Het Grote Lieve Marianne Archief 2002-2018


Helaas, van deze column is nog geen audio opname beschikbaar. Heb jij hem in bezit? Stuur dan even een berichtje naar [email protected].

Week 9


Lieve Marianne,


maandag 29 februari 


Het is vandaag schrikkeldag.  

Kortom alles wat je vandaag hebt gedaan is bonus.  

Alles wat je vandaag hebt verdiend is extra.

Alles wat je vandaag aan complimentjes hebt binnenharkt is meegenomen.

Dus kijk nu even terug op wat je vandaag hebt gedaan en je weet of je de kans hebt gepakt om toch nog iets  extra’s van je leven te maken. Zo niet, over 4 jaar heb je weer een kans.


Dan terug naar het weekend. Zaterdag dacht ik, het is mooi weer, ik ga een stukje op de racefiets door Waterland, een schitterend poldergebied boven Amsterdam. Het was heerlijk. Tot ik in een bocht van een landweggetje onderuit ging en een stuk met mijn kin, heup en enkel over het ruwe asfalt schuurde.   Kwam net een wat oudere vrouw aan op een E-bike. Ik zei. Het valt wel mee.

Nou, zei de vrouw, die net even was flauw gevallen nadat ze mij had gezien, gaat u maar even zitten.  Ik zitten. 

Ik vroeg haar of er veel bloed was? 

Nou zei ze, bij de transfusiedienst konden ze hiermee een week lang iedereen…nou nee, het viel wel mee.

De oudere vrouw een tas. Daar zat heel veel in. Bijvoorbeeld een enorme zakdoek, een liter water, een flesje  jodium een pepermuntje, en een strandstoel. Ze begon heel lief de wond op mijn kin te deppen. “Ja, zei ze, u heeft ook wel een grote kin”

Het was jammer dat een schaafwond was zei ze ook, want anders had ze ook naald en draad om te hechten. En of ik misschien een lekker stokbroodje ossenworst wilde.

Ik zei, ik probeer wel naar huis te fietsen.

Goed zei ze, veel succes en anders moet je me maar bellen.

Op de fiets stappend bleek mijn voorband lek en ergens was ik mijn pomp verloren. Er kwam een racefietser aan. Kan ik je helpen? 

Ik zeg, ik heb een reserveband, heb jij een pomp. Tuurlijk zei de bijzonder vriendelijke jongen, nadat hij net even was flauw gevallen, die nieuwe band leggen we er toch even om, ga maar even zitten, wil je een mueslikoek of een thermosfles koffie, en moet ik iemand bellen.

Band zat erom. Vrouw met de E-bike kwam nog even terug fietsen, viel flauw en zei erna. Fijn, ik zie dat je geholpen bent.

Toen kwam er een jogger aan. Die zei nadat hij weer was bijgekomen , ik hoorde in de buurt dat er iemand gevallen was. Zal ik even mijn busje halen, dan breng ik je thuis.

We zijn erna met zijn allen gaan lunchen bij een boerin in de buurt die alles al klaar had staan omdat zij gehoord had over een valpartij.


Inmiddels had het weekend Feyenoord weer eens gewonnen en waren er prachtige podiumplaatsen op de WK sprint voor Kjeld Nuis, Kai Verbij en Jorien ter Mors en in Engeland had Louis van Gaal zijn nu al legendarische schwalbe gemaakt Het was een mooi weekend.

Uiteindelijk ben ik maandagochtend maar weer naar huis gegeaan omdat ik ook niet wilde dat mijn vrouw zich zorgen zou maken.


dinsdag 1 maart 


Vandaag is het voor de Amerikaanse voorverkiezingen Supertuesday. En, woensdag spelen de Oranjevrouwen tegen Zwitserland en  donderdag speelt Feyenoord voor de beker tegen AZ.

Ik zie mezelf niet als meestervoorspeller maar ik wil toch een poging doen. Ik denk grote overwinningen voor Clinton en Trump, 4-3 voor de Oranjevrouwen en ondanks dat veel mensen denken dat AZ gaat winnen in De Kuip houd ik het op 3-1 voor Feyenoord.


Er schijnt een jakhals te lopen op de Veluwe.

Ik ben gelijk een hele dag gaan zoeken maar ik heb hem niet gezien. Wel een aantal gnoe’s, 3 capibara’s, een kleine Panda en een zwerm dodo’s maar een jakhald ho maar. En dan zeg ik, toch een beetje teleurstellend.


Dan nieuws over de libidopil voor vrouwen.

De werking van de pil werd al in twijfel getrokken, maar de onderzoekers ontdekten dat de pil nog minder effectief is dan eerder gedacht. Vrouwen die de pil slikten, hadden een keer in de twee maanden vaker seks.

Zoals een goede vriend van mij, wiens naam ik hier niet kan noemen, omdat ik vaak met samenwerk zei, over die 1 keer vaker in de 2 maanden. Nou, dat is dan toch een verdubbeling.


woensdag 2 maart 


Hillary Clinton en Donald Trump hebben ruim gewonnen op Supertuesday.

Het gaat er nu echt op lijken dat Donald Trump echt de republikeinse kandidaat gaat worden en dus zelfs echt president kan worden.

Ze zeggen wel eens iets over de persconferentie van Louis van Gaal, maar dat is een soort Meneer Aart leest Dikkie Dik voor Pino in vergelijking met de lompheid van Donald Trump.

Als theater behoorlijk grappig. Als politiek behoorlijk eng.


Sander Dekker is staatssecretaris van onderwijs en cultuur.

Dat is hij al 3 jaar. Hij probeert zowel voor onderwijs als cultuur allerlei plannetjes door de Kamer te krijgen, maar het is bij geen enkel belangrijk plan gelukt. Heel soms krijgt hij een ook al niet zo goed plannetje wel door de Tweede Kamer, maar dan blijft ie weer steken bij de Eerste Kamer. 

Nu heeft ie nog maar een klein jaar om in elk geval iets te bereiken in deze regeerperiode. Daarom is hij nu zijn mediawet in stukken aan het knippen om dan maar een paar flarden erdoor te krijgen.

Als theater niet best, maar als politiek behoorlijk grappig.


Dan iets bijzonders met Pasen.

Zoals iedereen weet vieren de Christenen met Pasen de wederopstanding uit de dood van Jezus. Dit jaar wordt dat op een geweldig symbolische manier vorm gegeven. De Rolling Stones treden met Pasen op in de Cubaanse hoofdstad Havana.
donderdag 3 maart 


Het Internationaal Olympisch Comité heeft donderdag ingestemd met de komst van een speciaal 'vluchtelingenteam' voor de komende Spelen in Rio.

Dit om te zorgen dat gevluchtte topsporters die geen land meer hebben om voor uit te komen toch kunnen meedoen.

De equipe loopt mee tijdens de openingsceremonie op vrijdag 5 augustus en zal net als andere landen ondergebracht worden in het olympisch dorp.

Enige uitzondering is dat ze wel eerst met de hele ploeg op een rubberboot maar moeten zien hoe ze de Atlantische Oceaan over komen.


Ik las een opvallend bericht waarvan ik dacht dat het vaker zo gaat.

Ging over een handtekeningenactie van ouders die wilden dat er in de buurt van de school van hun kinderen minder hard zou worden gereden. Er werden veel handtekeningen verzameld.

Maar bij een onderzoek van een oplettende agent bleek dat de hardrijders grotendeels ouders waren met kinderen op die school. Ouders die zelf ook de actie hadden ondertekend.

En zo gaat het wel vaker

Inwoners van streng Christelijke gemeentes bestellen significant vaker pornopaketten.

Mannen die het hardst tegen homo’s zijn durven vaak hun geaardheid niet aan hun vrouw te vertellen.

Mannen of vrouwen die hun partner totaal niet vertrouwen hebben vaak zelf een ander.

Zoals een bekende uitspraak van een  columnist van 538 luidt

Waar je heel opvallend tegen bent doe je onopvallend vaak zelf het meest.vrijdag 4 maart

Deze week was  Henk Blok 12 ½ jaar bij de zaak.

Henk Blok, de Sympathieke Nieuwslezer van dit Radiofeuilleton, Half mens, half ochtendkrant, De Man met het Lage Bereik, Hij die met zijn Stem stenen kan Vergruizen, Kroonprins van het Dierennieuws, De Waarschuwer voor Terughaalacties, Groothertog van de Aanstekelijke Lach,  Diepgraver in het Land ,The Artist Formerly Known As Gewoon Henk, maar bovenal De Man met precies de juiste toon voor welk nieuws dan ook.

Daarom voor Henk Blok een speciale vermelding in de eregalerij van Peter en een benoeming in de felbegeerde Orde van de Bronzen Marianne.


Vind jij nu ook dat iemand in aanmerking komt voor de Bronzen, Zilveren of zelfs Gouden Marianne wegens verleende buitengewone diensten, laat het me weten. Volgende week een nieuwe vermelding.