Het Grote Lieve Marianne Archief 2002-2018


Week 17

 

Lieve Marianne,

 

maandag 25 april

 

Ik moet enorm op mijn woorden passen omdat je bij een verkeerd gevallen column zomaar opgepakt kunt worden door de Turkse politie. Zelfs deze uitspraak zou al teveel kunnen zijn en daarom heb ik gevraagd de deur van de studio hier op slot te doen zolang  ik aan het woord ben.

 

Op twitter schreef bekend CDA europarlementariër Wim van de Camp over deze zaak waarin president Erdogan, een eh, ja ik noem hem natuurlijk geen geitenneuker, homo of pedo…..ik wil niet worden opgepakt….. waarin president Erdogan  een bestijger van hoefdieren, een meezinger van de YMCA en een snoepzakverkoper in Jeugdland werd genoemd.

Jullie merken, ik let enorm op mijn woorden.

Op twitter schreef Wim van de Camp.

Mijn ouders hebben mij totaal verkeerd opgevoed: Ik leerde juist niet onnodig beledigen van een buitenland's staatshoofd. In NL en DE schijnt dat te moeten.

Ik vind dat een mooie opvoeding van de vader en moeder van Wim van de Camp. Ik had dat ook bij mijn dochter moeten doen.

Zei jij iets lelijks over president Hollande, hop naar je kamer en ga maar eens diep nadenken over wat jij fout hebt gedaan.

Heb jij een snor getekend op de poster van Angela Merkel?

2 weken huisarrest en 150 keer voorzetsels met de 3e naamval.

Ik geef het toe. Ik heb in mijn opvoeding de nadruk op totaal de verkeerde dingen gelegd.

 

Feyenoord heeft gisteren de KNVB beker gewonnen door Utrecht met 2-1 te verslaan. Eindelijk weer een hoofdprijs voor de Rotterdammers. Schitterend voor het team van coach Giovanni van Bronckhorst en de teruggekeerde aanvoerder Dirk Kuyt. 

Drie maanden lang werd er geroepen dat ze er geen bal van konden. Nu winnen ze de beker en gaan ze Europa in en zou het zomaar kunnen dat ze volgend jaar mei, net als ooit, met de Europacup op de Coolsingel staan.

Tenminste als ze geen Turkse club loten want ik moet natuurlijk wel op mijn woorden letten. 

En nog meer winnnaars. Wielrenner Wout Poels heeft Luik Bastenaken Luik gewonnen. Een unieke prestatie. Paar jaar geleden lag hij nog in de berm van de Tour de France met een gescheurde milt, en gescheurde nier en een aantal gebroken ribben. De dokter zei dat hij meost stoppen met topsport. Hij deed het niet. Hij vocht terug. Hij werd meesterknecht van tourwinnaar Froome en nu gisteren in de waalse heuvels was hij de baas, en hij won. Natuurlijk ook omdat er maar weinig Turken zijn die het leuk vinden om te fietsen, maar toch.

 

Henk Grol is dit weekend Europees Kampioen Judo in de klasse tot 100 kilo geworden. Ik zeg nu al. Als Henk Grol goud wint op de Spelen in Rio dan draag ik hem op mijn nek van de Copacabana naar Ipanema.

 

Bij Groen Links is Jesse Klaver op het partijcongres gekozen met 97,7% van de stemmen. Dat noemen wij thuis Kim Jong Il-achtige getallen.

 

dinsdag 26 april

Het is een belangrijke dag.  Vandaag wordt er bekend gemaakt wie er allemaal een koninklijke onderscheiding krijgt. Ik sluit mezelf niet uit want bij de Bekende Nederlanders zitten er altijd een paar waarvan je denkt. Hé, die ook. Let maar op.

 

Het dreigt morgen de koudste koninginne-koningsdag ooit te worden. 

Het ijs op de polen en van de gletschers smelt steeds meer weg, maar dat glijdt blijkbaar allemaal onze kant op. 

Ik zie er ook wel de vrolijke kant van.

Zou toch wel uniek zijn als volgend jaar de koning zijn tweede elfstedentocht kan schaatsen op zijn verjaardag.

Zelf heb ik besloten om deze week verder totaal niets meer over het weer te zeggen. Ik doe aan geen enkel gesprekje mee dat over het weer gaat.

Ik zal je zeggen. Dat is moeilijker dan je denkt.

Ik kwam erachter dat iedereen, waar je ook komt, begint over het weer.

Bij de bakker. Wat een tyfusweer ie het hé?

Mag ik een half volkoren en 4 mueslibollen.

Koffie in het café. Barman zegt. Wat een zeldzaam takken tyfusweer.

Ik zeg alleen. Koffie verkeerd en een glas water.

Vrouw komt thuis, zegt.

Drama-takken-tyfusweer- is toch niet normaal, daar gaat mijn vakantie.

Ik zeg alleen. Kopje thee?

En zo de hele dag.  Nergens op het weer ingegaan.

Resultaat, 2 keer op mijn bek geslagen en met iedereen ruzie omdat ze me asociaal vinden en alleen maar met mezelf bezig.

In Nederland kun je niet zonder een praatje over het wer.

Kortom, ik doe gewoon weer mee.

 

woensdag 27 april

 

Wat een takken-tyfus- tering weer was het gisterenavond.

Maar, maar, maar….in de loop van de ochtend  breekt de zon door en hebben de meeste mensen een prima koningsdag met meer dan genoeg zon.

Sterker nog. Mensen zijn extra blij omdat het allemaal nogal meevalt.

En dat is dus heel goed gedaan van het KNMI.

Ze hebben expres gezegd dat het belachelijk slecht zou worden.

En natuurlijk, het was behoorlijk koud maar het aantal regen en hagelbuien viel mee, en daarom waren mensen heel blij.

Ik herhaal nog maar eens de oeroude truc van een week weg.

Stel, je wil met vrienden een week weg. Maar je weet dat je dat thuis er moeilijk doorheen krijgt. Wat je dan doet. Je zegt thuis dat je vrienden hebben besloten om 2 weken weg te gaan maar dat jij gelijk hebt gezegd dat 2 weken belachelijk lang is en dat je liever thuis bent en dat een week meer dan genoeg is. 

Dan zegt je partner in het algemeen. Nou dat is heel lief, maar als zij allemaal 2 weken willen is het raar als jij de enige spelbreker bent. Maar dan zeg je nog een keer, nee een week, meer niet.

Tenslotte word je het eens over 10 dagen.

Dus dan heb jij de gevraagde week met je vrienden, een heel erg tevreden vrouw en 3 dagen bonus met een vriendin naar keuze.

 

donderdag 28 april

Een fout in het nieuwe politie-uniform zorgt voor ongelukken. Alle agenten die op straat werken dragen een knuppel, maar die zorgt juist voor valpartijen.

In de broek is een zak voor de wapenstok gemaakt, maar die is niet goed afgestikt.  Daardoor zakt de wapenstok naar beneden en kan in de knieholte blijven hangen.  

Ik zou zeggen. Maak de grap zelf af en kleur de plaatjes.

 

Deze zomer opent in Londen een restaurant waar mensen naakt naartoe kunnen. The Bunyadi is een pop-uprestaurant dat drie maanden open zal zijn in het centrum van de stad. 

De bediening zal ook naakt rondlopen in het restaurant.

Toch een beetje raar.

Onbeperkt mosselen zegt opeens meer over de bezoekers dan over de menukaart. Of een vleesspies. Of Ham van het Been.

Ik weet het niet.

Ik vind het al raar dat wij volgende week bij 538 naakt gaan presenteren.

 

vrijdag 29 april

 

In de vinex-wijk Amersfoort Vathorst blijkt maar liefst 50% van de getrouwde of samenwonende stellen met kinderen te scheiden. Daarom is er nu het plan om daar vanuit de wijk relatietherapie aan te bieden om mensen voor te bereiden op evt problemen. Helpt niks. Vriendin van mij die daar woont is gaan praten met één van de therapeuten, en is daar verliefd op geworden en nu thuis weg.

 

De bonte vliegvanger, een trekvogeltje vaak gezien in Drenthe blijkt bij zijn trek naar Ivoorkust niet te pauzeren in de Sahara. Ik vind het nogal een nieuws. Ik dacht altijd dat de Bonte Vliegenvanger juist wel pauzeerde in de Sahara. Maar nee dus, dat doet de Bonte vliegenvanger niet.  Kun je nagaan. Ik heb dat verhaal van de pauze van De Bonte Vliegenvanger in de Sahara zo vaak verteld. En wat blijkt. De Bonte Vliegenvanger pauzeert helemaal niet in de Sahara. Ja Peter, daar ga je met je vogelkennis. Wat een afgang.

Dit weekend ga ik mijn vogelkennis nog eens goed ophalen.

Vooral die van de Turkse tortelduif.

Dat is, ik moet op mijn woorden letten, de enige leuke duif die ik ken.