelding.